(2) Dilekçelerin ıslak imzalı olması esastır. İhbar ve şikâyetler güvenli elektronik imza kullanılmak suretiyle de yapılabilir. Başvurunun elektronik posta yoluyla yapılması halinde ise, ihbar ve şikâyet başvurusunda Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen koşulların bulunması gerekir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine yeni düzenlemeler getirdi.
Elektronik ortamda kişinin yasal olarak kimlik doğrulamasını yapabilmesini sağlayan imzaya e-imza yani elektronik imza denir. Elektronik imza, ıslak imza ile aynı özelliklere sahip olduğu için belgenin çıktısını almadan imzalanmasına olanak tanır.
E-İmza Islak İmza Yerine Geçer mi? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imzalar yani e-imza ile elle atılan imzalar yani ıslak imza kanunen eş değer kabul edilmektedir. Her ikisi de aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
Ülkemizde Noterin belge imzalayanların kimliğini doğrulaması gerektiğinde ıslak imza gerekebilir. Ayrıca vasiyetler, tröstler, evlat edinmeler, boşanma davaları, mahkeme kararları, tahliyeler ve sigorta yardımlarıyla ilgili belirli belgeler için ıslak imzalar gereklidir.
İlgili 17 soru bulundu
b) Mali Teklif, kapalı, kaşeli ve ıslak imzalı daha küçük bir zarfa konulmuş olarak, tüm başvuru evraklarının bulundurulduğu kapalı zarf içinde yer alacaktır. c) Evrakların asıl veya noter tasdikli olarak sunulması esastır. Onaysız suretler işleme alınmaz.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
- Elektronik imzaladığımız dosyayı ıslak imza ile de imzalamamız gerekir mi? Hayır. E-imza attığınız belge elektronik formatta olacağından ıslak imza atılamaz.
Telefondaki onay ıslak imza yerine geçmez.
Islak imza, bir kişinin el yazısı ile yaptığı imzadır. Bireysel ve ticari işlemlerde belge imzalamak için sıklıkla kullanılır. İmzalanacak belgenin çıktısı alınır, kişi el yazısı ile imzalar ve bu belge fiziksel olarak saklanır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Bakanlık, Sözleşmelerde Islak İmza Konusuna Açıklık Getirdi…
İş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, diğer sağlık personelleriyle yapılan sözleşmelerin; OSGB ve firma tarafından saklanması şartı bulunuyor. Ancak Yeni İSG-KATİP sistemiyle beraber bu sözleşmelerde ayrıca ıslak imzaya artık gerek yok.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
E-devlet mobil imza almak için e-devlet kapısı e-imza uygulamasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Ardından e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra sitenin sizi yönlendirmesiyle e-imzanızı zahmetsizce alabilirsiniz. E-imza uygulamasını bir kere indirmeniz yeterli olacaktır.
İmza, ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır. El yazısıyla atılan imza, kaybolmayacak ve kâğıda işlemesini sağlayacak kalemle atılır. Elektronik ortamda yapılacak resmî yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi belgeyi, güvenli elektronik imzası ile imzalar.
Kanunda aksi öngörülmedikçe, imzalı bir mektup, asılları borç altına girenlerce imzalanmış telgraf, teyit edilmiş olmaları kaydıyla faks veya buna benzer iletişim araçları ya da güvenli elektronik imza ile gönderilip saklanabilen metinler de yazılı şekil yerine geçer.
Ancak, Mali mühür sadece ticari işlemlerde kullanılırken, elektronik imza her türlü belgenin imzalanmasında kullanılabilir. Mali mührün kullanımı zorunlu kılınmıştır ve belirli şartlara bağlıdır, elektronik imzanın kullanımı ise tamamen özgürdür ve herhangi bir yasal sınırlama yoktur.
ıslak imza anlamı
Tanım olarak ıslak imza, bir belgeyi fiziksel olarak kağıda karşı bir kalem kullanarak imzalamanın geleneksel bir yöntemidir. Islak imzalara genellikle ıslak mürekkepli imzalar denir, çünkü belge imzalandığında kalemden çıkan mürekkep hala ıslaktır.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
Islak imza orijinal metin üzerine atılır ve genellikle de mavi mürekkepli kalemler tercih edilir ve kullanılır. Kaşe ile ya da fotokopi ve karbonlu nüsha belgelerdeki imzalar ıslak imza kabul edilmez.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Madde 16 - İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri