En iyi bal türü sorusuna genellikle Anzer balı şeklinde cevap verilir. Rize bölgesindeki çiçeklerin polenlerinden üretilen bal, tadı ile dikkat çeker ve birçok hastalığı tedavi eder. Vitamini bol olan kestane balı da önemli bir çeşittir.
En yaygın şifalık ballar arasında kekik balı, çam balı, lavanta balı, adaçayı balı, kestane balı ve ıhlamur balı yer almaktadır.
Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir. Tüm ballar akciğer ve solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda kişiye yardımcı olur, ancak daha zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı koyu renkli ballardan çok daha fazla fayda sağlayabilirsiniz.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Halk arasında deli bal veya acı bal olarak da bilinir. Kestane kokusu ve tadını alacağınız bu bal, doğal bir antiseptiktir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kısırlık ve idrar kesesi enfeksiyonları için önerilir, grip ve diş ağrısında etkilidir.
İlgili 33 soru bulundu
B ve C vitaminleri açısından zengin olan Kestane Balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir.
Nefes açıcı olması, göğsü yumuşatması, özellikle sigara tiryakilerinde akciğerleri temizlemesi gibi faydaları vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, zatürre, astım, egzama, mide hastalığı olanlara özellikle tavsiye edilen bir baldır. Grip ve öksürüğün kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Uzmanlar gribe karşı limon ve bal tavsiye ediyor.
Uzmanlar grip ve soğuk algınlığı için bir limonun suyuyla bir tatlı kaşığı balı bir bardak ılık suyla karıştırıp içmeyi tavsiye ediyor.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Limon ve balı karıştırarak içmek
Bir bardak ılık suya veya çaya 1 çay kaşığı bal ve birazda taze sıkılmış limon suyu sıkarak içmek tahriş olmuş boğazı yatıştırmanın ve öksürüğü sakinleştirmenin etkili yollarından biridir.
·Nezle, öksürük, astım, grip gibi hastalıklara iyi gelir. ·Akciğer dostudur.
Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır.
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar - Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.
Balda çiçek tozu aranması diğer bir metoddur. Kimyasal muayenede ise bal önce kloroform ile ekstre edilir, kloroform ekstratının uçurulmasından sonra sarı-pembe renkli bir artık kalır. Bir miktar asit eklenerek ısıtılır. Eğer bal zehirli ise koyu renk oluşur ve otuz dakika içinde koyu kahverengine dönüşür.
Bal çeşitlerinin hepsinde en belirgin antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir ve bu nedenle yara, ülser ve boğaz ağrısı tedavisinde son derece etkilidir.
Bal: Boğaz ağrısında en çok kullanılan besinler arasında bal yer alır. Bal tek başına veya ılık bitki çaylarına katılarak tüketildiğinde boğazı yumuşatır ve nemlendirir. Ayrıca ağız yaralarında, öksürükte ve boğaz ağrısında iyileşmeye yardımcıdır.
Bal:Boğazdaki tahrişi rahatlatan bal, doğal öksürük şurubudur. Ayrıca antibakteriyel özelliği bulunan balın mikroplara karşı çok etkili olduğu da kanıtlandı.
Çam balının glikoz miktarı çiçek balına göre daha düşüktür. Bu durumda çam balı çiçek balına göre daha az tatlıdır. Boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balı çiçek balına göre daha fazla mineral, enzim ve antioksidan madde içermektedir.
Öksürük ve gribe iyi geldiği gibi besin değeri ile de vücudu zinde tutmaktadır. Çam balı uzun süre kristalleşmeden saklanabilmektedir. Amino asit ve enzim açısından zengin bir bal olan çam balı aynı zamanda yumuşak bir tada sahiptir.
Bakteri, mikrop ve virüslere karşı güçlü bir dirence sahip olup, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, nezle, grip, öksürük, balgam, bronşit, zatürre ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği ile de bilinmektedir.
Gözleri güneşe ve güçlü ışınlara karşı koruyarak katarakt oluşumunu engeller. Akciğer ve karaciğeri rahatlatmada etkilidir. Ağrılarda, sancılarda, soğuk algınlıklarında, kronik bronşit ve üst solunum yolları, nefes darlığı, astım ve öksürüğe faydalıdır.
Aminoasit (prolin) değeri diğer ballardan 3-4 kat daha fazladır.Doğal karabaş otu balı; damar sertliğini önlemeye yardımcı olur, kalp damarlarını açarak kalbi kuvvetlendirir. Ağrı kesici özelliğe sahip olan karabaş otu balı, sinirlilik halini dengelerken, sara nöbetleri ve astım kriziyle mücadelede etkin bir rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri