Lale tohumu lale soğanı şeklinde toprağa ekilerek daha kolay yetiştirilmektedir. Lale soğanları önceden hazırlanmış toprağa köklü tarafları ekilerek toprak üzerine gezdirilmektedir. Lale soğanı ekiminden sonra sulanarak güneş alan bir ortamda yetiştirilmektedir.
Almış olduğunuz lale soğanları sivri uçları yukarı gelecek şekilde yerleştiriniz ve üzerine 10-15 cm toprakla kapatınız ve hemen sulamasını yapınız.Lale soğanlarını çeşide göre Mart-Mayıs ayları arasında çiçek açacaktır.
Lale bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile yapılmaktadır. Bu yöntem hem zahmetsiz hem de her ortamda yapılabilecek bitki çoğaltma yöntemidir. Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan lale en kısa sürede ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
LALE çilek söğüt gibiler vejetatif üreme ile olur. çünkü kesip bir parçasını baska bir yerde buyutsen gelişip aynı o lale gibi olacağı için vejetatif üremedir.
Çiçekler çok çeşitli renklerde olduğu gibi alacalı da olabilir. Lale soğandan yetişir, ilkbaharda çiçek açar. Lale soğanları sonbaharda dikilmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Lale soğanını dikerken 10-15 cm yükseklikte çukur açıp lale soğanının sivri yeri yukarı gelecek şekilde bu çukura yerleştirin. Lale soğanını dikince hemen ardından sulamanız önemlidir. Soğanları diktiğiniz toprak çok ıslak olmamalıdır aksi halde lale soğanları çürür. Çok kuru kalırsa da kök salamaz ve kururlar.
Ancak lale soğanları çiçeklenme bitiminden sonra toprakta bırakılmamalıdır, aksi halde çürürler. Topraktan çıkartılıp serin, kuru ve gölge bir yerde saklanmalıdır.
Eğer toprakta saklanacak ise ekilen yerde tekrar kendiliğinden yetişebilmektedir. Lale soğanı çok yıllık yetiştirilebilen ve soğanların çoğalmasıyla çoğaltılabilen bir bitkidir.
Lale soğanlarını topraktan çıkarıldıktan sonra ana soğandan türemiş yavru soğanlar ayrılarak çoğaltma işlemi yapılır.
Laleler güzel olsalar da oldukça hassastırlar. Genelde ömürleri bir haftadır.
Çiçeklenme döneminden sonra lalenizin yapraklarının sararması ve ölmesi yaklaşık 6 hafta sürecektir. Bu süre zarfında soğan, bir sonraki bahar mevsiminde çiçek açabilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten toplamaktadır. Tüm yapraklar öldükten sonra, topraktan çıkartabilirsiniz.
Lale çiçeği, bol ışık sever. Fakat diğer çiçeklerde olduğu gibi direk güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Işık alan bitki ışık aldığı yöne doğru eğilim gösterdiği için haftada bir kez bitkinin yönü ışık almayan taraf ışığın geliş yönüne çevrilmelidir. Kışın ise oda sıcaklığı onbeş derecenin altında olmamalıdır.
Lale, suyu seven bir bitkidir. Lale soğanını ektikten sonra hemen sulama yapmanız gerekmektedir.
Lale bitkisi yılda bir defa, mart veya nisanda çiçek açar. Soğanlı bitkilerden olup zambakgiller ailesindendir.
Lale bitkisi yılda bir defa, mart veya nisanda çiçek açar. Soğanlı bitkilerdendir.
Lale bitkisi genellikle ilkbahardan yaz başına kadar çiçek açar. Kış aylarına doğru çiçeklerini döker ve bir dinlenme sürecine girer. Lale çiçeği soğanlı bir bitkidir. İlkbahar aylarında açıp yazın kavurucu sıcaklarına kadar durur daha sonra solarlar.
Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül – Aralık ayları, ılıman iklime sahip yerlerde ise Ekim – Ocak ayları arasında dikim yapılır. Çiçeklenme zamanı türlere bağlı olarak Mart – Mayıs aylarıdır. Dikim esnasında dikkat edilecek husus, soğanların çaplarının iki katı derinliğe dikilmesidir.
Lale çiçeği tek yıllık mıdır? Lale çiçeği olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık ve otsu bitki türlerinin ortak adıdır.
Oldukça kaliteli kumaşlardan tasarlanan ve yapay çiçek çeşitleri arasında yer alan ıslak laleler solmaz ve bozulmaz.
Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır. Bitki toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımların üretirler. Soğan, sarımsak ve lale gibi bitkiler soğanla üreyebilir.
Özellikle yazın suya fazla ihtiyaç duymaktadır. Su toprağın her tarafını eşit şekilde ıslatmalısınız. Sulama miktarı çok yoğun olmamalı ve mümkünse aynı kap ile yapılmalıdır. Lale çiçeği kışın oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşmediği ortamda bakılmalıdır.
Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, nesli tehlike altında olan ve nadir bulunan soğanlı bitki türlerinden biri olan ters lalenin toplanması, soğanlarının çıkarılması, taşınması ve satılmasının yasak olduğu belirtildi. 2872 sayılı ...
Üretim alanı minimum 1000 - 1200 metre aralığında olmalıdır. 2500 - 3000 metrenin üstündeki yüksekliklerde ise yetiştirilmesi ve bakımı son derece zordur. Ters lale en iyi ve en çok humuslu topraklarda yetiştirilir. Güneş gördüğü yerlerde kumlu topraklarda da verimi yüksek olur.
Osmanlı lalesi lale soğanı satışı - 7,90 TL.
güz soğanı ve kısaca geç lale olarak bilinen türe ait yaz soğanı olmak üzere iki çeşidi vardır. güz soğanları havanın ılık olduğu yerlerde kasım-aralık gibi ekildiğinde ilkbaharda açmaya başlıyorlar. yaz soğanlarını ise ilkbaharda ekmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri