Somon balığı ile alabalık aynı mı? Somon ve alabalık arasındaki temel ayrımlardan biri, alabalık tatlı su balığı iken okyanus balığı olmasıdır. Somon ayrıca alabalıktan daha fazla yağ bakımından zengindir ve lezzet bakımından daha zengindir.
Yurt dışı piyasasında daha çok büyük balık tercih edildiğini belirten Merzeci, "Alabalık ve somon akraba türler. Böylece bir bakıma ortaya somon balığı çıkmış oluyor. Geçmişte alabalıkta belli bir kilogramın üzerine ulaşamıyorduk. Balıkta istenen ağırlıklara ulaşılması için bu yöntem uygulanmaya başlandı.
Norveç balığı olarak bilinen somon balığı, mükemmel bir omega 3 kaynağıdır. Diğer balık türlerinden daha fazla oranda omega 3 yağ asitleri içerir. Soğuk sularda yaşayan bu tatlı su balığı, açık pembe renklidir ve tadı gerçekten lezzetlidir.
Peki, 'Karadeniz Alası' veya 'Türk Somonu' nasıl bir balıktır. Ülkemizin endemik türlerinden biri olan 'Karadeniz Alası' ya da Som balığı (Salmo trutta labrax), Salmonidae familyasından olup Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türüdür.
Somon, zengin ve hafif yağlı bir tada sahip hafif aromalı bir balıktır. Izgara, fırınlanmış veya haşlanmış somon tipik olarak tereyağı ve narenciye gibidir ve yemeğe dahil edilen tatlara sahiptir. Füme somon tadı dumanlı ve çok hafif balıktır.
İlgili 24 soru bulundu
Yakın akrabası olan alabalıkların üye olduğu ailenin Latince adı Salmonidae (Alabalıkgiller) dir. Alabalık ile Somon aynı aileden ama farklı türlerdir.
Somon ve alabalık arasındaki temel ayrımlardan biri, alabalık tatlı su balığı iken okyanus balığı olmasıdır. Somon ayrıca alabalıktan daha fazla yağ bakımından zengindir ve lezzet bakımından daha zengindir. Balık hayranıysanız ve çok çeşitli balık türlerini deneyimlediyseniz.
Bu özellikleri nedeniyle bol etli bir balık olarak öne çıkmaktadır. Sindirimi oldukça kolay olması nedeniyle mide rahatsızlığı olanların tercih sebebidir. Lezzetli ve değerli eti, balık çiftliklerinde üretimini yaygın hale getirmiştir. İçinde yaşadığı su ne derece soğuk ve duru ise alabalık o derece lezzetli olur.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Ülkemizde kolay ulaşılabilmesi ve üstün lezzet farkı hesaba katıldığında bir numarada tabii ki Bolu Abant alabalığı mevcut. Hemen ardından ise gökkuşağı cinsi diye adlandırılan alabalık sınıfı geliyor. Bu sınıfa giren birçok çeşidi rahatlıkla tüketebilir, lezzetin doruklarına varabilirsiniz.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Eğer fırın kullanıyorsanız somonu yağsız ve kokusuz şekilde pişirip afiyetle tüketebilirsiniz. Şayet fırın imkanı yoksa yapışmaz geniş bir tavada kısık ateşte somonu pişirebilirsiniz. Kendinden yağlı bir balık olduğu için çok yağda kızartılması önerilmez.
Marine edilen alabalıklar bir süre buzdolabında dinlendirilir. Balıklar dinlenince fırın tepsisine dizilir ve aralara limon dilimleri koyulur. Daha sonra ise fırın 180 derecede çalıştırılır. Isınan fırına balıklar atılır. 30-35 dakika sonra alabalıklar pişmiş olacaktır.
Kambur som balığı diye de adlandırılan (Oncorhynchus gorbuscha), alabalıkgiller (Salmonidae) familyasından Pasifik som balığı cinsinin en küçük ve en bol bulunan anodrom (göçebe) deniz balığı türüdür.
Somon balığı aslında genel olarak beyaz renkli bir balıktır. Görmeye alışkın olduğumuz kırmızı/ pembesi halini ise astaksanthin denen bir pigmentten alır. Bu kırmızı pigment tek hücreli organizmalar ve algler tarafından üretilir, bu tek hücreli organizmalar ve algler ise karidesler tarafından yenir.
Yılların deniz mahsulü bilgisini beraberinde taşıyan nesillerin deneyimiyle bu kaynakların nasıl yönetileceğine ve olası en yüksek kalitede balığın nasıl alınacağına dair benzersiz bir bilgiye sahip Norveç, modern somon yetiştiriciliğinde dünyanın öncüleri arasında yer alıyor.
Üstelik Norveç somonu yalnızca omega-3 yağ asitleri sağlamakla kalmayıp iyot, selenyum ve diğer önemli vitaminler için de mükemmel bir kaynaktır. Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir. Yanlış: Norveç'in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Türkiye'de alabalık yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan Elazığ'da, alabalık üretimi geçen yıla göre yüzde 30 artarak 14 bin ton seviyesine ulaştı.
Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.
En yağlı ve lezzetli döneminde olan Sardalya'nın dışında ise; İstavrit,Sarıkanat,Sarıağız,Akya,Orkinos,Kaya Balığı,Trança,Sinarit tüketilmelidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Somon balığının büyüğüne ne denir? Somon balıklarının genel olarak boyları 1 metre ve ağırlıkları da 9-15 kg'dır. Pasifikte yaşayan “Kral Som” ise, 1,5 – 2 metre civarlarında bir uzunluk ve 50 kg'a varan ağırlığıyla, en büyük som balığı çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri