Buğday taneleri önce iyice yıkanıyor, yıkanan buğdaylar, daha sonra içi kalaylı büyük bakır kazanlarda kaynatılıyor. Yenebilecek kıvama gelmiş, haşlanmış buğdaya 'hedik' deniyor.
Halk arasında dövme olarak da bilinen yarma, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir.
Kaynatılıp kuruduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğdaya bulgur ismi verilir.
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz. Buğday miktarı yoğurtlu soğuk çorbanız için fazla gelirse buzdolabı poşeti ne koyup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz ve başka zaman yine kullanabilirsiniz.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Buğday Çimi Nedir? Buğday çimi; “Triticum Aestivum” türü buğday tohumlarının ilk çıkan yapraklarından elde edilir. Buğday çimi, 15-20 cm oluncaya kadar uzamaya bırakıldıktan sonra kesilip ve tohumundan ayrılarak elde edilir. Tohumundan ayrıldığı için gluten içermez.
Diyetlerin gözdesi, sofraların yeni üyesi tam tahıllı ekmek, buğday unu, tam buğday unu ve bu unların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle meydana gelen ekmek türüdür. Adeta tam tahıllı ekmek diyet ve sağlık dostudur.
Yarma bakliyatı temelde sert buğdayın işlemlerden geçmiş hali olarak tanımlanabilir. Yarma bakliyat çeşidinin Anadolu mutfak kültüründe son derece büyük ve önemli bir yeri vardır.
Anadolu´nun çeşitli yörelerinde çorbalarda da kullanılan, bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı olan aşurelik buğday, yöresel olarak dövme buğday olarak da denildiği durumlar olmaktadır.
Yarma, halk arasında dövme olarak da geçer, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Çoğunlukla bu iki ürün birbirleriyle karıştırılır. Yukarda görünen resim yarma, diğer adı ile dövme'nin görüntüsüdür. Altta görünen resim ise, aşurelik buğday'a aittir. Bundan sonra bu ikiliyi karıştıranlar, için resimler örnek olur.
Çorbalık yarma olarak bilinen buğday, Türk mutfağının lezzetli çorbalarının vazgeçilmezleri arasındadır. Aşurelik yarma temin ederek, dilediğiniz kadar aşure yapabilirsiniz.
Buğday, çekirdeği için yetiştirilen bir ot çeşidi ve bir tahıl taneciğidir, ayrıca tüm dünyada temel gıda maddesi olarak görülür. En çok kullanılan çeşidinin adı Triticum olarak bilinir.
Tanımı ve Yaşayışı: Ülkemizde kör, karaduğu veya karamuk gibi adlarla da tanınan sürme, buğday yetiştirilen he- men her bölgede görülen, tedbir alınma- dığı taktirde, çevre koşulları ve buğdayın çeşidine göre yaklaşık %70-90 ürün ka- yıplarına yol açan önemli bir hastalıktır.
Saman ve buğdayı ayırmak için yüzdürme yöntemi kullanılabilir. Bunun dışında mercimek ve sapları, ıspanak ve toprak da yüzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir. Katılar ile sıvıların karıştırılması durumunda süzme yöntemi ile maddelerin ayrılması sağlanabilmektedir.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
*Durum buğdayı: Makarna, bulgur ve irmik üretiminde kullanılan buğday türüdür[15]. *Topbaş buğday: T. durum ssp. duro-compactum çeşidi olan makarnalık buğdaydır[16].
Dünyanın en iyi durum Buğdayının yetiştiği Mardin ovasında üretilen bu buğday, Mezopotamya'nin bilinen en eski buğdayı. %17 Bitkisel protein içeriyor. Gluteni zayif olduğundan bu buğday ile pişirilen ekmekler geç mayalaniyor ve beklenildiği gibi gözenekli olmuyor.
Buğdayda bolca karbonhidrat, B vitamini, kalsiyum, demir ve çinko minerali bulunur. Ayrıca buğday iyi bir lif kaynağıdır. Besin değeri, yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday; bağırsaklar için oldukça faydalı olup kanseri önleyici etkiye sahiptir.
Servis kasesine buğdayı alarak kırmızı biber, turşu ve yeşillikleri ilave edin. Damak tadınıza göre zeytinyağı, limon ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra servis edin. Buğday salatasını, somon köfte ile birlikte servis edebilirsiniz.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri