Özet: Hasta katılımı kavramı; bireyin hastalığı önlemek, yönetmek ve tedavi etmek amacıyla sağlık profesyonellerinin bilgi ve tavsiyelerini kendi ihtiyaç ve tercihleriyle uyumlu hale getirdiği bir süreç olarak tanımlanmaktadır ve bu yaklaşımın gerek birey gerekse toplum sağlığının geliştirilmesine yönelik olumlu ...
Hasta odaklı bakım; hastalar ve yakınlarını kendi bakım süreçlerine dahil eden bir anlayıştır. Bu anlayış, hasta ve hasta yakınlarıyla birlikte tedavi edicilerin gerçek bir ortaklık kurması, ihtiyaçlarını karşılaması ve sonuçları iyileştirmesi konusunda yol göstericidir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise hasta güvenliğini, “sağlık bakım hizmeti ile ilgili önlenebilir hataların ve risklerin en- gellenmesi ya da en aza indirilmesi” olarak tanımlamakta- dır (5).
Hasta merkezli yaklaşımda, mevcut olan tıbbi durumun yanı sıra hastanın sahip olduğu değerlerin, tercihlerin ve ihtiyaçların göz önünde bulundurulması söz konusudur. Hasta ve yakınlarının sürece dahil edilmesi gerekmektedir.
Hasta ve Çalışan Odaklı Hizmetler Boyutu; hastaların temel haklarını, güvenliğini ve memnuniyetini, çalışanların ise sağlıklı bir çalışma yaşamı içinde olmalarını sağlamak, sunulan hizmetlere hasta ve çalışan perspektifinden bakmak amacıyla hazırlanmış bölümlerden oluşmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Hasta kabul sorumlusu, hastaneye gelen hastalar ile ilgili tüm kişisel bilgileri hastane işletim sisteminin veri tabanında kayıt altına alınmasını sağlayan kişidir.
Hasta Kabul Hizmetleri: Tanı ve tedavi amaçlı hizmet almak üzere sağlık tesisine başvuran ayaktan ve yatan hastaların kabul işlemlerinin yapılması, sağlık tesisi ile giriş kaydı verilerinin hızlı, doğru ve bilgi güvenliği temeline dayanarak yerine getirildiği hizmetlerdir.
Tüm Politikalarda Sağlık Yaklaşımı
'Tüm Politikalarda Sağlık', tüm toplulukların ve insanların sağlığını iyileştirmek için sağlık hususlarını, sektörler arası politika yapımına entegre eden işbirlikçi bir yaklaşımdır (7).
Hasta merkezlilik, hastanın sağlığı ile ilgili verilecek kararlara dâhil edilmesini, sağ- lık profesyonelleri ile hasta arasından tedavi ve bakım sürecine dair ortak karar alma sürecini destekleyen bir yaklaşımdır.
Hekim hastasıyla ilişkisinde özerklik ilkesine uymalıdır. Hastanın yerine geçerek ve onu dışlayarak onun sağlığı ve yaşamı hakkında karar vermek yerine; hastasının kendisi için en doğru kararı vermesini sağlayacak şekilde onu aydınlatmalıdır.
MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan usul ve esasların kesintisiz ve etkin bir şekilde uygulanması, uygulama sırasında tespit edilen sorun ve aksaklıkların giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması, uygulamanın takip edilmesi ve değerlendirilmesi, ilgili sağlık kurumunun en üst amirinin sorumluluğundadır.
Hasta güvenliği, süreçlerdeki basit hataların hasta ve sağlık çalışanlarına zarar verecek şekilde ortaya çıkmasını engelleyecek tasarımlar yapmak ve hataların hasta ve sağlık çalışanlarına ulaşmadan belirlenmesini, raporlanmasını, düzeltilmesini sağlayacak önlemleri almak anlamına da gelmektedir.
Gelin Molatik olalım... Anamnez nedir? Anamnez, doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak hastaya sorduğu sorular sonucu elde ettiği hastanın öyküsüdür. Bir diğer tabirle hastanın mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında, kendisinden ya da bir yakınından alınan bilgilerdir.
Mahremiyet: Hastanın bakım ve tedavi amacıyla (tetkik sonuçları, hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler) ya da başka bir sebeple açıklamak zorunda olduğu ancak, toplumdaki tüm diğer bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşama alanını ifade etmektedir.
Hastanın haklarını ve aldığı hizmetin kalitesini gözeten personellere hasta temsilcisi denir. Vezne işlerinden sorumlu temsilciler; kimlik teyidi, ücret alımı, faturalandırma yaparak ve sıra numarası vererek çalışır.
Hasta ilişkileri yönetimi uygulamaları, hastalara beklentilerinin üstünde sağlık hizmeti vermeyi, hasta odaklı uygulamalarla hasta memnuniyetini arttırmayı hedefleyen, bu amaçları gerçekleştirirken teknolojiyi, profesyonel emeği süreçlerinde kullanan uygulamalardır.
Hasta merkezli hizmet,“hastaların bireysel tercihlerine, ihtiyaçlarına ve değerlerine saygı duyan ve bunları karşılamaya çalışan ve hastaların değerlerinin tüm klinik kararlarda yol gösterici olmasını temin eden yaklaşım”olarak tanımlanabilir.
Hasta merkezli bakım ''hastalık-merkezli, teknoloji-merkezli, hekim-merkezli, veya hastane-merkezli'' olmayan bakım şeklinde tariflenmiş olup, aynı zamanda hasta merkezli bakım, ne hastanın ihtiyaçlarına teslim olmak ne de sadece insanlara bilgi vererek, kendi başlarına karar vermeleri için onları terk etmektir.
Parsons bu formüle “hasta rolü” adını yakıştırır. Parsons'a göre bireyler, sağlıkları bozulduğu zamanlarda hasta rolünü oynamaktalardır. Hasta rolü, kişisel ve sosyal yaşamın günlük seyrinde “oyunun dışına çıkmak” anlamındadır.
Sonuç olarak, sağlık sisteminin temel ilkeleri, evrensel erişim, kalite, sürdürülebilirlik ve etkili yönetimdir. Bu ilkelere uygun bir sağlık sistemi, toplumun genel sağlığını koruyarak ve geliştirerek, ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlar.
DSÖ'nün 2000 yılında hazırladığı raporda bir sağlık sisteminin dört ana unsuru olduğunu belirtmiştir. Bunlar yönetim (hükümetler), finansman, kaynak oluşturmak ve hizmet sunumudur. Sağlık sistemleri, Şekil 1'de görüldüğü gibi; yönetim, örgütleme, finansman ve hizmet sunumu fonksiyonlarından oluşmaktadır.
Hasta kabul sekreteri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az ortaöğretim mezunu olmak ve “Tıbbi Sekreterlik- Hasta Kabul İşlemleri Sertifikası” na sahip olmak gerekli şartlardır. Tabi bunun yanında çalışılacak ortamın şartlarına uygun olmak gerekmektedir.
Hasta Kayıt ve Kabul Tıp Sekreterliği, Tıbbi Sekreterlik Hasta Kabul Danışmanlığı ve Hasta Kabul Sekreterliği gibi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurslardan başarıyla mezun olanlar bu meslekte iş bulabilir. Alınan sertifikanın e-Devlet üzerinden sorgulanabilmesi işe alım şartlarından biridir.
Hasta kabul görevlisi olmak için ilk olarak mesleki eğitimlerin alınmış olması gereklidir. MEB onaylı ve sorgulanabilen Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi sertifikasına sahip olan adaylar mesleklerine başlangıç yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri