Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) iltihaplanıp apse yaptığında yalnızca enfeksiyon tedavisi uygulanmalı. Cerrahi olarak boşaltılmalı.
Kıl dönmesi apse boşaltma, çoğunlukla poliklinik şartlarında lokal anestezi altında apse üzerinden yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve apse boşluğu (loj) yıkanarak temizlenir.
Akıntı: Kıl dönmesi ile birlikte görülebilen bir diğer belirti akıntıdır. Rahatsızlığın oluştuğu bölgenin iltihaplanması ve sonunda bu irinin akması sonucunda sürekli olarak akıntı görülebilir. Zaman zaman bu akıntılar kanlı şekilde de görülür. Dolayısıyla akıntı çok ciddiye alınması gereken belirtilerdendir.
Eğer bir hastada kıl dönmesi, ağrı-şişlik-kızarıklık şeklinde apseli başlangıçla ortaya çıkmışsa acil ameliyat gerekir.
Genellikle kuyruk sokumu apsesi tedavisinde şu adımlar izlenir: Apse Drenajı: İlk olarak, apse drenajı yapılır. Bu, apsenin içinde biriken iltihap ve sıvının boşaltılması işlemidir. İlaç Tedavisi: Doktor, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için gerekli görüyorsa antibiyotik veya diğer ilaçları reçete edebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kıl kökü iltihabı genellikle antibiyotikler ile tedavi edilir. Şiddetli durumlarda, doktorlar apseyi drenaj yaparak iltihabın çıkmasını sağlayabilirler. Kıl dönmesi genellikle cerrahi olarak tedavi edilir. Bu işlem sırasında, doktor kıl dönmesini ve çevresindeki enfekte dokuyu çıkarır.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) iltihaplanıp apse yaptığında yalnızca enfeksiyon tedavisi uygulanmalı. Cerrahi olarak boşaltılmalı.
Deri altındaki apse açılır ve içinde biriken sıvı, iltihaplı ve ölü doku dikkatlice temizlenir. Sonrasında drenajı sağlamak için bir drenaj tüpü veya sonda yerleştirilir ve yara kapatılır. Cerrahi drenaj genellikle apsenin sebep olduğu ağrıyı hızla azaltır ve enfeksiyonun yayılmasını engeller.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Akut apse varlığında bir kesi yapılarak iltihabi materyalin boşaltılması sağlanmalıdır. Hastalıklı doku içerisinde biriken kıllar mümkün olduğu kadar temizlenmelidir. Apsenin boşaltılması ağrının ve hastalığın neden olduğu iltihabi duruma vücudun gösterdiği reaksiyonun gerilemesine neden olacaktır.
Enfeksiyon siddetli olursa ateş ve halsizlik olabilir. Hastaların tamamına yakınında, akut apse süreci diye tanımlayabileceğimiz ileri derecede ağrı, ateş, şişlik ve hassasiyet ile seyreden bir atak olur. Bu apse süreci sıklıkla bir pürülan akıntı (cerahat) ile sonlanır. Bu apsenin drenajı kendiliğinden olabilir.
Apsenin, vücutta oluştuğu yere, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte apse drenajı yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisi başlanır. Sonrasında takiplerle yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde düzelir.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Kıl dönmesi tedavisi cerrahi ve lazer yöntemleri ile yapılabilmektedir. Lazer ile tedavi cerrahi tedaviye göre daha avantajlı olduğu için hastalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Kıl dönmesi sonrası iyileşme süreci ortalama yedi-on iki gün arasındadır.
Apse patlamazsa enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Bu, görmezden gelinecek bir sorun değildir.
Anal apsenin boşaltılması için öncelikle cilt üzerinde çok ufak kesik açılır. Altta bekleyen ve dışarı çıkmak isteyen irin bu kesikten dışarı çıkar. Bu noktada apse drenajı kullanılarak kesik açılan bölgedeki apsenin tamamının dışarı atılması sağlanır. Bu sayede tekrarlama oranı en aza indirilir.
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir. Ancak öncesinde bölgede oluşan enfeksiyonun yok edilmesi için antibiyotik tedavisine başlanır. Çünkü enfeksiyon varken herhangi bir müdahale söz konusu olmaz.
Çoğu zaman deride sadece küçük bir veya birkaç delik görülür. Bazen deliklerin içerisinden kılların ucu görülebilir. Özellikle genç yaştaki erkeklerde (15-35 yaş) ve uzun süre oturan kişilerde daha yaygın olduğu bilinmektedir.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Hastalık genellikle küçük bir sivilce olarak değerlendirip kendiliğinden iyileşmesini beklenir.
Akalın, “Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Ek olarak; kasıklar, göbek bölgesi ve koltuk altı bölgesinde de oluşabilmektedir. Kıl dönmesi ciddi bir problemdir, bazı merhemlerle apseyi boşaltmak mümkündür fakat ilgili cerraha gidip bu apseyi göstermek be tedavi ettirmek en sağlıklı yöntemdir.
Bunun yanında kıl dönmesi apsesi yoğun ise iltihabı azaltmak için steroid kremler tavsiye edilir. Kuyruk sokumu kıl dönmelerinin tedavileri ise antibiyotik kullanımı ile olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri