Mahremiyet: Hastanın bakım ve tedavi amacıyla (tetkik sonuçları, hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler) ya da başka bir sebeple açıklamak zorunda olduğu ancak, toplumdaki tüm diğer bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşama alanını ifade etmektedir.
Hasta dosyalarının, yasal zorunluluklar dışında sağlık kurumundan dışarı çıkarılmaması, hastanelerde uygulanan önemli bir ilke olmalıdır. Hasta dosyasında yer alan hastaya ait bilgiler, hastayı tedavi eden veya edecek olan hekimlerden başka hiçbir kimseye verilmemeli ve gösterilmemelidir.
Gizlilik Hakkı başlıklı 8. ilke “a. Hastanın sağlık durumu, tıbbi durumu, tanısı, prognozu, tedavisi ve kişiye özel diğer tüm bilgiler ölümden sonra bile gizli ola- rak korunmalıdır. İstisna olarak hasta yakınlarının kendileri ilgili sağlık risklerini öğrenmeleri açısından bu bilgilere ulaşabilme hakkı olabilir. b.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ Gizlilik, iki taraf arasında kişisel bilgilerin paylaşılması ve bunların bir başkasına naklinin yapılmaması anlamını taşır.
Hasta mahremiyeti: Başkaları tarafından kişinin beden, his, düşünce ya da kendisi veya ilişkilerine ait bilgilerine erişmenin sınırlanması anlamına gelmektedir. çalışanlarındadır. gösterilmesi esastır. süreçlerinde hasta mahremiyetinin korunmasını amaçlamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Gizlilik veya mahremiyet (Latince: "privatus ": geri kalanından ayrı, privo; "mahrum") bireyin veya bir grubun kendilerini veya kendileri hakkındaki bilgileri ayırma yeteneği ve böylece kendilerini ifade ederken seçici olmaları.
KAPSAM: Hastanemize muayene, tetkik ve tedavi için başvuran veya yatan hastalarımızın mahremiyetinin korunmasının sağlanması ile ilgili işlem basamaklarını kapsar. 3. KISALTMALAR: 4.SORUMLULAR: Yönetim ve tüm çalışanlar sorumludur.
Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır. Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
-Hastanın şuuru kapalı ise birinci derece yakınına bilgi verilir. -Hasta çocuk ise ebeveynine bilgi verilir. -Üçüncü şahıslara hasta ile ilgili bilgi verilmez.
Sağlık Bakanlığı, e-Nabız sisteminin ve görsel altyapısının güvenilir bir şekilde kişilere sunulmasıyla ilgili ihtiyaç duyulan güvenlik önlemlerini yerine getirmiştir. Kişilerin e-Nabız'daki sağlık bilgilerini sadece kişilerin onayını alan hekimler ve/veya kişiler görebilir.
Kurumdaki yetkili kişiler (doktor, hemşire vb.) sisteme giriş yapabilir ve hasta bilgilerine erişim sağlayabilirler. Hasta hakları korunması sebebi ile sisteme giriş yapabilen ve her bir kişinin görebileceği bilgi erişimi sınırlandırılabilir.
Ancak hastanın doktorunu seçme hakkı olduğu gibi doktorun da hasta seçme hakkı vardır. Tıbbi deontoloji Nizamnamesi Madde 18 gereğince doktor şahsi veya mesleki sebepler ile hasta bakmayı reddedebilir. Hekimin hastayı sevk etme , reddetme diğer bir deyişle hastayı bırakma hakkı bulunmaktadır.
Alo 184 Çocuğumla İlgilenmeyen Ve Muayene Etmeyen Doktor
Sekreteri ise 'her hastaya iki sefer aynı şeyi anlatırsam gün bitmez' gibi bir tabir kullandı.
Soruşturmanın gizli yapılmasının amacı hem şüpheliyi korumak hem de delillerin karartılmasını, yok edilmesini önlemektir.
Duruşmalarda mahkeme hakiminin takdiri dahilinde gizlilik karara bağlanır. Dava içinde öne sürülecek olan hususların, başvuruların tanık beyanlarının duruşmada gizliliğini elzem hale dönüştürecek durumlarda bulunması halinde gizli olmasına karar verilebilmektedir.
için oluşturulan mevzuatta belirtilmiştir. gerekir. defteri,Taburcu defteri 20 yıl kurumda saklanır.Devlet Arşivlerine gönderilmez. ve hasta dosyalarının en az 20 yıl süreyle yataklı tedavi kurumunun arşivinde muhafazası zorunludur.
Aynı zamanda KVKK'nın 6'ıncı maddesi kapsamında sağlığa ilişkin veriler, kişinin açık rızası olmadan işlenebilir. Öte yandan, e-Nabız kullananlar tarafından gizlenen bilgiler "e-Nabız Hekim" ekranında şifreli olarak görüntülenir. Doktorun bu bilgileri görüntüleyebilmesi için ekranda bir tıklama yapılması gerekmektedir.
Madde 16- Hasta, sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretini alabilir. Bu kayıtlar, sadece hastanın tedavisi ile doğrudan ilgili olanlar tarafından görülebilir.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, 10 yıl sonra silinebilir.
Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz' (Anayasa 20. md.). Bu hak, Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte özel hayata dâhil olan alanların boyutları da genişlemiştir.
Gizlilik ilkesi, taraflara ait her türlü bilginin gizli tutulmasını ve kişisel verilerin korunması kanununa uygun işlemlerin yapılmasını sağlar.
Gizlilik ayarlarıyla web'de gezinme deneyiminizi iyileştirebilirsiniz. Örneğin, bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde Chrome, sayfadaki bağlantılara göre sayfaları otomatik olarak yüklemek için bir web hizmeti kullanabilir. Bu ayarların çoğu varsayılan olarak açıktır, ancak istenirse kapatılabilir.
Mahremiyet kavramının üç özelliğe sahip olduğunu ifade eder. Bunlar mekansal mahremiyet, kişi mahremiyeti ve bilgi mahremiyetidirler.
Her türlü sağlık hizmeti sırasında, ilgili sağlık çalışanı ve hasta yakını (hastanın onayı dahilinde) dışındaki kişilerin ortamda bulunması engellenerek hasta mahremiyeti sağlanmaktadır.
Dünya Hekimler Birliği'nin 1981 yılında düzenlediği Hasta Hakları Bildirgesi'nin Gizlilik Hakkı başlıklı 8. maddesine göre “ a) Hastanın sağlık durumu, tıbbi durumu, tanısı, prognozu ve tedavisi, kişiye ait diğer tüm bilgileri ölümünden sonra bile gizli tutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri