KİMLİK KARTINDA FOTOĞRAF BULUNDURMA YAŞI KAÇTIR? On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Kimlik kartında kaç yaşından itibaren fotoğraf gereklidir? On beş yaşını tamamlamış olan kişilerin kimlik kartı başvurusunda son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf gereklidir.
Ancak kişi cüzdandaki fotoğrafı ile tanınmasını engel teşkil edecek şekilde değişmişse cüzdan değiştirilir. Nüfus Cüzdanına Ne Zaman Fotoğraf Yapıştırılır? Nüfus Cüzdanı 15 yaşına kadar fotoğrafsız kullanılabilir. 15 yaşını doldurmuş olanların müracaatları üzerine fotoğraflı nüfus cüzdanı düzenlenir.
Kimlik kart bedeli ücretsizdir.
Vatandaşlar nüfus müdürlüğüne gitmesine gerek kalmadan, velisi veya vasisi olduğu 15 yaşını tamamlamamış çocuklarının kimlik kartı başvurusunu e-Devlet üzerinden yapabilecek.
İlgili 26 soru bulundu
15 yaşını tamamlamayan çocukların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) başvuruları, velisi ya da vasisi tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik imza veya mobil imza kullanılarak yapılabilecek.
1 – Yeni doğan çocuğun nüfus kaydını yaptırmak için, anne veya babanın evlenme cüzdanı, eşlerden birinin veya ikisinin de nüfus cüzdanı ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
Yeni Kimlik Kartı almak için, 15 yaşından küçükler için başvuru belgeleri ve gereklilikler: Nüfus Cüzdanı Kimlik Kartı Bedelinin yatırılması Velisi (Anne veya Babası, 15 yaşında küçüklerin kendilerinin gelmesine gerek yoktur.)
18 yaşından küçük olan kişiler IMEI kaydı yapamamaktadır. Sayfaya anne veya babaya ait olan şifre ile giriş yapıldığında "Çocuğumun bilgileriyle kayıt yapmak istiyorum" seçeneğini seçerek anne veya babalarına ait olan kullanıcı girişi sonrasında kayıt yapılabilmektedir.
Eski kimlikler 2023 yılının 31 Aralık tarihine kadar kullanılmaya devam edecek. Vatandaşlar ise eski kimlikle oy kullanılıp kullanılmadığını merak ediyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan kimlik yenileme işlemi için; üzerinde TC kimlik numarası yazan mevcut nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport, 1 adet biyometrik fotoğraf ve yenileme ücreti olan 37,5 TL'nin ödendiğine dair makbuz gerekiyor.
15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz.
Geçici kimlikler, normal kimlikler gibi Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla alabiliyor. Kimlikleri olmayan bireyler, yeni kimlik başvuru işlemleri sırasında, yetkililere geçici kimlik almak istediğini bildirmesi gerekiyor. Geçici kimlik belgesi talep edilmemesi durumunda, kişilere geçici bir kimlik verilmiyor.
Kimlik kartıyla seyahat edilebilen ülkelere artık "fotoğrafsız" kimlikle gidilemeyecek. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesiyle, Türkiye'den sadece kimlik belgesiyle gerçekleştirilecek yurt dışı seyahatlere "fotoğraflı kimlik kartı" şartı getirildi.
On beş yaşını tamamlayanların şahsen başvurması gerekmektedir.
2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştır. Kart; İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına verdiği AB benzeri bir kimlik kartıdır. Hükûmet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e kadar uzatmıştır.
"Bahse konu yasanın yürürlüğe girdiği 26 Ocak 2016 tarihinden itibaren Nüfus Cüzdanı kayıp edenlere uygulanan idari para cezası uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
Fakat Kabahatler Kanunu uyarınca para cezası gerektiren bir durumdur. On beş yaşını ikmal etmiş kişinin kimlik taşıması zorunludur. Bu zorunluluk Kabahatler Kanununda, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'ndan ve Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği'nden düzenlenmiştir.
18 yaş altı kimlik kaybetme ya da kimlik yenileme işlemleri vatandaşın yaşına göre değişiklik gösteriyor. 18 yaş altında ancak 15 yaşını doldurmuş vatandaşların kendisinden istenen evraklarla birlikte bizzat randevusuna katılması gerekiyor. Kendinden istenen evraklar içinde biyometrik fotoğraf mutlaka olması gerekiyor.
(4) On beş yaşını tamamlayanların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusunda biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imzası alınır.
Yurt dışında doğan çocuğumu Türkiye'de kayıt ettirebilir miyim? Doğumla ilgili resmi belge veya raporun aslı ve tercüme edilmiş örneği ile bulunulan yerdeki nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekir. Nüfus ve vatandaşlık işlemleri yurt içinde Nüfus Müdürlüklerinde, yurt dışında da dış temsilciliklerde yapılmaktadır.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
Nüfus Cüzdanı, Uluslararası Aile Cüzdanı, Pasaport, Sürücü Belgesi, Memur Cüzdanı, Avukatlık Kimlik Kartı, Askeri Kimlik Kartı, Basın Kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı kimlik belgesi ve 1 adet Biyometrik fotoğraf ile yapılacaktır.
Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri