Bu yüzden göğüs ağrısı ya da kalp krizi şüphesiyle hastaneye başvuran kişiye ilk yapılan testlerden biri, kanda troponin seviyesinin ölçülmesidir. Kan düzeyinde troponin seviyesinin önemli bir diğer özelliği de kalp hasarına bağlı durumlarda kana karışan troponinlerin uzun süre ile pozitifliğini korumasıdır.
Kalp krizi geçirmekte olan kişinin kanında ilk 6 saat içinde artış gösterir. Kalp kasına ait bir protein türü olan troponinin ölçümesi kalp krizi teşhisi için bir diğer testtir. Kanda yüksek troponin seviyeleri (troponin T veya troponin I), kalp kasında büyük olasılıkla hasar oluştuğunun göstergesidir.
Troponin kaç olursa tehlikeli? Troponin seviyeleri genellikle 0.04 ng/ml'nin altında olmalıdır. Ancak, her laboratuvarın referans değerleri biraz farklı olabilir. Troponin seviyesi 0.04 ng/ml'nin üzerinde olduğunda genellikle kalp hasarı olduğu düşünülür ve bu durum tehlikeli olabilir.
Bazı durumlarda EKG bulguları belirgin olmayabiliyor. Bu durumda kalp kasının zarar görmesi sonucu kanda yükselen bazı enzimler ölçülür. Kreatinin kinaz, troponin ve miyoglobin değerleri kalp krizi tanısı için değerlendirilebilir.
Kardiyak belirteçler olarak da bilinen kardiyak enzimler arasında miyoglobin, troponin ve kreatin kinaz bulunuyor. Troponin testi, kandaki troponin T veya troponin I proteinlerinin seviyelerini ölçüyor. Bu proteinler, kalp krizinde olduğu gibi kalp kası hasar gördüğünde salınıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Kardiyak ya da farklı bir deyişle kalbe bağlı hasarlanmayla ilişkili olarak kan düzeyinde, troponin değeri yükselmeye başlar. Hasarlanmanın ardından geçen ilk 1 saatte yapılan laboratuvar testi ile saptanabilen troponin düzeyi, 24. saatte maksimum düzeye ulaşarak 1 hafta boyunca pozitif değerini korur.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Troponin T değeri 2 ng/dl altında olmalıdır. I değeri ise 0,03-0,06'dan küçük olması gerekir. Laboratuarların kullandıkları kitlere ve yapılan kuruluşa bağlı olarak değerler değişebilmektedir.
Fiziksel veya duygusal stresle ilişkili olarak salınan yaygın katekolamin kaynaklı mikrovasküler spazmdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Troponin'deki yükselmeler Akut MI ve Akut Miyokardite göre daha minimaldir.
Koroner anjiyografi ile kalbin yapısının, kalp odacıkları ve büyük damarlardaki basınç değerlerinin, kalp kapakçıklarındaki darlık ve yetersizliklerinin ve özellikle kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık olup olmadığının kesin olarak gözlenebilmesini mümkün kılar.
Bazen de göğüste hafif bir ağrı duyulur, ama çoğu insan bunu hazımsızlık ağrısıyla karıştırabilir. Daha sonra kalp EKG'si çekildiğinde kişinin kalp krizi geçirmiş olduğu ve kalbin hasar gördüğü anlaşılır.
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır. Bu belirtiler eğer kalp damarı tam tıkanmış ise saatler boyu devam edebilir, gerekli müdahale yapılmadan ağrının geçmesi çok olası değildir.
Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüste ağrı, baskı ve sıkışmadır. Nefes almayı güçleştiren nefes darlığı Kalp krizi anında çene, sırt, boyun ve mide gibi vücut bölgelerine yayılan ağrı Sol kolda hissedilen ağrı ve uyuşma.
Her hangi bir yerde hasta yatar durumdayken çekilebilir. EKG cihazına bağlı olan bir kablo aracılığı ile 2 kola, 2 bacağa ve 6 tane de göğüs bölgesine elektrod denilen metal plakalar tutturulur. Böylece bu elektrodlar aracığı ile kalpte oluşan elektrik akımları kağıda yazdırılır. Toplam işlem süresi 1-2 dakikadır.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
BNP ve NT-proBNP, kalp kasının gerilme ve stres durumlarında salgılanan ve kalp hastalıklarının belirtilerini ve şiddetini değerlendirmede kullanılan önemli biyobelirteçlerdir. Özellikle kalp yetmezliği tanısı ve takibi için sıkça kullanılmaktadır.
Kardiyolog hastanın muayenesini yapar, kalp seslerini ve kalpte üfürümlerin ve kalp atışlarında bir düzensizliğin olup olmadığını değerlendirerek bunlarla ilgili tetkikleri ister. Kalp krizi , kalp yetmezliği , yüksek kan basıncı tedavilerini düzenler.
Ekokardiyografi Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Transözefageal ekokardiyografi yaptıracaksanız hastaneye mutlaka bir refakatçi ile gidin. Bu testten önce de 6-8 saatlik bir açlık uygulayın.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Dinlenme halinde çekilen EKG'nin kalbi zorlayarak çekilmesine efor testi denir. Efor testi, hastada tıkayıcı kalp damar hastalığı olup olmadığını belirlemek için yapılır.. Hastaya efor sarf ettirerek kalbi belirli bir atım hızına ulaştırıp kan akımında bir sorun olup olmadığı gözlemlenir.
Efor testi sonucu yorumlamasında ekg kayıtları, hastanın şikayetleri ve tansiyon sonuçları yol gösterici olur. Testin negatif çıkması kalp-damar hastalığı açısından bir sorun olmadığına, pozitif çıkması ise kalp angiografisine süreci taşıyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri