Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
Pancar sindirim sistemini düzenleyen iyi bir lif kaynağıdır. Kan temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu için detoks olarak kullanılabilen aynı zamanda iltihap önleyici, azaltıcı etkiyede sahiptir. Kırmızı pancarda bulunan betanin yüksek oranda antioksidan özelliği gösteriyor.
Şeker pancarının faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanı temizlemesi ve iltihapları önlemesi de bulunmaktadır. Şeker pancarı cilde faydaları olan bir gıdadır. Cilt neminin ve renginin dengelenmesine yardımcı olan pancar kırışık oluşumunu da yavaşlatır.
Kırmızı renkli besinler, antioksidan bakımından zengin olduklarından tam bir şifa kaynağı olarak bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle de mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kırmızı pancar suyunu hemen hemen her gün içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Pancar Suyunun önemli diğer etkisi iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmesidir. Kalp sağlığını önemli ölçülerde koruyan Pancar Suyu, kanın damarların içerisinde rahatlıkla dolaşımına katkıda bulunuyor. Karaciğerde bulunan toksinleri temizleyici görevi olan Pancar Suyu, bu bakımdan doğal etkilidir.
Pancarları soyup istediğiniz şekilde kesip derin bir tencereye alıp üzerine elma sirkesi koyup 5 -6 saat bekletin. Ardından içine 15 bardak su koyup kaynatalım. İçinden pancarları alıp suyunu günde 2 kez 1 kahve fincanı içelim. Yemeklerden sonra içelim.
Kırmızı pancar çiğ yenir mi? Kırmızı pancar, diğer pek çok sebze gibi çiğ olarak tüketilebilir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Kırmızı pancar, spor aktiviteleri için enerji sağlayarak önemli miktarda karbonhidrat içermektedir. Kırmızı pancar, içerdiği demir miktarı sayesinde anemiyi önlemeye yardımcı olarak kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Pancar suyu elde etmek oldukça kolaydır. Pancar suyu yapmadan önce pancarların üst kısımlarını keserek güzel bir şekilde yıkamanız gerekir. Pancarları yıkadıktan sonra ise katı meyve sıkacağı kullanarak çok kolay bir şekilde pancar suyu hazırlamak mümkün olmaktadır.
Temizlenmemiş pancar karanlık bir yerde üç gün, buzdolabında on gün saklanabilir.
Phytochemical Analysis adlı dergide yayınlanan İtalya kaynaklı bir başka çalışmada ise kırmızı pancardan izole edilen fenolik bileşiklerin kalın bağırsak kanseri hücrelerinin üremelerini baskıladığı saptandı. Kırmızı pancarı hem korunmada hem de tedaviye yardımcı olarak öneriyorum.
Pancar posalı bir sebze olduğu için gaz yapmaz. Hatta hiçbir gaz olmaması için de pancarın mutlaka pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Pancarları haşlamadan önce güzelce yıkayın. Sap kısımlarını bıçak yardımıyla kesin. Bu kısımlarını dilerseniz atmadan pancarlarla beraber haşlayarak da kullanabilirsiniz. Saplarından yemek ve salata da yapabilirsiniz.
Sindirim sisteminize ne kadar betalain gireceği, mide asidine ve mide boşalma hızına bağlıdır (mide asidini düşürücü ilaç kullanan insanlar pancarüriye yatkındır). Kana giren betalain pigmentleri 2 ile 8 saat arasında böbrekler vasıtasıyla dışarıya atılır.
Isıyı azaltın ve pancarları 30-45 dakika pişirin. Suyunuz kaynamaya başlar başlamaz, sıcaklığı düşük-orta sıcaklığa düşürün.
Lif bakımından zengin olduğu için özellikle bağırsak hareketliliğinde olumlu etkisi bulunur. Kan basıncını düşürdüğünden kalp ve diğer rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri