BÖREK YERİNE ET: Karbonhidrat içeren gıdaları (ekmek, börek, poğaça, makarna vb.) aşırı tüketmek gaz yapar.
Salçalı yemekler gaz yapar mı sorusuna cevap olarak gaz yapmadığını söyleyebiliriz. Yine de emziren annelerin, bebeğinin bünyesinde oluşan tepki neticesinde o gıdayı tüketip tüketmeyeceğine karar vermesi daha iyi bir seçenektir.
Özellikle de kimyon, kırmızı toz biber ve karabiber gibi baharatlar patatesin gaz yapma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Patatesin içinde bol miktarda şeker ve posa bulunduğu için gaz oluşumuna ve gaz sıkışmasına neden olabilir.
- Et, tavuk ve protein açısından zengin ürünler gaz yapmayacaktır.
Patates potasyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olması sayesinde mide gazlarına karşı faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklara faydalı olmaktadır. Patates haşlanarak suyu içilmesi birçok rahatsızlığı önlemede faydalı olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Dr. Esin Ünlü: Aşırı yenen börek ve makarna da gaza nedenidir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Sebzeleri pişirerek tüketmek, gaz olasılığını azaltır. Yemekten hemen sonra anason, nane ya da papatya çayı içmeye özen gösterin. Çorba ve sulu yemeklere kepek atıp tüketin. İncir ve kayısı tüketimini arttırın.
Yumurtanın gaz yapıcı özelliği konusunda pişmiş ve haşlanmış yumurta arasında ayrım yapılmaktadır. Haşlanmış yumurta pişmiş yumurtaya nazaran daha fazla gaz yapar. Midede şişkinlik gibi sorunlar beraberinde gaz problemini de getirir.
Yaklaşık olarak %96'sının su olduğu bilinen salatalık, aşırı miktarda tüketildiği takdirde gaz yapabilir.
Bazı yiyecekleri yok edin. Yaygın olarak gaz üreten suçlular fasulye, bezelye, mercimek, lahana, soğan, brokoli, karnabahar, tam tahıllı yiyecekler, mantarlar, bazı meyveler ve bira ve diğer gazlı içeceklerdir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
Rafine edilmemiş olan pirinç çeşidinin lif oranı oldukça yüksektir. Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Bu yüzden de günlük hayatında kabızlığa yol açan yiyecekleri azaltmalısın. Mesela makarna, pilav, fast food, çok fazla süt tüketmek kabızlığa neden olabilir.
Lif İçeriği: Ekşi mayalı ekmek, yüksek lif içeriğiyle bilinir. Lif, sindirim sistemi için önemli olan bir besindir. Lifli gıdalar, bağırsak hareketlerini uyarır ve sindirimi düzenler. Bu nedenle, ekşi mayalı ekmek yiyen kişilerde daha fazla bağırsak hareketi ve gaz oluşumu görülebilir.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Pişmiş ve çiğ domates de gaz yapabilen yiyecekler arasındadır. Çok fazla domatesin tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve gaz gibi problemler görülebilir. Bu sebepte domates hamilelikte de gaz yapabilmektedir.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Baklagiller, lahana, Brüksel lahanası ve bezelye; diğer gıdalara göre daha fazla gaz yapıcı besinlerdir. Kimyon ve zencefil ise gaz gideren baharatlardır. Saatler süren kahvaltılar yapmak zorunda değilsiniz ama her sabah kahvaltı yapmalısınız.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Maden suyu mide gazına iyi gelir mi? Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri