Sulu yemeğinden, kızartmasına, püresinden, salatasına kadar birçok yemekte kullandığımız patatesin kabukları da yararlıdır. Kabuğu ile pişirilmiş bir patatesin potasyum miktarı daha yüksektir. Yine kabuğuyla tüketilen patatesin lif oranı kabuksuz haline oranla 7 gram daha fazladır. Bol C vitamini içerir.
Patatesin kabukları, patatesin kendisinden yaklaşık olarak 12 kat daha fazla antioksidan maddeler içerir. Patates kabuğu ayrıca, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Bu sebeple patates tüketileceği zaman kabuklarını kullanmak faydalı olabilir.
Patates kabuğu
Her patates yemeğinin soyulmadan yapılması öneriliyor. Çünkü özellikle kabukta yoğunlaşan potasyum, sinir sisteminizi, demiral yuvarlarınızı, niasin hücre yenilenmenizi destekliyor. Kabuktaki bu faydalı maddeler, patatesin kendisinde 1/10 oranında bulunuyor.
İri bir patatesin kabuğunda önerilen günlük ihtiyacın yüzde 33'ü bulunur. Bu vitamin, kardiyovasküler, sindirim, bağışıklık kas ve sinir sistemleri için önemlidir. Ayrıca beyin hormanları için faydalıdır. Kabuklu iri bir patates günlük B6 vitamin ihtiyacının yüzde 46'sını karşılar.
Patates kabuğu ise patatesten daha fazla demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, B6 ve C vitamini içeriyor. Detroyer patatesi kabuğuyla pişirmeyi öneriyor. Ayrıca sebzelerin kabuklarında bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşmaya yardımcı oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Haşlama esnasında patateslerin üzerinde bir tutam tuz gezdirebilirsiniz. Bu işlem patateslerin daha lezzetli şekilde haşlanmasını sağlar. Ayrıca kabukları soyulan ve ufak parçalar halinde doğranan patateslerin haşlama süresi daha kısadır.
Eğer patatesleri kabuklu olarak haşlamayı tercih ediyorsanız patateslerin ortasından tam bir daire olacak şekilde kabuğu yarın. Bu kabuğun daha hızlı soyulmasını ve patateslerin içinin daha hızlı haşlanmasını sağlayacaktır.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Patates yetiştirebilirsiniz.
Patates kabuklarını toprağa ekerek yeni patateslerin filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle çimlenmiş kabuklar, kısa sürede filiz vermeye başlayacaktır. Detaylı bilgi için patates yetiştirme yöntemlerine göz atın.
Kaynama suyu zamanla buharlaşıp azalacağı için; tenceredeki su, patatesleri 2-3 parmak kadar geçecek şekilde olmalıdır. Haşlanacak patateslerin kabuklarını soyup soymamak tamamen tercihinize kalmış. Ama kabuksuz patateslerin daha hızlı haşlanacağını söyleyebiliriz.
Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir.
doğru yapıldığında oldukça basitleşen bir eylemdir. haşlanmış patatese bir çatal batırılır. çatalın sapından tutmak suretiyle de patates bir bıçak yardımıyla soyulur. böylece parmaklar yanmaz mutfakta garip atraksiyonik hareketlere girilmez.
Patates kabuklarını güzelce yıkayın, hatta nişastasını almak için 15-20 dakika suda bekletin. Ardından kabukları kızdırılan yağda kabukları kızartmaya başlayın. Üzerine tuz, karabiber ve damak tadınıza göre eklemek istediğiniz baharatları ekleyin ve servis hazır. Afiyet Olsun.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Haşlanmış patates faydaları ishal için birebirdir. Bu rahatsızlığı yaşadığınız günlerde bol bol haşlanmış patates tüketebilirsiniz. İçeriği B6 vitamini sayesinde stres ve kronik yorgunluğa karşı tedavi görevi üstlenir. Anne sütünü artıran folat, patateste bolca bulunur.
Sindirim sistemine iyi gelmektedir. Hazımsızlık sorunlarına ve kabızlık, şişkinlik gibi rahatsızlıklarda da patates suyunun faydalı olduğu bilinmektedir. Haşlanmış patates suyunun aynı zamanda saç ve cilt sağlığı için de oldukça faydalı olduğu söylenebilir.
Lif oranı yüksek olduğu için de diyette tok kalmaya yarayabilir. Haşlanmış patatesi yağ ile haşlanır, içerisine süt ya da tereyağı gibi eklentiler ilave edilirse o zaman haşlanmış patates kilo aldırır. Patatesin besin değerlerinden faydalanabilmek için yağsız bir şekilde tüketmek gerekir.
B6 vitaminin vücuttaki pek çok etkisinin yanı sıra ödem oluşumunu azaltmada da etkili olur. Bu nedenle ceviz, patates, muz ve et gibi B6 vitamininden zengin gıdaları daha çok tüketmek faydalı olur. Potasyum, vücuttaki sodyum miktarını azaltarak ve idrar çıkışını artırarak ödemin çözülmesini sağlar.
Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Patateslerinizi tam istediğiniz gibi haşlandıktan sonra soğuk bir suyun içerisine koyun ve şoklayın. Böylelikle kabuğunun daha kolay çıkmasını sağlayacaksınız. En kolay patates soyma yöntemi için ise sizi şuradan alalım: Boşa Geçen Yıllar: Patates En Kolay Nasıl Soyulur? Ardından patatesleriniz afiyetle yenmeye hazır!
Dolayısıyla soyulmuş patates mümkün olan en kısa süre içerisinde pişirmek veya haşlamak gerekir. Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri