Farsça kökenli bir sözcük olan nazik kelimesi, kibar, hassas, çabuk alınan ya da incinen demektir. Bu kelime, ince ruhlu ve duygusal insanları tanımlamak için mecazi anlamda da kullanılır Nazik ile eş anlamlı olan diğer kelimeler, Centilmen, Çıtkırıldım ve Narin'dir.
Kibar sözcüğünün eş anlamlısı olan sözcükler en az kibar kelimesi kadar yaygın kullanılmaktadır. Kibarın eş anlamlısı olan kelimeler nazik, narin, centilmen, görgülü ve efendi kelimeleridir.
Nazik kelimesinin genelde en çok kullanılan eş anlamlısı kibar kelimesidir. Bunlara ek olarak nazik kelimesinin birçok zıt anlamlısı bulunmaktadır. Buna göre nazik zıt anlamlısı nedir? Nazik kelimesinin zıt anlamlısı…
1- Nazik: Nazik kelimesi hem kibar hem de saygılı anlamına gelir. 2- Narin: Moğolcadan başta Türkçe ve Farsça olmak üzere birçok dile geçen narin kelimesi de kibar ile eş anlamlıdır.
RUTUBET KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Rutubet kelimesinin eş anlamlısı da dilimize Farsça'dan geçen "nem" kelimesidir. Rutubet ve nem kelimeleri birbirlerinin anlamdaşı olduğu için birbirlerinin yerine kullanılabilirler ve herhangi bir anlam bozukluğu yaşanmaz.
İlgili 25 soru bulundu
Baytar sözcüğünün yerine, veteriner sözcüğü kullanılabilir. Baytar ve veteriner aynı anlamı ifade ediyor.
Peki, şahit kelimesinin eş anlamlısı nedir? Şahidin eş anlamlısı hakkında detaylar. Şahit kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'tanık' şekilde karşımıza çıkıyor. Bu konuda hem şahit kelimesi hem de tanık sözcüğünün aynı anlam üzerinden değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Eş anlamlısı ince, nazik ve zarif iken zıt anlamlısı da tam tersidir. KİBAR KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?
Doğrulanmış Cevap
Kibar kelimesinin eş anlamlısı naziktir. Örnek cümleler yazalım.
➵ Nazik: İnsanlara karşı ince ve saygılı davranan kimselere denir. ➵ Kaba: İnsanlara saygısızca davranan, hakaretler eden kimselere denir. Bu iki kelimenin anlamı birbirine zıt düştüğünden nazik kelimesinin zıt anlamı kaba olur.
Nazik kelimesi Türkçede kibar insanlara verilen isimdir. Nazik ile eş anlamlı olan diğer kelimeler, centilmen, çıtkırıldım ve narin olarak bilinmektedir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Nazik kelimesinin tam tersi anlamı olan kaba kelimesi, nazik kelimesiyle zıt anlamdadır.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Aynı zamanda bu kelimenin zıt anlamlı sözcüğü de bir o kadar öne çıkar. Bu açıdan sinirli kelimesine karşılık olarak sakin sözcüğü kullanılır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Matem kelimesinin eş anlamlısı 'yas' olarak öne çıkmaktadır.
Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri