Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Bu soruya verilebilecek cevap bu ürünün bağırsak faaliyetlerini düzene sokucu etkisi bakımından gaz yapmayacağı yönünde olacaktır. Özellikle gaz sorunu olan kişiler gönül rahatlığıyla yer fıstığı tüketebilirler.
Özellikle kuru fasulye ve soya fasulyesi gibi yer fıstığı da gaz yapan besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca yer fıstığının çok fazla tüketilmesi fazla kilo alımına sebep olabilmekte ve cilt sorunlarına neden olabilmektedir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
- Yer fıstığı: Ailenizde besin alerjisi geçmişi varsa, bebeğiniz de bu riski taşıyor olabilir. Bu nedenle bebeğinizi emzirirken yer fıstığı tüketmekten kaçının ve doktorunuza danışın.
İlgili 31 soru bulundu
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
İnek sütü gaz yapabilir!
İnek sütündeki proteinler emzirme yoluyla bebeğe geçerek bebekte gaz sancısına neden olabilir. Bebeğiniz inek sütü nedeniyle gaz sancısı çekiyorsa yoğurt tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Yer fıstığı, besin alerjilerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yer fıstığı alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Hafif bir reaksiyonunuz varsa, karın ağrısı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kurdeşen veya dudaklarınızda, dilinizde karıncalanma olabilir.
Yer fıstığı ve barındırdığı yağlar yüksek oranda polifenolik adı verilen asit grubunu içinde barındırır. Bu asitler vücuda zararlı olan nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
En çok gaz yapan kuruyemişler badem, kaju ve antep fıstığıdır.
Besin değeri yüksek olan yer fıstığı, bağışıklık sisteminizi korumanız için önerilmektedir. Hastalıklardan uzak, daha enerji dolu, daha sağlıklı bir cilt ve mutlu bağırsaklar için yer fıstığını tercih edebilirsiniz.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Yer fıstığının sindirim sürecinde sindirim sisteminden su çekmediğini ve bağırsak aktivitesini artırarak tahliyeyi desteklediğini bilinmektedir.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Eğer sizde fıstık intoleransı varsa, fıstık tüketiminden sonra genellikle sadece hazımsızlık veya mide yanması gibi hafif belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca fıstık intoleransı bağışıklık sistemi ile bağlantılı gerçekleşmez.
Yüksek Miktarda Lif Barındırır
Yüksek lifli içeriği sayesinde bağırsak hacminin ve hareketlerinin artmasına destek veren fıstık ezmesi kabızlık ve sindirim sistemi problemlerinin tedavisine yardımcı olur. Yüksek kalorili olmasına rağmen diyetlerde fıstık ezmesine yer ayırabilirsiniz.
Yer fıstığı sindirim sistemine faydalıdır. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir.
Çok fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasını artırarak cilt yüzeyinde sivilce oluşur. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin yükselmesini sağlar. Ayrıca içerdiği protein bağışıklık sistemindeki maddelere karşı savaş açarak alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Yüksek kolesterole sahip olan kişilerin fıstık ezmesi tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir. Fıstık ezmesi yağ açısından güçlüdür. Bu yüzden sık ve fazla tüketilir ise hızlı kilo almaya yol açabilir.
Bir porsiyonu (yaklaşık 50 adet) 156 kcal olan Antep fıstığının içinde 6 gram protein, 3 gram diyet lif bulunur. Bu nedenle diğer kabuklu yemişlere göre kalorisi daha düşük, proteini ve lifi daha yüksektir. İçeriğindeki lif sayesinde bağırsak sağlığını düzenler ve buradaki emilimi artırır.
Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Gaz problemi çok fazla yaşanıyorsa çiğ sebze – meyve tüketilmemeli, pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tüketilmelidir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri