corbayi, sicak sicak icmek, icine de biraz ekmek dogramak farzdir. sıcak ortamdan dolayı boğazdaki şirin bakterilerin üremesini hızlandırmanıza yardımcı olacak bir eylemdir, kimileri bu tür durumlarda dondurma yemeyi daha uygun görürler. tabii, hastaligin ne oldugu da son derece onem kazanir bu eylem oncesinde.
HASTALIKLARA ŞİFA OLUYOR
Özellikle hasta olduğumuzda ya da hastalığın geldiğini hissettiğimiz dönemlerde bol limonlu tavuk çorbası hem boğaz ağrısını yumuşatıyor hem de vücudunuzun hastalığa karşı direnç kazanmasına yardımcı oluyor.
Çorba sindirim sistemi de başta olmak üzere kana çok daha çabuk bir şekilde karışan minerallerle birlikte vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Hazır çorbaların sık tüketimi ile metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Soğuk algınlığına karşı genelde tavuk çorbası içiliyor. Tarhana ve mercimek çorbasının da bağışıklığı güçlendirmeye iyi geldiği düşünülüyor.
Çorbalar midenin gerilmesini sağladığı için yemeğin daha az yenilmesini sağlar. Özellikle kilo kontrolünde olanların mutlaka çorba tüketmesi gerekir. Kış aylarında çorba içmek, vücudun ısısını arttırır ve üşümeyi azaltır. Isınmanın yanı sıra vücudun serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk verir.
kişinin gereksinim duyduğu her neyse bu belliyken kişiye ihtiyacı olup olmadığını sormanın abesle iştigal olacağını kesin bir dille belirten atasözüdür.
Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yüzyıllarda özellikle yolcular tarafından kullanılan cep çorbası şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.
Üstelik kilo vermek isteyenler mutlaka çorba tüketmeli diyor uzmanlar. Ana yemek öncesi önden içilen sıcak bir çorba midede kapladığı alan ile hafif bir doygunluk hissi vererek çok fazla yemenin de önüne geçiyor. “Çorba içerken mide çeperi sıcak bir dalga ile kaplandığı için midedeki asit salımı engelleniyor.”
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Böylece vücuttaki savaşçı hücreler de güçlenir. Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş etler de histaminden zengin gıdalardır. Sadece soğuk algınlığı zamanlarında değil, sağlıklı beslenmek adına da zaten bu işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Peynirler de dikkat edilmesi gereken besinler arasındadır.
Ancak önüne geçemeyip çoktan hasta olduysanız beslenme uzmanlarının mutlaka bol bol içmenizi önerdiği iki içecek var: Su ve bitki çayı! Hastayken terlemek, sürekli tuvalete gitmek gibi durumlar yüzünden vücudunuz mütemadiyen su kaybeder.
daha ziyade kamyoncuların veya uzun yol şoförlerinin kullandığı ve "cinsel ihtiyacı giderme" anlamına gelen deyiş.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye tereyağ ve sıvı yağı ilave edin ve yağ kızdıktan sonra rendelenmiş domatesleri ilave edin. Domatesler hafif suyunu çekene ve kokusu çıkana kadar pişirin. Ardından tel şehriye, tuz, karabiber ve suyunu ilave edip, karıştırın. Kaynayana kadar orta ateşte pişirin.
çukurova bölgesi halk deyişidir. anlamı, birden fazla kişinin bir araya gelip çorba hazırlamasıdır.
Yoğun kabızlık yaşadığınız dönemlerde prebiyotik sebzelerden zengin çorbalar, şikayetlerinizin rahatlamasında oldukça etkili olacaktır.
Mercimek çorbasının faydaları:
*Yüksek lif içeriğiyle kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. *Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Vücuda giren herhangi bir besinin mideden geçip bağırsağa geldikten sonra tam olarak sindirilmesi ise 24-36 saat sürüyor.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Boğaz ağrısına iyi gelen çorba denildiğinde ise ilk akla gelenler tarhana, tavuk suyu çorba, işkembe ve mercimek çorbasıdır. Özellikle bu çorbalara eklenen zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı acı biber, nane gibi baharatlar ve limon boğaz ağrısına şifadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri