Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker sebzeler bol suda haşlanır ve haşlama suları dökülürse vitamin ile mineral içeriğinin kayba uğrayacağını belirterek, “Bu yüzden sebzeleri bol suyla haşlamak yerine az suda, düşük sıcaklıkta, buharda veya kendi suyu ile sote ederek pişirin.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Bazı vitaminler suda çözünür, ısıya karşı duyarlıdır ve özellikle fazla pişirildiğinde vitaminlerin önemli bir kısmını kaybederler, Örneğin domatesi sadece iki dakika pişirmek bile içindeki C vitamini miktarının %10 azalmasına sebep olur.
Pişmiş besinin avantajları
Hiç kuşku yok ki, bazı meyve ve sebzeler pişince bakterilerden arınıyor. Hele kaynama süresi artıkça mikroplar tamamen yok oluyor. Pişmiş besinler, bazı vitamin ve menerallerin alımını kolaylaştırıyor. Örneğin pancar çiğ olarak B1 vitamini alımını engelliyor.
Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirilmelidir. Çünkü B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğrar.
İlgili 23 soru bulundu
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker sebzeler bol suda haşlanır ve haşlama suları dökülürse vitamin ile mineral içeriğinin kayba uğrayacağını belirterek, “Bu yüzden sebzeleri bol suyla haşlamak yerine az suda, düşük sıcaklıkta, buharda veya kendi suyu ile sote ederek pişirin. Kızartmalardan ise uzak durun.
- Sebze pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Bu sebzenin içinde bulunan vitaminlerin buhar olup uçup gitmesini engelleyecektir. - Sebze ve meyveleri olabildiğince çiğ tüketin. Eğer pişirmeniz gerekiyorsa buharda ve az pişirin.
Haşlanmış Sebzelerin Faydaları Sindirim sağlığı: Haşlanmış sebzeler, lif bakımından zengin oldukları için sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışması için önemlidir ve kabızlığı önleyebilir. Besin değeri: Sebzelerin besin değerleri, pişirme yöntemine göre değişebilir.
3) Lezzetini Koruma: sebzenin lezzeti pişerken oluşan asit ve kükürtlü moleküllere bağlı olarak değişir. Soğan, karnabahar, lahana gibi sebzelerde bulunan kükürtlü ögelerin lezzeti daha keskindir. Özellikle lahana ve karnabaharda pişirme süresi uzun tutulursa lezzet hoşa gitmez.
Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır. Buharlama en az olumsuz etkiye sahip görünüyor Yine de çiğ veya pişmiş brokoli mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
Bu bağlamda beslenme programınızdaki kalorilerinizi hesaplarken tercih etmeniz gereken yol; besinlerin pişmeden önceki değerlerini dikkate almak olmalıdır.
Kapsül ve tablet formundaki yutulabilir formlarda ise dağılım ve yutma problemlerine sebebiyet verebilir. Unutulmamalıdır ki, C vitamini hem 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda hem de buzdolabı ısısı olan 2-8 derece sıcaklıkta kontrolsüz saklanırsa yapısında bozulmalar meydana gelir."
Pişmiş havuç, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü karotenoid adı verilen bir madde olan çiğ havuçtan daha fazla beta-karoten içerir. Bu yağda çözünen vitamin, kemik büyümesini, görmeyi ve bağışıklık sistemini destekler. Havuçları kabukları açıkken pişirmek, antioksidan güçlerini ikiye katlar.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Havuç ve patates gibi sert sebzeler 10 dakikada haşlanırken, brokoli ve bezelye gibi daha yumuşak sebzeler ise 5 dakika içerisinde haşlanır.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
65 derecede pişirilen bir ıspanağın vitaminlerinin % 90'ı kaybolur. Bunun yerine 95'lik ısıda pişirildiğinde kayıp % 18'de kalacaktır. Koparıldıktan sonra ortaya çıkan vitamin canavarları, özellikle 50-60 derecede aktif olurken 95'te etkisiz hale gelirler.
C vitamini ısıya dayanıklı değildir.
Bu da demek oluyor ki cvitamini içeren besinlerden fayda sağlamak için onları pişirmeden, ısıya maruz bırakmadan, çiğ halde tüketmemiz gerekmektedir. Limon, portakal, greyfurt, mandalina, kivi, çilek gibi yoğun cvitamini içeriğine sahip meyveler çiğ olarak tüketilmelidir.
Semizotu yeşil yapraklı çok faydalı bir bitkidir. Pek çok alanda doğal olarak yetişebilen semizotunun yaprak ve sapları çiğ ya da pişmiş olarak yenilebilir. Salatasından turşusuna, çorbasından yemeğine kadar pek çok şekilde hazırlanabilir.
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Sebze pişirme
Sebzeleri pişirirken tencerenin içerisindeki suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmelisiniz. Sebzelerin rengini koruyabilmesi içinde tenceredeki suyun içerisine limon suyu ve tuz ilave etmelisiniz. Tencereye eklediğiniz bir miktar tuz, sebzelerin içerisinde bulunan C vitamini kaybını önler.
Mutfakta pratik diye kullandığımız blenderlar aslında bazı besinlerin vitamin ve minerallerini öldürerek besin değerinin düşmesine neden oluyor. Yeşil yapraklı sebze ve meyveler Yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi lif oranı yüksek gıdalar da karıştırıcılarda parçalandığında vitamin ve mineral kaybı yaşar.
Açıklama: Yani doğru.
B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor. Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, enginar, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli. Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri