Çoğu ülkede, hekim olmadıkları hâlde psikolojik sorunlarda hipnoterapi yapma yetkisi, ruhsal sorunlar ve hastalıklar konusunda lisansüstü eğitim almış klinik psikologlara da tanınmıştır. Ancak ülkemizdeki sağlık yasalarına göre psikologlara bu hak tanınmamıştır.
Psikoloji, davranış ve şuurlu hayatın bütün safhalarını inceleyen bir bölümüdür. Klinik Psikolog ve Psikiyatristler hipnozu bazı rahatsızlıkların terapisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanabilmektedirler.
Ancak, kişiyle iyi bir uyum oluşturulduğunda hipnoza girmeyecek kişi yoktur. Son söz: Hipnozun nasıl yapıldığını öğrenen herkes hipnoz yapabilir. Hipnoz yapmak için doğuştan gelen doğaüstü güçlere ihtiyaç yoktur.
Evet. İngiliz Tıp Derneği 1775'de tıbbi hipnoz üzerine bir rapor yayınladı. Amerikan Tıp Derneği sözcüleri de 1958'de tıbbi hipnozun kullanılmasını uygun gördüler. Türkiye'de ise şu an için yasal bir düzenleme maalesef yok.
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Herkes hipnoz eğitimi alabilir, ancak hekim ya da klinik psikolog değilseniz sağlık alanındaki konularda hipnoz yapamazsınız.
Self-hipnozu öğrenmeniz için ideal yol, senaryoyu bir teybe okumak veya tanıdığınız birinden bunu yapmasını istemektir. Yavaş yavaş okurken yumuşak yatıştırıcı bir ses kullanmalısınız. Bir kere teybe kaydettikten sonra, arzu ettiğiniz zaman geri alabilir ve çalışabilirsiniz.
Zira bilimsellikten uzak bazı hipnoterapi yöntemlerinin fayda yerine birtakım olumsuz sonuçlar doğurabileceği de ifade edilmektedir. Bu şartlara riayet edilmesi halinde hipnoz ile tedavi olmakta dinen bir sakınca görülmemektedir.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
Hipnoz Tedavisi Kaç Seans Sürer? Hipnoz seans sayısı için de aynı şeyi söyleyebiliriz: Hipnoterapi yöntemi de diğer tüm terapi ve tedavi yöntemleri gibi, kişiden kişiye göre farklı seans sayıları gerektirir. Kimisi 4-5 seansta olumlu etkilerini görebilirken daha karmaşık konularda 8-12 seansa ihtiyaç duyulabilir.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur.
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Hipnoz, konsantrasyon ve odaklanmanın en yüksek olduğu zihin durumudur. Dolayısıyla; kişiler normalde söylemek istemediği hiçbir şeyi, hipnoz altındayken de söylemezler.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
Anksiyete bozukluklarının en sık görülen ve en yıpratıcı tablolara yol açan panik bozukluğun tedavisinde gevşeme teknikleri ve hipnoz tedavinin en önemli basamaklarındandır. Kendi kendine hipnoz (otohipnoz) teknikleri de panik durumunu azaltma ve kontrol etmede çok etkilidir.
Hipnoterapi; depresyon, kaygı bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, uyku bozuklukları,uyku bozuklukları, fobiler, öfke kontrolü, sigara,alkol ve madde bağımlılıkları, sınav stresi, dikkat eksikliği, kilo verme, kekemelik ve panik atak tedavisinde kullanılabilir (https://www.hipnoterapi.com adresinden 2019 tarihinde ...
Tabi her tedavi yöntemi sonuç itibari ile her hastaya uygulanmaz. Uygulanabilecek hastaların dışında kalan ufak da olsa bir kitle bulunmaktadır. Hipnoz tedavisinde ise şizofreni, erken bunama, manik depresif bozukluk gibi biyolojik hastalıklara sahip kişiler bu yöntemden yararlanamaz.
Hipnoz uygulayan kişiye hipnotist denir. Hipnoz uygulaması tıbbi amaçla ruhsal yapıda değişimi hedefliyorsa eylem hipnoterapi adını alır ve uygulayıcıya hipnoterapist denir.
Dünyanın bir ucunda da olsanız uzaktan hipnoz veya psikolojik destek alabilirsiniz. İstanbul dışı veya yurt dışında yaşayan kişiler ZOOM bağlantısı ile online ( internet üzerinden) hipnoterapiyi ve online ( internet üzerinden) psikoterapiyi daha cazip kılmaktadır.
Öyle ki her ne kadar bir tür uyku hali olmasa da bilinç kontrolü hipnotizöre teslim edilmektedir. Bu durum birtakım hasarlara neden olabilmektedir. Ancak doğru mekanda ve doğru şekilde uygulanan hipnozun herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
İlk defa İngiliz cerrah James Braid(1795-1860) tarafından kullanılan “hipnotizma” terimi, Yunanca 'uyku' anlamına gelen 'hypnos' kelimesinden gelir. Bu isim benzerliği dışında hipnoz, bütünüyle kendine özgü özellikleriyle bilinçliliğin farklı bir durumudur ama uyku da değildir.
Hipnoz Tedavi Değildir
Herkes hipnoz yapabilir, ancak hiçbir hipnotist eğitimini veya uzmanlığını almamış olduğu bir alan için hipnoz tedavisi uygulayamaz. Böyle bir girişim tüm dünyada etik dışıdır. Bu nedenle, psikiyatrik bozukluğu olan danışanları, psikolog olmayan bir hipnotistin tedavi etmesi mümkün değildir.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
Aynı şekilde psikotik (ileri derecede akıl hastalığı) rahatszılıklarda da hipnoz uygulanmaz. Hipnoz Kesin ve Kalıcı Sonuç Verir Mi? Tam bir işbirliği içinde olunduğunda, öğretilen oto hipnozun kullanılmasıyla ve ses kayıtlarının dinlenmesi ile geçirilen terapi sürecinden sonra, sorunun tekrar nüksetme durumu yoktur.
Telkinler hipnoz sırasında çoğu kez sözel olarak verilse de cümledeki vurgu ve tonlamalar, cümle dışındaki mimik ve hareketlerle de telkin verilebilir. İki tür hipnotik telkin bulunur. Dolaysız (direkt) telkinler en kolay telkin yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri