Eğer yumurta dibe çökmez ve suyun üstüne çıkarsa bayattır. Eski yumurtaların dibe çökmesinin nedeni yumurtaların eskileştikçe içindeki sıvının çoğunu kaybetmelerinden kaynaklanıyor. Yumurtanın içindeki sıvı sürekli yavaş yavaş buharlaşarak yok oluyor ve bu nedenle de eski yumurtalar batmıyor, yüzüyor.
Yumurta yan yatmış bir şekilde kasenin dibinde kalıyorsa, bu onun taze olduğu gösterir. Yumurta kasenin dibinde dik bir şekilde duruyorsa, bu durum yumurtanın tazeliğinin geçmeye başladığını ve kısa sürede tüketilmesi gerektiğini gösterir. Yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa, bu yumurtanın taze olmadığını gösterir.
Yumurtaları suyun içine bırakın. Yumurtalar dibe batıyorsa taze demektir. Eğer suyun üzerinde yüzüyorsa yumurtalarınız eskimiş demektir ve kullanmamanızı öneririz.
Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Yumurtayı kırdığınızda kokup kokmadığına bakın. Bu, bozuk bir yumurtanın en iyi göstergesidir. Bozulmuş bir yumurtayı kırdığınızda keskin ve kötü bir kokusu olacaktır. Yumurta kırılır kırılmaz (ve muhtemelen daha önce) kükürt kokusu gelir ve yumurtanın atılması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir.
1.SU TESTİ
Yumurtalar dibe çöküp yatay bir şekilde duruyorsa çok taze demektir. Sivri uçları dibe değiyorsa bayatlamaya başlamıştır.
Haşlanmış yumurta sarısı üzerindeki yeşil halka, aşırı pişirmenin bir sonucudur. Yumurta beyazındaki sülfür ile sarısındaki demir tepkimeye girerek yeşil renkli demir sülfür halkasını oluşur. Yeşil renge, pişirme suyundaki yüksek miktarda demir de neden olabilir.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
Peki Bayat Yumurta Neden Suda Yüzer ? Bayat yumurtanın hava kesesi genişler ve içeride üretilen gaz miktarı zamanla arttığından yüzmeye başlar.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Yumurtalar dolaptan soğuk çıkarıldığında oda sıcaklığına hızlı adapte olamadığı için çatlayabiliyor. Ya da taşıma sırasında benzer durum meydana gelebiliyor. Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Sarısı ve beyazı tam pişen yumurta, kaynamış suda 6 dakika haşlanır. Yumurta güzelce haşlandıktan sonra çıkarılır ve soğuk suyun altına tutulur. Eğer daha yumurtanızın daha katı olmasını istiyorsanız, kaynar suda 8 ila 12 dakikaya kadar haşlayabilirsiniz.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Kırma testini uygulamak için de yumurtanızı küçük bir kasenin içine kırın. Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurta taze demektir. Eğer kırdığınız gibi yumurta sarısı kendi kendine dağlıyorsa yumurta bayat demektir.
Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için mavi yeşil yumurta tüketimi tavsiye edilir. Vücudun sağlıklı bir biçimde işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli 13 besin kaynağını içinde bulunduran mavi yeşil yumurta, kalp dostu bir yiyecek türüdür.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Haşlanmış yumurtamızı önce saf suya bıraktık. Yumurtamız suyun dibine indi. Aynı deneyi tuz eklediğimiz su ile tekrarladığımızda yumurtanın batmadığını suyun yüzeyinde yüzdüğünü, tuzlu suyun kaldırma kuvvetinin daha fazla olduğunu gözlemledik.
Çılbır, çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan bir tür yemektir, basit bir biçimde kabuksuz haşlanmış yumurta olarak tanımlanabilir.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi var. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size faydalı olabilir.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri