Hatay'ın En Meşhur Tatlısı: Hatay denilince elbette ilk akla gelen tatlı çeşidi künefedir. Bununla birlikte listemizde de yer verdiğimiz Antakya kömbesi, haytalı, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları Hatay gezilerinde mutlaka tadılan lezzetler arasında yer almaktadır.
Hatay'ın En Meşhur Tatlısı
Hatay şehri denildiğinde aklımıza ilk gelen tatlı künefedir. Onlarca çeşidi olan künefenin ana vatanıdır Hatay. Ancak yöresel başka başka tatlıları da vardır Hatay'ın. Antakya kömbesi, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları da Hatay yöresine has tatlılardır.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
İlgili 20 soru bulundu
Hatay'ın “Baharat Yolu” üzerinde bulunması sebebiyle diğer mutfaklardan ayırt edici özelliği olan baharat çeşidi ve kullanımı ortaya çıkmıştır. Bazı baharat örnekleri; Zahter (Kekik), Şumra (Rezene), Küncü (Susam), Joziltip (Muskat), Habak (Reyhan), Küzbara (Kişniş) dir.
Hatay Arkeoloji Müzesi, Vakıflı Köyü, Harbiye Şelaleleri, St. Pierre Kilisesi, İskenderun Deniz Müzesi ve Hatay Uzun Çarşı görmek isteyebileceğiniz yerler olarak dikkat çekmektedir. Sizler de konakladığınız otelden ayrılarak veya günübirlik gezinizi daha keyifli bir hale getirmek için bu yerlere seyahat edebilirsiniz.
Hatay, peynir yapımı dendiğinde akla gelen pek çok ilden biridir. Hatay'ın yöresel peynirleri olan Sokma Peynir, Carra Peyniri, Sürk Peyniri, Çörekotlu Yaprak Peyniri, Testi Peyniri, Sünme Peyniri ve Tuzlu Künefe Peyniri, sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerdir.
UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılıyor.
Hatay, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır. Hatay ili, 2021 yılında 1.670.712 kişiden oluşan bir nüfusa sahip.
Hatay ili, bitkisel üretimde toplam maydanoz, erik, pazı, turunçgiller, marul, havuç, kabak, bezelye, bamya, pamuk, havuç, nane, patlıcan, zeytin, sarımsak, soğan, şalgam, yenidünya ve Trabzon hurması gibi ürünlerde Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Birçok yemeği ile olduğu gibi kahvaltısı da meşhur Antakya mutfağının. Ekşi aşı, Oruk, Ispanaklı Ekmek, Turunç Reçeli, Tepsi Kebabı, Kepse Pilavı, Kaytaz Böreği, Mamul, Ekmek Köftesi, Humus, Mahluta Çorbası, Zahter Salatası, Şam Tatlısı, ve tabi ki Künefe Antakya mutfağındaki lezzetlerden sadece birkaçı.
Hâkim rüzgâr yönü güneybatı olan Hatay'da nem oranı yaklaşık %70'tir. Kentte Akdeniz iklimi hakim olduğu için dört mevsim ziyaret edilebilen yerler arasındadır.
Bugün Hatay adı verilen bölge, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransızlara bırakılmıştı. Bu anlaşmayla "İskenderun Sancağı" içişlerinde kısmen bağımsız, dışişlerinde ise Fransa mandası altında bulunan Suriye'ye bağlı olacaktı.
Rezene Olarak da Bilinir: Şumra!
Hatay dışında bu baharat rezene olarak bilinse de oldukça güçlü bir baharat olarak farklı tariflere uyum gösterir. Tavuk tariflerine çok yakışır, salatalarda kullanılır. Şifa için çayını bile içebilirsiniz.
Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra bu mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, Gaziantep'ten sonra bu ödüle layık görülmesiyle ikinci Türkiye şehri unvanına kavuşarak gurmelerin uğrak mekanları arasında yer aldı.
Mekânın ünlü yemekleri arasında Vişne Kebabı, Halep Kebabı, Naneli Kebap ve Mumbar gibi lezzetler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri