Kimyasal adı sodyum karbonat olan çamaşır sodası, doğal temizliğin en etkili elemanlarındandır. Suyu yumuşatır, sabunun köpürmesine yardımcı olur.
Kalıcı sert suyu yumuşatmak için, içerisine Na2CO3 (çamaşır sodası) eklenerek ortamdaki Ca2+ ve Mg2+ gibi katyonlar karbonatlar halinde çöktürülür. Geriye kalan su Na+ iyonu içeren yumuşamış sudur.
Bazik bir tuzdur ve suda çözünebilen bir yapıya sahiptir. Suyu yumuşatır, sabunun köpürmesine yardımcı olur ve kireç önleyici deterjanlarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Makinelerde kullanılmasının bir zararı yoktur.
Çamaşırların yumuşatılması için kullanılabilecek en etkili ve en doğal malzemelerin başında sirke ve karbonat gelir. Evde birçok yüzeyin temizliğinde etkili bir şekilde kullanılan bu malzemeler çamaşır dokularında birikerek sertleşmeye neden olan maddeleri çözerek dokulardan uzaklaştırır.
Çamaşır sodasının asıl kullanım amacı çamaşırların temizlenmesini sağlamaktır. Çamaşır sodası suyu yumuşatarak suyun kumaşa işlemesini ve kirlerin çıkmasını kolaylaştırır. Çamaşır sodası, özellikle çok kirli çamaşırların temizlenmesinde etkilidir.
İlgili 15 soru bulundu
Yıkama sodası hijyen için oldukça doğal ve içeriğinde herhangi bir zararlı kimyasal madde bulundurmayan bir ürünüdür. Doğal olması sayesinde giysilerin kumaşlarına zarar vermez ve onları eskitmez.
Soda bikarbonat kullanmak favori temizlik korsanlarımızdan biridir. Çamaşır makinesindeki kirleri kolayca çözecektir, ayrıca buzdolabından halılara kadar her şeyi temizlemek için kullanabilirsin.
Çamaşırları yumuşak yapmak için çamaşır makinesinin yumuşatıcı bölümüne biraz sirke ekleyebilirsiniz. Beğenilen bir sonuç görmek için yarım su bardağı kadar sirke koymak yeterli olacaktır. Çamaşırlarınızı kuruttuktan sonra, eskisinden daha yumuşak olduğunu fark edebilirsiniz.
Sirke ve karbonat çamaşırları yumuşatır
Çamaşırların yumuşatılmasında sirke sıklıkla tercih edilir. Çamaşır yumuşatılmasında renksiz sirke kullanılması gerekir. Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı beyaz sirke ekleyerek çamaşırlarınızı yıkabilirsiniz.
Çamaşırlarınızı Yumuşatıcıda Bekletin. Çamaşırlarınızın uzun süre temiz kokması için yıkarken deterjanın yanında mutlaka yumuşatıcı da kullanmanız gerekir. Makinenizi sıkma durumuna geçmeden durdurup bir süre yumuşatıcıyla bekletirseniz, kokunun çamaşırlarınıza daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çamaşır sodası, suyun sertliğini gidererek deterjanın ve sabunun yıkama gücünü artırıp tasarruf sağlar. Elle yıkamada ve çamaşır makinelerinde suyun sertliğini gideren bir maddedir. Çamaşır sodası suda çözündüğünde NaOH oluşur.
Çamaşır sodası, kabartma tozu içeren bir doğal temizlik ürünü. Bu özelliği ile de çamaşırlardan bulunan lekelerin kabarmasını ve kolaylıkla çıkmasını sağlıyor. En etkili doğal temizlik ürünleri arasında yer alıyor. Kimyasal adı ise sodyum karbonat olarak biliniyor.
Çamaşır sodası hiç bir şekilde fark etmez. Bütün hepsi aynıdır. Güzel bir su yumuşatıcıdır. Evlerinizde deterjan yerine de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
BORAKS VE ÇAMAŞIR SODASI KULLANIMI
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
Makinede kullanacaksam, deterjan gözüne ekleyip deterjan koymadan bir müddet sodayla yıkıyorum daha sonra deterjanlı yıkamaya geçiyorum. Küvette yıkıyorsam, küvete doldurduğum suya kendimce belirlediğim bir ölçü çamaşır sodasını ekliyorum. Sonra eşyayı küvete basıyorum.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
Bir leğen ya da kaba önce karbonatı ekleyin, ardından suyu üzerine dökün. İyice karıştırdıktan sonra önce elma sirkesini ardından aromatik yağı ekleyin. Kokunun yeterince baskın olmadığını düşünüyorsanız miktarını artırabilirsiniz. Ayrıca sirkenin kokusunun çamaşırlara sinmeyeceğini de eklemekte fayda var.
Çamaşır makineleri önce deterjanı alıp yıkama yapıyor. Deterjanı almak için de makinenin deterjan bölmesine su alıyor. Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır.
Çamaşırların Yumuşatıcı Kokması İçin Yapılabilecekler
Yumoş Extra veya Yumoş Uzman Serisi ile giysileriniz yumuşacık olurken diğer yandan da uzun süre güzel kokacaktır.
Çamaşırların daha yumuşak olmasını sağlıyor
Durulamadan hemen önce yarım su bardağı beyaz sirke kullanarak onları yumuşacık bir şekilde makineden çıkarabilirsiniz.
Bulaşık temizliğinde, tencere ve tava gibi çelik olan eşyaların parlatılmasında kullanılır. Yer temizliğinde, çamaşır sodası oldukça etkili bir dezenfektandır. Özellikle yağlı yüzeylerin temizlenmesinde etkilidir. Banyo ve tuvalet temizliğinde; küvet, lavabo ve tuvalet temizliğinde kullanılabilir.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır.
Makinenin deterjan gözüne beyazlar için özel üretilen bir deterjan koymalısınız. Beyazlatıcı pigmentler sayesinde daha beyaz çamaşırlara ulaşabilirsiniz. Yumuşatıcı kısmına ise ferah kokulu çamaşırlar için yumuşatıcı eklemeyi unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri