Sentetik kumaşlar gibi hassas kumaşlar ise genellikle ılık veya soğuk suda yıkanmalıdır. Yün veya ipek gibi doğal kumaşlar ise soğuk suda yıkanmalıdır.
Nitekim her kumaşın kendine has yıkama teknikleri bulunuyor. Fakat dayanıklı kumaşlar için ortalama bir değer vermek gerekirse; genelde 60 derecede yıkandığı söylenebilir. İpek ya da yünlü gibi daha hassas kumaşları ise maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Hassas kumaşlar nasıl yıkanır ? Hassas kumaşlar şunlar olabilir: Suni ipek, kupramonyum ipeği, keten, yün veya ipek üstler, tişört ve bluzlar; poliamid, polyester ve Likralı iç çamaşırları, külotlu çorap ve mayolar. Çamaşırları dikkatli bir biçimde açık ve koyu renkler olarak ayırın.
Bu konuda çamaşırların renginden ziyade kumaşının türüne göre davranılmalıdır, yıkanan beyazlar ipek, yün ve diğer hassas kumaşlardan ise devir ayarı düşürülmeli en fazla 600 devirde sıkılmalıdır. Pamuklu ve sentetik beyazlar için ise 800 ve 1000 devirde sıkma işlemi yapılmalıdır.
Hassas kıyafetler için çamaşır deterjanı elde yıkama işlemine uygun olarak seçilmeli. Çamaşırlarda deterjan seçerken, elde yıkama toz olanlardan da kullanabilirsiniz. Dantel, ipek, ince örülmüş ya da yün gibi malzemeler, elde yıkandığında daha büyük özen istiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Çamaşır Makinesi Hassas Durulamada, yıkama döngüsündeki su seviyesi yaklaşık iki litre yükseltilir ve eklenen durulama döngüsüyle durulama süreci en ideal koşulara ulaştırılır. Bu sayede çamaşırlar deterjandan tamamen arındırılarak çamaşır üzerindeki deterjan kalıntıları yok edilir.
Doğal malzemeler (yün, angora, ipek, keten, kaşmir vb.) her zaman elde ve soğuk suda yıkanmalıdır. Sentetik malzemeler (naylon, likra, dralon, coolmax elyafı, gore-tex kumaşı vb.), streç malzeme içermedikleri sürece çamaşır makinesinde yıkanabilir ve kurutma makinesinde kurutulabilirler.
Siyah çamaşırın yıkanması sırasında ayarlanacak derece ve program önemli. Örneğin siyahlar için genelde “sentetik” ayarlama uygun görülür. Beraberinde ise: -Derecesi: 30 veya 40 derece olarak ayarlamak siyahların rengine zarar vermez.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
İpek kumaşları hassas yıkama programında 30 derecede ve en düşük sıkma derecesinde yıkamalısınız.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Renklere Göre Derece Ayarlaması
Seçtiğiniz sıcaklık kumaşın türüne göre değişebilir, ancak genellikle koyu renkli, orta derecede kirli çamaşırları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derecedir. Ancak siyah kumaşlar en iyi şekilde düşük sıcaklıklarda yıkanır.
İpek ya da yün gibi hassas materyaller söz konusu olduğunda beyazların yıkanma derecesi 30 olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca yıkama işlemine geçmeden önce çamaşırlarınızı lekelerden arındıdırsanız, daha temiz kıyafetler elde edebilirsiniz.
Yani, bir çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkarken, ancak ve ancak makinenin kazanının tamamına 60 derecelik ısı uygularsanız başarılı olabilirsiniz.
Soğuk Suda Yıkama: Pamuklu kumaşları yıkarken mümkün olduğunca soğuk suda yıkamaya özen gösterin. Sıcak su, kumaşın liflerini gevşetebilir ve çekmeye neden olabilir. Hassas Yıkama Programı: Çamaşır makinenizin hassas yıkama programını kullanın.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Makinanın Sentetik Yıkama Özelliği Nedir? Çamaşır makinasının sentetik yıkama özelliği, programı hassas çamaşırlar için ayarlanmış bir seçenektir. Daha düşük hızdan ve sıcaklıktan, bazen de daha az devir sayısından oluşur. Hassas çamaşırlara zarar vermeden yıkar.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Yeni alınan giysiler, giyilmeden önce mutlaka yıkanmalı! Peki ama neden? Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymemeniz için 3 önemli neden var: Kullanılan boyalar, kimyasal maddeler ve bulaşıcı cilt hastalıkları.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
'Ne kadar yüksek ısıda yıkarsam o kadar iyi temizlenir' inanışı, tamamen gerçek dışıdır. Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri