Diğer süt ürünlerini saklama koşulları ile benzerlik gösteren sürk peyniri, güneş ışığı almayan serin bir alanda saklayabilirsiniz. Sürk peynirini kâğıda sararak cam saklama kabına koyarak buzdolabında bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Kurusun ama küflenmesin isterseniz oda sıcaklığında veya fırında kuruttuktan sonra bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Saklama süresini uzatmak için kavanozu zeytinyağı ile doldurabilir veya topları dondurabilirsiniz.
3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı değiştirerek). Aslında bu kahvaltılık küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
Bozulmayan, zaman geçtikçe daha çok lezzetli olan küflü çökelek dışarda veya buzdolabında saklanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sürk; taze çökelek, karabiber, zeytinyağı, fesleğen yaprağı, karanfil, pul biber, zahter, yenibahar, kimyon, tarçın, muskat, acı biber salçası ve sarımsağın karıştırılmasıyla üretilmektedir. İçerisinde çeşitli baharatlar yer alan sürk peynirine kimi bölgeler içerisinde baharatlı çökelek şeklinde de hitap edilmektedir.
Peynir 2-4 derece ısıda saklanmalıdır. Kullanmadığınız zaman buzdolabından çıkarmayınız. Peynir cam, metal veya seramik bir kapta veya kendi ambalajı içerisinde saklanmalıdır. Peynir dondurulup çözüldüğünde dokusunu kaybeder, bu sebeple derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
+4 derece dolapta saklanmalı, eğer istenirse difrizde saklanarak 6 aya kadar kullanım süresi uzatılabilir.
Sürk, birinci kalite özel yapılmış ev yapımı bir çökelek ürünüdür. Tercihe göre küflendirilerek ya da taze tüketilir. Sabah kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Küflü peynir ürünleri de diğer peynirlerin muhafaza koşulları ile benzerlik göstermektedir. Küflü peynir ürünlerini sağlıklı bir biçimde saklamak için cam bir kaba yerleştirerek buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Sürk salatası yapılırken domates, soğan, biber ve salatalık yemeklik minik minik doğranır, maydanoz ince ince kıyılır. Hepsini karıştırıp sürk de minik minik doğranıp içine katılır. Yağı ve tuzu eklenip karıştırılıyor. Kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti olarak Hatay'da tüketilir.
Arapça' da çökelek anlamına gelen “Sürk”, Hatay'a özgü bir tattır ve kendine has yapım aşaması vardır. Küflü Çökeleğin malzemeleri; taze çökelek, zeytinyağı, karabiber, fesleğen yaprağı, pul biber, karanfil, zahter, yeni bahar, tarçın, kimyon, muskat, sarımsak ve acı biber salçasıdır.
Sürk, sabah kahvaltılarında ve her zaman yiyebileceğiniz çok yararlı ve lezzetli bir kahvaltılıktır. Ana malzemesi çökelektir. Çok çeşitli baharatlarla tatlandırılmış, zeytin yağı ile sunuma hazırlanan bu kahvaltılık lezzeti Hatay' ın dışında başka hiçbir yerde aynı kıvam ve lezzette bulmanız mümkün değildir.
Sık ılık banyo yapın ve yumuşak bir temizleme ürünü veya antiseptik içeren sabunlar kullanın. Banyo sonrası aloe vera jel sürün. Aloe vera deriyi soğuttuğu gibi, içeriğindeki doğal yatıştırıcı maddeler ile isilik sorununu rahatlatabilir.
Soğuk kompres uygulamak, ılık duş almak, vücudu serin tutmak, sıcak ortamlardan uzak durmak, terli kıyafetleri hemen değiştirmek ve terletmeyen pamuklu kıyafetler tercih etmek, isiliğin 3-4 gün içinde yok olmasını sağlar.
Normalden fazla terlemek (hiperhidroz), bebek ve çocuklarda ter bezlerinin tam olarak gelişmemesi de isilik sebepleri arasında yer alır. Kullanılan bazı ilaçlar, fazla kilo, uzun süre yatmak zorunda kalmak, yoğun şekilde yapılan egzersizler ve fiziksel aktivite de isilik oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Peyniri derin dondurucuda saklamak, tat keskinleşme sorununu ortadan kaldırır. Aslında peynir uzmanları, lezzet ve kalite üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle peynirlerin dondurulmasını önermezler. Ancak dondurulmuş peyniri tüketmek sağlıkla ilgili bir soruna neden olmaz.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Kaşar peynirlerini streç film ile sarmak kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi arttıracağı için kaşar peyniri küflenebilir. Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Tüm küflü peynir çeşitleri, bünyesinde barındırdıkları vitamin, mineral ve antibiyotikler sayesinde insan sağlığına son derece yararlı peynirlerdir.
Çedar veya kaşar peyniri gibi sert peynirler ise derin dondurucuda saklanabilir ama yine de dondurucudan çıkardıktan sonra peynirleriniz solgun olabilir. Hemen hemen tüm süt ürünleri dondurucu dostu değildir.
Peynir süresiz olarak dondurulabilir, ancak en iyi kalite için peyniri 6-9 ay içinde kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri