AĞAÇ HATMİ NASIL SAKSIDA YETİŞİR? Ağaçhatmi bitkisi özellikle bir saksı türü seçmez. Herhangi bir saksıda yetişebilir.
Çünkü hatmi çiçeği çok kurak zamanlarda suya gereksinim duyan bir bitkidir. Güneşi seven bir bitki olduğu için de güneşli ortamlarda veya yarı gölgeli ortamlarda bakımının sağlanması bu çiçeğin daha güzel yetişmesi için uygun bir atmosfer yaratır.
Hatmi bitkisi, mantar hastalığına yatkınlığı nedeniyle iki yıllık yaşam döngüsüne sahiptir. Sıklıkla ekilip hızla büyüdüğü için çok yıllık algısı yaratabilir. Hatmi bitkisi çoğunlukla ekildiğinin ilk yılında çiçek açar. Çok çeşitli topraklarda yetişir.
Uzun saplı, büyük, göz alıcı ve farklı renklerde çiçekleri vardır. Latince ismi Hibiscus Rosa Chinensis olan bu çiçek ayrıca Çin gülü, gül hatmi ve hibiskus isimleriyle de bilinir. Saksıda veya bahçede kolaylıkla yetiştirilebilen Japon gülünün boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Yayılım alanı ise yaklaşık 2 metredir.
Temmuz ve ağustos aylarında çiçek verir, sonbahar aylarında ise toplanarak kurutulur. Pembe, kırmızı, turuncu ve lila renklerde görülebilir. Ülkemizde her bölgede görülebilen hatmi çiçeği, sulak alanlar ve dere kenarlarında yetişir.
İlgili 22 soru bulundu
Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemesi gereklidir.
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-21 günde çimlenir.
Tohum veren Hatmi ağacının tohumlarının çoğaltılması oldukça kolay ve basittir. Kış üşümesini geçiren tohumlarda genellikle çimlenme problemi yaşanmaz. Bu nedenle tohumların sonbahar sonundan itibaren ekilmesi gerekir. En geç kış sonunda don riski geçmeden önce ekebilirsiniz.
Kurutulmuş Hatmi Çiçeği 1 kg Fiyatı 279,30 TL.
Hibiscus syriacus, ağaç hatmi kışları en fazla -30C dereceye kadar soğuk olabilen illerimizde bahçe ve parklarda yetiştirilebilir. Akdeniz iklimine bile tam uyumludur (şiddetli sıcak, kuraklık). Kışın yapraklarını döker.
Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin taşır. Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hatmi Çiçeği'nin anavatanı Batı Asya'dır.
Ekim Zamanı dış mekanda şubat,mart, Nisan, Mayıs ayları uygun şartlar sağlandığında iç mekanda kış aylarıda ekilebilir. Çimlendirme ortamı Sıcaklığı 18-22 derecedir. Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir tülbent içerisinde bekletilmelidir.
Hatmi çiçeği genellikle kurutularak kullanılıyor. Bütün aktarlarda kurutulmuş haliyle satılıyor. Bitki çaylarındaki demleme yöntemiyle çay olarak tüketebilirsiniz. Hatmi çiçeğinin kuru öksürüğü kesme, nezle, grip, soğuk algınlığına iyi gelme, hazımsızlık, gaz sancısını giderme gibi faydaları bulunuyor.
Bebekler ve çocuklarda hatmi çayı ılık olarak tüketilmelidir. Bebeklerde 3 yaşından sonra tüketimine başlanılmalı ve günde yarım bardak miktarı geçilmemelidir. 10 yaş ve üzeri çocuklarda ise bir su bardağı 5 ya da 6 hatmi çiçeği ile hazırlanan çay içirilebilir.
Hatmi çiçeği, ebegümecigiller familyasında yer alan ve halk arasında ebegümeci ya da gül hatmi olarak da bilinen çiçekli bir bitkidir.
Uzun süreli kullanımlarında cilt sağlığını da olumlu yönde etkileyen hatmi çiçeği, cildin nemlenmesini ve temizlenmesini sağlıyor. Sıcak suda demlenerek elde edilen çayı saçları yıkarken kullanıldığında daha parlak ve sağlıklı saçlar elde etmek mümkün oluyor.
Çok fazla sulamamaya özen göstermeli ve yalnızca çok kurak zamanlarda suya ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. Ağır yaprakları olmadığından dolayı, hatmi çiçeği güneşi sever. Güneşli ortamlarda ya da yarı gölgeli ortamlarda bakımının sağlanması daha güzel yetişmesi için olanak sağlar.
Tıbbi Hatmi olarak da bilinen Hatmi Çiçeği'nin anavatanı Batı Asya'dır. Zamanla Avrupa ve Doğu Asya'ya kadar yayılmıştır. Ülkemizde doğal olarak hemen her bölgede rahatlıkla yetişir. Hatmi Çiçeği, sulak yerleri ve dere kenarlarını seven çokyıllık, otsu bir bitkidir.
Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiği taktirde vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişiler hatmi çiçeği çayı tüketebilirler. Aynı zamanda idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Mide hastalıkları olan kişiler hatmi çayı çiçeği tüketerek şifa bulabilirler.
Hatmi çiçeği özgüven ve iradeyi düzenler. Bach çiçekleri ise biten bir sevdanın ardından en güzel devadır.
Gül hatmi Çiçeği Tohumu - Althaea Officinalis , ebegümecigiller ailesinden bir bitki türüdür. Tıbbi hatmi olarak da bilinmektedir. Kıymetli bitki çeşitleri arasında da yer almaktadır. Anavatanı Batı Asya olup aynı zamanda Doğu Asya ve Avrupa'da yayılım göstermektedir.
Hatmi çiçeği içeriğinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin maddeleri barındırır. Halk arasında kuru öksürük şifası olarak bilinir. Enfeksiyonla mücadelede birebir fayda sağlayan hatmi çiçeği alternatif tıpta sıkça tüketilir. Mor ve pembe renklerinden oluşur.
Hatmi çiçeği kürü her gün düzenli olarak uygulanırsa 3-4 güne kadar etkisini gösterir. Fakat yararı var diye sürekli uygulanması tavsiye edilmez. Günde 1-2 defa kullanılabilir.
Herby Aşk Çayı aşk dolu! Bamya çiçeği, rezene, funda otu, nar kabuğu, çoban çökerten, tarçın ve aşkın çiçeği gülden oluşan zengin içeriği ve tutkunun meyvesi çileğin enfes lezzetiyle aşk yudumlanabilir hale geldi. Birbirinden eşsiz Herby çayları ile kendi özel paketini yarat, iyiliği sonuna kadar özgürce yaşa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri