Sindirim sistemi için de oldukça faydalı olan zerdeçal bitkisi, içerisinde barındırdığı lifler ile bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayarak sindirim yollarını da düzenlemektedir. Kabızlık, şişkinlik ya da gaz sorunu yaşayanlar da zerdeçalın faydalarından yararlanabilir.
Zerdeçal İle Sindirim Sağlığı ve Bağırsak Sağlığı
Zerdeçalın iyileştirici değeri, bağırsak ve sindirim sağlığını desteklemek için doğal bir seçim olmasını sağlar.
Kurkumin, zeytin veya hindistancevizi yağındaki yağ gibi yağa bağlandığında, bağırsak tarafından daha kolay emildiği düşünülmektedir. Zerdeçal kuru ya da taze haliyle çay olarak da tüketilebilir. 2 su bardağı su önce kaynatılarak ve içine 1 çay kaşığı toz ya da rendelenmiş zerdeçal eklenir.
Sindirim sistemini düzenler. Şişkinlik, kabızlık şikâyetlerinin önüne geçer. Kilo kontrolü üzerinde etkilidir. Yağların eritilmesine yardımcı olur.
Çünkü kendisi iltihaplanmaların önüne geçmede oldukça etkili. Üstelik bu etkisinden faydalanmak için zerdeçal suyunu 1 yıl kullanmayı beklemeniz gerekmiyor. İçtiğiniz her gün bu fayda, kendiliğinden daha etkili bir şekilde kendini göstermeye başlıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zerdeçal antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinleri atabilen bir niteliğe sahiptir. Sindirim sistemi için de oldukça faydalı olan zerdeçal bitkisi, içerisinde barındırdığı lifler ile bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayarak sindirim yollarını da düzenlemektedir.
Sindirim Dostu
Zerdeçal, zengin anti-inflamatuvar içeriği sayesinde özellikle şişkinlik, gaz ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi durumlarda sindirim sistemine destek olur.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Farklı çalışmalarda gözlemlendiği üzere zerdeçal, aynı zamanda kalın bağırsak iltihabı olarak da bilinen kolite karşı da oldukça etkili bir iltihap söktürücüdür.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Kullanılır? Hazırladığınız bu kürü gece yatağa yatmadan yarım saat kadar önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle bir şey yemeyin.
Zerdeçalın kilo vermede görevi, kalori yakıcı olmasıdır. Yani sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak, kalori tüketimini yükseltir. Vücut harcadığı kalorinin üzerinde harcamaya başlar. 2000 bin ortalama kalori harcayan vücut, zerdeçal yardımıyla bunu 2500 seviyesine çıkarır.
Zerdeçal kullanırken nelere dikkat edilmeli? Yüksek dozda kullanımı demir emilimini azaltıcı etki yaratabilir, özellikle demir eksikliği anemisi olanların yüksek miktarda tüketmesi önerilmez.
Zerdeçallı süt neye iyi gelir denildiğinde ilk akla gelen soğuk algınlığı ve üst solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Zerdeçallı süt antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde kış hastalıklarının semptomlarını hafifletir. Astım, bronşit, boğaz ve bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.
Zerdeçal et ve sebze yemekleri, soslar ve bitki çaylarında kullanılabilir. Şifa kaynağı olan zerdeçal soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur. İltihap tedavisinde de yardımcı rol oynayabilir. Düzenli tüketildiğinde kanser gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür.
Toz zerdeçal da hemoroidin oluşmasını ve ilerlemesini önler. Aynı zamanda hemoroit kanamalarını azaltır. Hemoroide olumlu etki edecek diğer baharatlar nane, safran, dereotu, biberiye, kişniş, tarçın, kakule ve gülsuyudur. Sulu, ılık, lifli, çeperli gıdalar tüketmek son derece faydalıdır.
Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahip olan zerdeçal ödem attırır. Mide asitliğini düzenler ve mideyi güçlendirir. Karaciğer dostudur.
Zerdeçal doğal bitki kaynağının daha etkili olabilmesi için gece yatarken kullanmak oldukça önemlidir. Bu bağlamda örneğin ılık bir suyun içerisine biraz zerdeçal katmak suretiyle kullanmak mümkündür. Aynı zamanda ılık bir süt ya da yoğurt içerisine katarak gece yatmadan önce tüketilebilir.
Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), safra kesesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, zerdeçaldan kaçınmanızı öneriyor. Eğer safra taşları veya safra kanalı tıkanıklığınız varsa, zerdeçal tüketiminde kontrollü olmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri