Bu nedenle, propolis, hastayken enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.
Aşırı propolis tüketimi mide ve karaciğeri yorabilir, bunların yanında bal alerjisini tetikleme durumu görülebilir. Aynı zamanda gebelik ve emzirme dönemlerinde tavsiye edilmemektedir. Astım ilaçları ile tüketilirse çeşitli komplikasyona sebep olabilir.
Bazı araştırmalar, propolisin soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olduğunu gösterir.
Propolislerin aynı zamanda kapsül veya tablet formları da bulunur ve bu formlar genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılsa da uyku problemleri yaşayan kişilerde de oldukça etkilidir. Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Polen gibi diğer arı ürünleri arasında antioksidan etkinin en yüksek olduğu ürün propolistir. Akne ve uçuk tedavisinde lezyon üzerine sürülerek iyileşmeye katkıda bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda propolisin ülser, yanık ve iltihaplı hastalık tedavisinde de iyileşmeye katkıda bulunduğu gözlenmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Astım ilacı kullanan kişiler tarafından da propolis tüketilmemesi gerekmektedir. Astım ilaçlarıyla birlikte propolis kullanılması durumunda komplikasyona neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde de kullanılmaması gerekmektedir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Yapılan araştırmalar propolisin bazı antibiyotiklerle birlikte alındığında bakteriler üzerine ekstra güçlü etkisi olduğunu göstermiştir. Propolis aynı zamanda pek çok bakteri, mantar ve virüse karşı koruyucu etkiye sahiptir. Bu nedenle propolis doğal antibiyotik olarak görülmektedir.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini sağlamak için en az 3 hafta kadar her gün düzenli propolis kullanımı en uygun süredir.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Çocukların, soğuk algınlığı, grip, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi birçok durumda ihtiyaç duyduğu propolisi kullanabildiğine değinen Yeşilada, "İdeal olarak 4 yaşından büyük çocuklar tarafından alınmalı ve su ile seyreltilmelidir.
Piyasada propolisin farklı arı ürünleri ile karışık hali de bulunur. Bu formdaki ürünlerin ise aç veya tok karına doğrudan veya farklı gıdalarla karıştırılarak 1 tatlı kaşığı şeklinde kullanılması önerilir. Damla ve karışım formu dışında propolis preparatlarının sprey veya gargara formları da bulunur.
Propolis, Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
Propolis bağışıklığınızı kuvvetlendiren önemli bir etkendir. Özellikle grip mevsimi öncesi ve süresince propolis kullanımı gribe yakalanmamak için atılacak önemli adımların başında gelir.
Propolis çeşitli şekillerde tüketilebilir. Örneğin propolis damla şeklinde alınmışsa kiloya göre belirten damla sayısı suya karıştırılarak ya da direkt olarak tüketilebilir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Cinsiyet ayırt etmeksizin tüm yetişkinler 250 mg tek kullanımlık saf propolisi aynen çocuklar gibi sabah ve akşam tüketmeleri güvenli ve etkilidir.
İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir. Propolis içerisinde; yüzde elli reçine, yüzde otuz bal mumu, yüzde on esansyel yağlar, yüzde beş polen ve yüzde beş minarel madde bulundurmaktadır.
Propolisi yüksek dozda kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde midede yanma meydana gelebilir. Kimi kişilerde bulunan bal alerjisi propolis kullanımı için de risk taşır. Uzun süreli kullanılırsa alerji durumu meydana gelir.
Propolis ayrıca; B1, B2, B6, C ve E vitaminleri gibi önemli vitaminler.
Propolisin antioksidan özelliği, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve cildin daha genç görünmesine fayda sağlayabilir. Suda erir forma sahip sıvı propolis; su, meyve suyu, süt gibi içeceklerin içine damlatılabilir. Suda erimeyen formları ise pekmez, yoğurt gibi yiyeceklere ekleyebilirsiniz.
Bir yaşından büyük bebeklerde propolis kullanımı, 1 yaş ile 2 yaş arası için günlük 5 damla, 2 yaş ile 4 yaş arası çocuklarda 10 damla propolis, 4 yaş üstü için ise 20 damla propolis suya, meyve suyuna veya süte damlatılarak verilebilir.
Çok yaygın olmasa da propolisin içeriğinde bu zararlı bakterilerin oluşumunu engelleyen bileşenler yer alır. Bu sebeple düzenli kullanımda mide iltihabı üzerinde faydalı olacaktır.
Ayrıca, iştah düzenleyici etki gösterir. Propolis ise, doğada bilenen en güçlü antioksidan olma özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, çocukların hastalıklara yakalanma sıklığını azaltır.
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Sinüzit ve sinüs enfeksiyonlarına karşı aynı karışımla burnunuzu ıslatın. Kulak iltihabını tedavi etmek için pamuğa propolis tentürü sürüp kulağınıza koyup bekletin. Çocuklarda uygulamadan önce mutlaka 1:1 oranında suyla karıştırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri