Haşlanmış mısır tam tahıllı besinler grubuna girer ve içerisinde bol miktarda lif barındırır. Bu nedenle haşlanmış mısır özellikle diyet yapanlara önerilmektedir. Haşlanmış mısırın içerisinde yer alan bolca lif ve çeşitli vitamin ve mineraller sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.
Süt mısırın bilinen en büyük zararlarından birisi aşırı tüketilmesi halinde ishale neden olması. İshal gibi sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız hazmedilmesi zor bir besin olan süt mısırı aşırı miktarlarda tüketmekten kaçınmanız gerekiyor. 1 koçan haşlanmış mısır yaklaşık olarak 2 dilim ekmeğe denk geliyor.
– Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar. -İyi pişirilmeyen mısır, tüketildiğinde diş ve diş etlerine zarar verir. Ancak mısır kararlı ve tüketimi aşırıya kaçılmadığında sağlığımız açısından faydalı olabiliyor.
Uzmanlara göre, özellikle astım hastalarının uzak durması gereken bir besindir. - Kan şekerini yüklettiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir yiyecektir. - Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur.
Haftada 2 kez ara öğün olarak bir bardak haşlanmış mısır tercih edebilirsiniz. Bazı zamanlarda ise yağsız ve tuzsuz olarak patlattığınız mısırı da tüketmenizde bir sakınca yok.
İlgili 34 soru bulundu
Bugüne kadar haşlanmış mısır sağlıklı mı değil mi diye düşünmeden tükettiğimiz bu atıştırmalık, zengin bir beta karoten içerir. Beta karoten ise A vitaminin üretimini artıran bir bileşimdir. B1, B5 ve B12 vitaminlerini de içeren mısır aynı zamanda C vitamini, demir ve folik asit bakımında da zengindir.
Mısır suyu vitamin açısından zengin olduğu için hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırmaktadır. Doku, cilt, organ ve saç hücrelerinin onarılmasını hızlandırır. Böylece mısır suyunun cilde faydaları akıllara gelecektir.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz. Kilo vermeye yardımcıdır.
Mısır antioksidan etkiye sahiptir. Bu özeliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Mısırın sağlık yararlarından bazıları şunlardır: Kan şekeri ve kolesterol seviyesini düşürür.
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Yani günde bir adet orta boy mısırdan alacakları kalori onları kötü yönde etkilemeyecektir. Tam tersine sindirimi kolaylaştırarak lif yönünden zengin beslenmelerini sağlayacaktır. Beslenme ve diyet uzmanları diyet yapanlara ara öğünlerde 1 adet orta boy haşlanmış mısır öneriyorlar.
Haşlanmış mısır tüketimi, kan şekerini yükseltmektedir. Bu sebeple haşlanmış mısırın fazla tüketimi diyabet hastalarına oldukça rahatsızlık verebilmektedir.
Haşlanmış mısır suyu, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde iyi bir takviye olan mısır suyu vücudunuzda ihtiyaç duyduğunuz, eksik kalan vitaminlerin tamamlanması açısından güçlü bir takviyedir.
Mısır kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi genelde önerilir. Aynı zamanda mısır fazla tüketildiği zaman bağırsaklarda gaz yapıyor. Diğer yandan yüksek lif bulunduğu için aşırı tüketildiğinde, midede birtakım problemler meydana getirebilmektedir.
Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu biraz daha haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz. Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.
Özellikle sigara ve alkol tüketimiyle sağlıksız beslenmenin kanser hastalığı açısından başlıca risk faktörleri olduğunu vurgulayan Akdur, "Kanser hastalığıyla mücadelede; sigara ve alkolden tümüyle uzak durmak, sağlıklı beslenme, güneşin zararlı ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı ve erken teşhis çok önemli bir ...
Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler. Sindirim sistemini temizler.
Gaz yapan sebzeler pişirilerek tüketildiği zaman bu etkileri azalabilir. Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir.
Mısır, etkili bir antioksidandır. Yapılan birçok araştırmada mısırın bu özelliği ile birçok serbest radikali etkisiz hale getirdiği kanıtlanmıştır. Yeterli miktarda mısır tüketerek özellikle göğüs ve karaciğer kanserinden korunmanız mümkündür.
Patlamış mısır kötü kolesterol ile savaşır ve kalp sağlığınızı korur. Ölçülü ve sağlıklı şekilde tüketilen patlamış mısır, kan şekerini düzenler. Böylece insülin dengesini sağlar.
Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir. Eğer mısır yedikten sonra mide ağrısı, şişkinlik, sindirim problemleri yaşıyorsanız aslında mısır size dokunmuyordur.
Patlatılarak, haşlanarak ya da közlenerek tüketilebilir. Mutfakların yanında bir sokak lezzeti olarak da öne çıkan mısır, hem tek başına hem de başka bir yemeğin içinde tane tane karşımıza çıkabilir. Mısır unu ve mısır yağı da sıklıkla sofralarda boy gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri