Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti'nde bulunan büyük "yeşil kaya", bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Hattuşaş Çorum'un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda Boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.
"Anadolu'da kurulan ilk uygarlık" özelliğine sahip Hitit medeniyetine 450 yıl başkentlik yapan Hattuşa, Hititlerin kültür-sanat merkezi olan Alacahöyük ve Anadolu'daki ilk idari-askeri merkezi Şapinuva'dan bugüne uzanan kalıntılar, Çorum sınırları içinde yer alıyor.
Bu bölge, Çorum'un güneydoğusunda bulunan Sungurlu ve Boğazkale ilçesinin içinde kalmaktadır. Hitit İmparatorluğu'ndan kalan yeşil taş ise bu bölgede bin yıllardan beri durmaktadır. Hattuşaş antik kentini inşa eden Hititler, taş duvar konusunda ileri derecede gelişmiş bir toplumdur.
İki kült odası olduğu için bu tapınağın, imparatorluğun tanrılarının en büyükleri olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna şehrinin Güneş Tanrıçası'na adanmış olduğu kabul edilir.
İlgili 19 soru bulundu
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Hattuşaş Antik Kenti UNESCO tarafından 1986 yılında Dünya Mirasları listesine eklenmiştir. Hattuşaş sözcüğü Hatti insanlarının verdiği orijinal ad olan Hattus'tan gelmiştir. Hitit İmparatoru I. Hattuşili'nin ismi devletin başkentinden gelmektedir ve anlamı “Hattuşaş'lı Adam”dır.
"Bu taş aslında çok özel bir taş değil. Taşın cinsi serpentinit ya da nefrit (yeşim taşı). Bölgede bulunan bir taş. Yekpare şekilde korunmuş olması dikkat çekiyor.
Milattan önce 1650 ve 1200 yılları arasında varlık gösteren Hittiler, ilk anayasayı geliştirmiş ve kadın haklarına önem vermiştir. En eski uygarlıklardan biri olan Hittiler 5 bin yıllık tarihe sahiptir. Başkenti Hattuşa olan Hitit Uygarlığı, Çorum yakınlarında bulunmaktadır.
Agat, avanturin, aleksandrit, yeşim taşı (Jade), krizopras, turmalin, safir en fazla olarak bilinen yeşil taşlar arasında yer alır. Yeşil mermer olarak da tanımlanan serpantinitler estetik özellikleri ile iç ve dış mekanlarda süs malzemesi ve dekorasyon ürünü olarak da kullanılan önemli yeşil doğal taşlardır.
Alacahöyük Ören Yeri Çorum'un Alaca İlçesi, Alacahöyük Beldesi'nde yer alır. Hititler'in önemli bir kültür ve sanat merkezi olan ve 1935 yılında başlayan kazılarda 4 uygarlık açığa çıkarılmıştır. Alacahöyük 1. uygarlık katı; Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri ile temsil edilmektedir.
Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır. Kafkasya üzerinden Anadolu'ya geldiği tahmin edilen Hititler, Kızılırmak bölgesine yerleşmiş ve Asurluların Anadolu üzerindeki hâkimiyetinin sona ermesiyle beraber bölgenin idaresini ellerine geçirmişlerdir.
İki antik mekan da geniş çevreleriyle birlikte Boğazköy-Alacahöyük Tarihi Milli Parkı içindedir. Hattuşa'nın keşif tarihi 1834 yılında Fransız araştırmacı gezgin Charles Texier'in başkent Hattuşa'nın kalıntılarını bulmasıyla başlar; ancak Texier bulduğu kalıntıları tam olarak sınıflandıramaz.
"Kral Kapısı" - Kentin güneybatısında, iç yüzünde kılıç ve balta taşıyan bir tanrı kabartmasının bulunduğu Kral Kapısı, bu kapıların en önemlisi. (İç yüzeyde kapı yanındaki kabartma Ankara Medeniyetler Müzesinde korunmakta.)
Aslan Kapısı ya da Aslanlı Kapı, antik Miken şehrinin ana kapısıdır. Surlarla çevirili olan kalenin kuzeybatı yönünde bulunur. Aslan Kapısı'nın MÖ 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte kapıya adını veren aslan figürleri Yunan anakarasında bulunan ilk abidevi heykellerdir.
Hattuşaş, Hititlerin Geç Tunç Çağı krallığının başkentiydi. Antik metinlerde Hatti Ülkesi olarak anılan bu krallığın tarihi, M.Ö. 17. yüzyıldan 12. yüzyıl başlarına kadar süren neredeyse beş yüzyıllık bir dönemi kapsar.
MÖ 3000 yıllarında pek iyi bilinmeyen nedenlerden ötürü güneye doğru göçe başlayan Kuzey Avrupa kavimlerinden birisi olan Hititler, Anadoluya MÖ 2100-2000 yılları arasında Kafkasya üzerinden gelmişler ve Doğu ve Güneydoğu Anadoluya geçmişlerdir.
Hitit Devleti M.Ö. 1200 yıllarında deniz kavimleri göçü ve kuzeyden Kaşka kavmi saldırılarıyla yıkılmıştır.
Şuppiluliuma (yaklaşık MÖ 1344 - MÖ 1322), adı Hititçe olan ilk Hitit kralı. Şuppi Hititçe saf, luli ise kaynak anlamındayken; Şuppiluliuma, saf kaynaklı anlamı taşır. Yaklaşık 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralı, Hitit Krallığı'nı imparatorluğa dönüştüren hükümdar olarak kabul edilir.
İlk olarak Kalkolitik dönemde (M.Ö. 5000-6000) yerleşim yeri olarak kullanılan Hattuşa en parlak dönemlerini Hitit İmparatorluk Başkenti (M.Ö. 1650-1200) olarak yaşamıştır.
Gerçek bir akik taşını dilediğiniz gibi suya sokabilirsiniz. Hatta Temiz Su yardımı ile akik taşınızı temizleyebilir ve arındırabilirsiniz.
"Antakya taşı" olarak da bilinen serpantinden yapılan gerdanlıklar, parlak rengi ve billur yapısıyla dikkati çekiyor. Antik Mısır'da tılsım yapımında ve hastalıkların tedavisinde kullanılmasıyla da bilinen Serpantin işlemeciliği Hatay'da tüm canlılığıyla yaşatılıyor.
1906 yılında başlayan kazılar sonucunda buradaki yerleşimin M.Ö. 2. bin yılında Anadolu ve kuzey Suriye'de hâkimiyet kuran Hitit Devleti'nin Başkenti olduğu anlaşılmıştır. Dünya Mirası olarak tescillenen Hattuşa Antik Kenti, sadece Çorum'un değil ülkemizin en önemli arkeolojik alanlarından biridir.
“Hitit Uygarlığının Başkenti Hattuşa”
Boğazkale İlçesi'ndeki Hattuşa ile Alaca İlçesi'ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında Milli Park ilan edilerek bölgemizin turizm dinamiği haline getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri