Havuç suyu tüketimi de hem lezzetli hem de pratiktir. Havuç suyu faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi uzman doktorlar tarafından dile getirilir ve tüketilmesi önerilen sebze içecekleri arasında yer alır.
İçeriğindeki antioksidan ile cildi dış etkenlere karşı korur ve cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur. Ciltle birlikte özellikle tırnaklara ve saçlara faydalıdır. Havuç suyu saça faydaları arasında ise özellikle saçları beslemesi yer alır. Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir.
Vitamin ve mineral kaynağı olan havuç, potasyum, A vitamini, biotin ve B6 içermektedir. Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler.
Yaşlanmaya bağlı oluşan ağrı ve sızıları havuç suyu içerek azaltabilirsiniz. Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir. Potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır.
İlgili 40 soru bulundu
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu'na göre 3 ay boyunca her gün akşam yemeğinden 2 saat sonra taze sıkılmış 1 bardak havuç suyu içmenizin sağlığınıza büyük faydaları var.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Ardından havuç suyunun içerisini limon suyu ve zencefil eklenir. İsteğe göre bir miktar daha suyla inceltilebilir. Hazırlanan havuç suyu kürünü akşam yemeklerinden sonra içebilirsiniz.
Havuçlar küçük küçük doğranır. Üzerine 1 parmak geçecek kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Havuçlar yumuşayınca blenderle ezilir yada süzgeç yardımıyla ezilir. Ilımaya bırakılır ve zeytin yağı eklenir karıştırılır.
Örneğin havucu çiğ yememizin pek de bir manası yoktur. Çünkü içerisindeki beta-karoteni haşlanmadığı takdirde alamayız. Dahası haşlanmış havuçtaki antioksidan içeriği çiğ olandan 3 kat daha fazladır. Pişmiş ıspanak ve brokoli de çiğ formdakinden çok daha sağlıklıdır.
A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara tüketilmesi tavsiye edilir. Ara öğünlerde 1-2 küçük havuç yenilmesi tokluk hissi sağlar. Karaciğer fonksiyonlarının korunmasında, sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
Düzenli havuç tüketiminin kolestrol seviyelerinde düşüş yarattığı da araştırmalarla ortaya konmuş durumda. Kilo kaybı: Düşük kalorili bir yiyecek olarak havuç, öğünler ve ara öğünlerde doygunluk hissini arttırabilir ve kalori alımını azaltabilir.
Havuç suyu, içeriğinde bulunan bol miktarda K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Havuç, çiğ ve pişmiş olarak tüketilebileceği gibi suyu çıkarılarak da tercih edilebilir.Uzmanlara göre havuçtan maksimum verimi alabilmek için havucu doğramadan ya da rendelemeden çiğ olarak tüketmek gerekmektedir.
Havuçları yıkayın ve kabuklarını tıraşlayın. Küçük küçük doğrayın ve karıştırıcıya koyun. Zencefil, limon suyu ve suyu ekleyin güzelce karıştırın. Karışım pütürlü olursa süzün ve inceltin.
Zengin besin ve mineral kaynaklarında nedeni ile aşırı bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Fakat fazla havuç tüketimi kabızlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketimi önerilir. Havuz kabızlık sorunu ile birlikte zaman zaman gaz sorununa da neden olabilir.
Beta-karotene ek olarak, havuçlar aynı zamanda bir antioksidan olan lutein içerir. Lutein bakımından zengin besinlerin, gözün retina tabakası yanında bulunan oval-şekilli sarı noktada (macula) pigment yoğunluğunu artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Beta karoten içeriği sebum üretimini kontrol etmede ve akne oluşumunu azaltmada etkili olmaktadır. Sivilceleri azaltmak için havuç suyu kullanarak yüz maskesi yapılabilir.
Dikkat eksikliğini bitkisel ve doğal yollarla çözmek için havuç tüketimi önerilir. Her mevsim havuç tüketerek, dikkat eksikliğinin oluşmasına engel olabilirsiniz. Özellikle de havuç suyu, bu rahatsızlık için çok etkili olacaktır.
Havuçta içerisinde lif barındıran ve bol miktarda A vitamini içeren besinler arasında yer alır. Havuç suyu ile metabolizmanızın ve bağırsaklarınızın çalışmasına destek olabilirsiniz. Her gün 1 bardak tüketilen havuç suyu, tükettiğiniz besinlerin vücudunuzda yağa dönüşmesine engel olur.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Havuç sert bir sebze olduğu için haşlama işlemi en kolay suda yapılabilir.
Havucu doğradıktan sonra: 7-9 dakika haşlayarak. 10-13 dakika buharda pişirerek. 40-45 dakika kadar 180 derecede fırınlayarak lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.
Üç tane havucu meyve sıkacağı ile sıkın. Sıktığınız havuçların suyunu günde 2 defa yemeklerden iki saat önce için. Yaklaşık 1-2 ay boyunca bu kürü düzenli olarak kullanın. Havuçları birkaç gün önceden sıkıp dolapta bekletmeden, sıktığınız anda içmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri