Aynı reaksiyon yumurtanın demirden yapılmış bir tavada pişirilmesi durumunda da ortaya çıkar. Tavadaki demir, yumurta beyazındaki hidrojen sülfür ile reaksiyona girer ve pişmiş yumurtaya grimsi-yeşil bir renk verir.
Bahsettiğim mor halkalı yumurtaların kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Bu yumurtanın demirinin, kükürt ile birleştiğinin bir işaretidir ve bu bileşik toksiktir. Dolayısı ile önerim morarmış yumurtaların yenilmemesidir.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Zaman zaman karşılaşılan siyah lekeler, basitçe kan lekesi olarak açıklanabilecek oluşumlardır. Yumurta sarısının oluşumu sırasında meydana gelir. Bu lekeler yumurtanın bayat veya bozuk olduğu anlamına veya kümesin, çiftliğin sağlıksız olduğu anlamına gelmez.
İlgili 22 soru bulundu
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır. Yine bakteri elle bulaştığı için temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır” dedi.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Taze yumurta buzdolabında 6 haftaya kadar muhafaza edilebilir.
Bu nedenle, yumurta pişirilirken yüksek ısıda yandığı ya da kızartıldığı zaman da, aynı şekilde doğallığını kaybettiğinden ve bol miktarda trans yağ meydana geldiğinden sağlığa zararlı ve tehlikeli bir hale gelir."
Yumurta kabuk rengi, tavuğun genetik yapısına göre belirlenir.Tavuk ırkına göre değişiklik gösteren pigmentler sebebiyle farklı renklerde yumurtalar oluşur. Yumurta kabuğunda kahverengi renge sebep olan ana pigment protoporfirin IX, mavi veya yeşil rengi oluşturan pigment ise biliverdindir.
Haşlanmış yumurtayı içi buz dolu suya koyarak soğutun. Bu kabı mutfağın en soğuk yerine veya buzdolabına yerleştirin. Yumurtanın durduğu suyu 2 günde bir değiştirin. Haşlanmış yumurtayı bu şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
Fazla haşlanmış bir yumurta kesildiğinde sarısını çevreleyen yeşilimsi, siyahımsı bir halka ortaya çıkarsa, bu yumurtanın düzgün pişmediğinin bir işaretidir. Renk değişikliği, yumurtanın çok uzun süre pişirildiğini gösterir.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Bununla birlikte haşlanmış olan yumurtanın ömrü yedi gün olmaktadır ve yumurtanın haşlandığı tarihin unutulmamasını sağlamak için yumurtanın konulmuş olduğu kaba tarihin atılması uygun bir teknik olacaktır. Tüm bunların dışında yumurtanın haşlandığı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
Haşlanmış Yumurta buzdolabında nasıl saklanır? Haşlanmış yumurta/yumurtaları buzdolabında saklamak için, haşlama işleminden sonra kağıt havlu ile tamamen kurulayın. Kurulanan yumurtaları, Koroplast Fermuarlı Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Günde 3 yumurta tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. A vitamini ile dolu olan yumurta göz ve cilt sağlığını korur. İçerdiği Demir sayesinde kansızlığa ilaç olur. Kalp sağlığını destekler, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi var. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size faydalı olabilir.
Var olan tüm besin değeri küçücük sarı kısımda ve akında toplanmıştır. Şayet yumurtanın sarı kısmını incelediyseniz ve turuncuya yakın yer görüyorsanız; bu organik olduğunun bir işaretidir. Fabrikasyon olarak bilinen yaygın yumurta şekli genelde birbirine çok yakındır.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Haşlanmış yumurta neden kolay soyulmaz? Taze yumurta haşlandığı zaman kolay soyulmaz. Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri