Düşme riski tanımlayıcısı (dört yapraklı yonca figürü) hasta transferinde de kullanılmalıdır. Ne gibi önlemler? mutlaka eşlik edilmelidir.
„Kırmızı yıldız‟ temas izolasyonu için kullanılmakta olup; yıldızın beş köşesi, elin beş parmağını temsil eder.
Hasta transferinde uygulanması gereken izolasyona göre; uygun izolasyon figürleri (sarı yaprak, mavi çiçek, kırmızı yıldız) transfer aracına asılarak kullanılır.
Temas izolasyonu için “yıldız işareti” kullanılmalıdır. 5. Eller odaya giriş ve çıkışlarda ''El Hijyeni Talimatı''na uygun olarak yıkanmalıdır.
Hastanın odasının kapısına temas izolasyonu simgesi “Kırmızı Yıldız” asılmalıdır. Büyük partiküllü (> 5µm) damlacıkların geçişinin (kabakulak, kızamıkçık, influenza, pnömoni vd.) önlenmesinde standart önlemlere ek olan uygulamaları kapsamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yıldız Simgesi Anlamı
Bu işaret, genellikle bir dipnotu belirtmek, harflerin veya kelimelerin çıkarılmasını göstermek, varsayımsal veya belgelenmemiş bir dil formunu belirtmek veya çeşitli keyfi anlamlar için kullanılır.
Solunumun baş harfi "s" ile başlayan sarı yaprak kullanılmıştır. Yıldızın beş köşesi elin beş parmağını temsil etmektedir. Kırmızı rengi ise, ateşe temasın sakıncaları ile hastaya temasın sakıncaları arasındaki bağdan yola çıkarak kullanılmıştır.
Düşme riskiniz hastanemize yatan her hasta için kullanılan uluslararası bir ölçekle değerlendirilecektir. Düşme riskiniz tespit edilirse, hemşireniz tarafından bileğinize yeşil bir kol bandı takılıp, odanızın kapısına “Dört Yapraklı Yonca” figürlü kartımız asılacaktır.
Düşme riski olan hastalar dört yapraklı yeşil yonca figürü ile tanımlanmalı. Ne gibi önlemler? Ameliyat sonrasında hasta ilk defa ayağa kalkıyorsa hastalara mutlaka eşlik edilmelidir.
Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir.
Öksürme, hapşırma ve konuşma ile bulaşabilecek hastalıklara karşı uygulanır.
4.Figür renkleri Sağlık Bakanlığı Hizmet Kalite Standartlarında belirtildiği üzere Düşme Riski olan hastalarda Düşen adam Figürü (Yeşil) Solunum İzolasyonunda Yaprak Figürü (Sarı) 5.Damlacık İzolasyonunda Çiçek Figürü (yaprakları mavi orta kısmı sarı) Temas İzolasyonunda Yıldız figürü (kırmızı) olarak hazırlanmıştır.
Doğum sırasında kız bebekler pembe, erkek bebekler de mavi renklerle tanımlanacak. Hastaların sağlık durumunu da simge ve figürler gösterecek. Yeni sistemde düşme riski olan hastalar dört yapraklı yonca, solunum izolasyonu sarı yaprak, damlacık izolasyonu ise mavi çiçekle tanımlanıyor.
4.3. MRSA ile enfekte ya da kolonize olan ve taburcu edilemeyen hastalar izole edilmeli ( temas izolasyonu ), mümkünse hasta tek kişilik odaya alınmalı, tek kişilik oda yoksa yalnız yatırılabileceği bir odaya alınmalıdır (eğer çok sayıda hasta varsa MRSA saptananlar aynı odada yatırılabilirler).
Yüksek riskli hastaları ayırt etmek ve gerekli önlemleri almak için, düşme riski yüksek hastalarda "Dört Yapraklı Yeşil Yonca" figürü kullanılır. Dört Yapraklı Yeşil Yonca" figürü hastanın bulunduğu ünit / yatak başına asılır.
Düşme risk değerlendirilmesi sonucunda düşme riski tespit edilen (var olan) risk faktörleri ve düşme risk düzeyi belirlenir. Yüksek Risk: Toplam Puanı 5 ve 5'in üstünde (Dört yapraklı yonca figürü kullanılır) olanlardır. Düşük Risk: Toplam Puanı 5'in altında olanlardır.
“Düşme riski açısından özellikli hastalığı/semptomu var” risk faktörü 15 puan, diğer risk faktörlerinin her biri 5 puandır. Tanılama sonrası düşme açısından yüksek riskli hastalarda Dört Yapraklı Yonca sembolü kullanılması önerilmiştir.
Yüksek düşme riski olan hastalar, oda kapısına dört yapraklı yeşil yonca figürü ile tanımlanır ve bu tanımlayıcı hasta odasının giriş kapısında bulunmalıdır.
Odasına duyarlı kişiler girmemelidir. Mutlaka girmesi gerekiyorsa N95 solunum maskesi ile girmelidirler. Bağışık iseler maske takmalarına gerek yoktur.
Oda kapısı açık tutulur. - Kullanılan ekipmanlar hastayı riske sokmayacak şekilde düzenlenir. - Hasta odasında gereksiz eşyalar, yerlerde kablo vs. bulundurulmaz. - Hastamızın uzanmasını, dengesini yitirmesini önlenmeli Portatif yemek masası, etejer, sandalye vb hasta yatağına yakın olarak yerleştirilir. tutulur.
Şans ve Umut: 4 Yapraklı Yonca, tarihsel olarak şansa inanışı temsil eder. İnsanlar bu sembolü taşıyarak olumlu enerjiyi çekmeye ve umutlarını artırmaya inanır. Özellikle özel anlarda, bu sembolle süslenen takılar sevdiklerine hediye olarak verilir.
Bu kapsamda ilk standartlardan biri “Hasta tanımlayıcı figürler”e getirildi. Damlacık, solunum, temas izolasyonlarını sırasıyla “Mavi çiçek”, “Sarı yaprak” ve “Kırmızı yıldız” , düşme riski olan hastaları “Dört yapraklı yonca” simgeleyecek, hasta oda kapılarına bu semboller koyulacak.
Yonca özellikle 4 yapraklı olarak seçilmiştir. Doğada her 160.000 üç yapraklı yoncaya karşılık sadece bir tane 4 yapraklı yonca bulabilirsiniz. Birinci yaprağın ümit, ikinci yaprağın iman, üçüncü yaprağın sevgiyi temsil ettiği düşünülmektedir.
[B] Solunum izolasyonu gerektiren hastalıklar: Kızamık, me- nenjit (Haemophilus influenzae'ye bağlı veya meningokoksik), kabakulak, boğmaca, pnömoni (H.influenzae), meningokoksemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri