- Beyinsel ve fiziksel olarak yorgunluklara çok iyi gelmektedir. - Her 100 gramında yeteri kadar C vitamini bulunmaktadır. Bunun yanında kestanedeki gibi sodyum, potasyum, protein ve şeker içermektedir. - Kestane kabuğunun suda kaynatılarak hazırlanan suyun etkili derecede ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar. Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler.
Kestane kabuğu saç sağlığı için de oldukça etkili bir yöntemdir. Saçların daha canlı olmasını isterseniz, yaklaşık 100 gram kestane kabuğunu suda kaynatın. Süzüp, ılık hale getirilen kestane kabuğu suyu ile saçlarınızı yıkayın. Bir saat bekledikten sonra saçlarınızı durulayın.
Lif oranı yüksek olan kestane tok tutarken kan şekerini yükseltmez. Kompleks karbonhidrat içeriği ile enerji kaynağıdır. Demir kansızlığına birebir olan meyve, demir eksikliği olanlarca sıklıkla tüketilmelidir. Magnezyum ve fosfor içeriği ile kemik metabolizmasını destekler.
At kestanesi tohumlarının özünden elde edilen ilaçlar özellikle varise bağlı ortaya çıkan ağrıların, bacaklarda şişliğin, kaşıntının azaltılmasında oldukça etkin. Bazı yayınlarda ortaya çıkan varisleri de azaltmasının da olası olduğu belirtilmekte. At kestanesinin içindeki öz aslında kan sulandırıcı etki gösteriyor.
İlgili 23 soru bulundu
Kestane kabuğunun suda kaynatılarak hazırlanan suyun etkili derecede ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Kestane kabuğunun her 100 gramında yeteri kadar C vitamini bulunmaktadır. Bunun yanında kestanedeki gibi sodyum, potasyum, protein ve şeker içermektedir.
İçerdiği antioksidanlar ile vücudun arındırılmasına yardım ederek mideye ve karaciğere iyi gelir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan tokluk hissi ve organizmanın su dengesini sağlamada etkin rol oynar. Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.
Bütün bu yararları yanında kestanenin, kan dolaşımını hızlandırıcı etkilerinden dolayı yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlar ile şeker hastaları tarafından biraz daha ölçülü tüketilmesi gerekebilir.
Kestanelerinizi suda da pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestanelerin kurumasını da engellemiş olacaksınız. Kestane suda pişirilmeyecekse mutlaka iki saat kadar suda bekletilmelidir.
Koyu kestane rengini açmak için öncelikle oryal gibi güçlü bir açıcıya ihtiyacınız olabilir. Diğer saç açıcı ürünler, koyu tonlarda istediğiniz başarıyı vermeyebilir. Ancak bu işlemi yaparken oldukça dikkatli olmalı ve saçlarınız eğer açılmıyorsa daha fazla açmak için ısrarcı olmamalısınız.
At Kestanesi Saçları Uzatır mı? Evet, at kestanesi saçları yormadan ve kırılmaları engelleyerek saçların hızlı uzamasına yardımcı olur. Uzatmanın yanı sıra saça bakım yaparak daha gür ve sağlıklı olmasını sağlar.
Kestane, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı kestane antioksidanları üzerinde yapılan çalışmalar, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını baskılayabileceklerini göstermiştir.
Düzenli kestane tüketen kişilerde kansızlık problemi son bulmaktadır. Demir eksikliği sorunu olanların kestaneyi sık olarak tüketmesi faydalıdır. Kestanede bulunan önemli miktardaki fosfor ve magnezyum kemiğin metabolizmasının desteklenmesini sağlar.
Kestanenin yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarına zararlı.
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
At kestanesinin sağlık üzerinde çok faydası olsa da, çiğ bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Ağacın meyvesi, çiçeği, kabuğu ve tohumu krem ve ilaç yapımında kullanılır. Ancak at kesnatesi, eskulin adıyla bilinen bir zehir içerdiği için, tüketilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Üzümün, alveollere olan benzerliğine ne demeli? Her bir üzüm tanesi, akciğerde bulunan alveolleri gösterir ve yapılan araştırmalar zararlı hücrelerin tutulmasına yardımcı olan bir gıda olduğunu göstermiştir.
Kestanenin haşlanarak pişirildiğinde kalori oranı düşüyor, kızartıldığında ise kalori oranı yükseliyor ve daha çok enerji veriyor. Bu açıdan günde 3 kestane tüketilmesini öneriyoruz."
GÖĞÜS KANSERİNE KARŞI KORUYUCU: Güçlü bir anti-oksidan olan kestane, içerdiği flavanoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayıp kansere karşı da koruyor.
Kestanenin tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden hastalıklar için koruyucu olduğunu söyleyen Özdemir, “Kestane, kolesterolü dengelemede ve koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur” dedi.
Şeker hastaları dikkat! Kestane yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlarda kontrollü şekilde tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle diyabet gibi hastalıkları olan bireylerde fazla miktarlarda kestane tüketimi kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri