Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).
Koruma Temel ilk yardımda ilk adım olarak da isimlendirilen koruma, kaza sonrası yaralı kişi ya da kişilerin durumunun ağırlaşmasını engellemeyi amaç edinir. Bu süreçte kişi, olay yerinde meydana gelebilecek tehlikeleri fark eder, belirler ve güvenli bir alan oluşturur.
Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
İlgili 15 soru bulundu
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır. Uygulanacak ilk yardımda hayati tehlikede olan kişinin solunum yolu kontrol edilmelidir.
İç kanama şüphesi olanlarda aşağıdaki uygulamalar yapılmalıdır: Hasta / yaralının bilinci ve ABC si değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112) Üzeri örtülerek ayakları 30 cm yukarı kaldırılır, Asla yiyecek ve içecek verilmez, Hareket ettirilmez (özellikle kırık varsa), Yaşamsal bulguları incelenir, Sağlık kuruluşuna ...
Olay yerine ambulansın teknik olarak 5 dakikada gelmesi mümkün olamayacağına göre, ambulans gelene kadarki sürede ilk yardımcılar, hasta veya yaralının hayata tutunmasını sağlayabiliyorlar.
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).
Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
Personel önce kendini güvene almalıdır. Olay yeri güvenliği sağlanır. Solunum yolu açıklığı sağlanır. Hasta ya da yaralının solunumu değerlendirilir.
Dirsekler ve omuz düz ve hasta/yaralının vücuduna dik tutulacak şekilde tutulmalıdır. Vücut ağırlığı ile kaburga kemikleri 4-5 cm içe çökecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar ) ritmik olarak sıkıştırma-gevşetme şeklinde bası uygulanır. Erişkinlerde dakikada 100 bası uygulanmalıdır.
Dakikada 100 bası olacak hızda 30 kez basıdan sonra 2 kez nefes verilir. (Yetişkin ve çocuklarda nefes verme hızı dakikada 15– 20 kez olacak şekilde ayarlanır) 30 bası 2 nefese 1 tur denir. İlk yardımcı tek başına ise 5 turdan sonra 112 aranır.
İLK YARDIMIN ABC'Sİ: Bilinç kontrol edilmeli; kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmeli: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma, B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi, C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
15. Yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hasta / yaralının kusması yoksa bilinçliyse ağızdan sıvı (1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı) verilerek sıvı kaybı önlenir. 16. Tıbbi yardım istenir (112).
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
Burun Kanamasında Hastaya Hangi Pozisyon Verilir? Burun Kanaması yaşayan kişi oturur pozisyonda başı öne eğilerek 10 dakika kadar beklemelidir. Burun ve yanağa bir beze ya da poşete sarılı olarak buz koymak damarlarda büzülmeye sebep olacağından kanama miktarını azaltacaktır.
C - Kimyada Karbon elementinin simgesidir. C - Matematikte karmaşık sayılar kümesi için kullanılır. C - Müzikte do notasını ifade eder. C - Müzikte do majörü ifade eder.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
İlk Yardımın C'si (Circulation ): Hasta yaralı bilinci tamamen kapalı soluk alıp vermiyorsa yapılan Temel Yaşam Desteğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri