Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor.
Performans kaybına neden olmaması için yapılacak temizleme adımları ise; Hava filtresi kapağı üzerindeki cıvatalar sökülür, kapak çıkartılır. Daha sonra hava filtresi yerinden çıkartılır ve basınçlı hava uygulayarak filtre üzerindeki toz ve kir arındırılır. Temizleme işlemi bittikten sonra filtre yerine takılır.
İlgili 19 soru bulundu
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır. Motor çalışma sırasında yeterli miktarda hava almazsa aşırı ısınma meydana gelebilir.
“Hava Filtresi Kirli İse Motor Nasıl Bir Karışımla Çalışır?” sorusunun cevabını şu şekilde vermemiz mümkün: Eğer motorun çektiği hava doğru bir şekilde filtrelenmez ise kirli ve tozlu hava motora ulaşır. Motora ulaşan bu kirli ve tozlu hava yakıtla karışarak motorun kirli bir yakıt tüketmesine yol açar.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Kirli bir hava filtresi her zaman değiştirilmeli, temizlenmemelidir. Aracınızı ara sıra kullanıyor olsanız bile, hava filtrenizi iki yılda bir değiştirmelisiniz. Çünkü; hava filtresi yaşla birlikte kırılgan hale gelir ve filtreleme yapamaz.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir.
Hava filtrelerini hangi durumlarda kullandığınız doğrudan bağlantılıdır. Aşırı tozlu ortamlarda kullanıldığı zaman, filtre ömrü kısalacaktır. Normal koşullarda kullandığınızda ise 6 ay süre ile, kullanma şansınız mevcuttur. Sonrasında değiştirebilir veya temizletebilirsiniz.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
Hava Filtresi Nasıl Temizlenir? Yerinden çıkarılan filtreye, özel olarak üretilmiş temizlik spreyleri uygulanır. Bir süre sonra spreyin çözmeye başladığı tortu, su ile temizlenir ve kuruması için bekletilir. Bu noktada dikkatli olunması gerekir.
Bir motorun verimli şekilde çalışabilmesi için bazı parçalara ihtiyacı vardır. Bu parçalardan biri de hava filtresidir. Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
Bir hava filtresinin içinde çok kir bağlanmışsa, hava debisi ve böylece motorun performansı düşer. Bu nedenden dolayı hava filtreleri düzenli olarak yenilenmelidir. Ancak pratikte bu değiştirme aralıkları, temizleme yaparak uzatılmaya çalışılır.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
Filtreler (yukarıdaki resimde A ve B olarak gösterilmiştir) yıkanamaz veya elektrikli süpürge ile temizlenemez. Bu filtrelerin değiştirilmesi gerekir. Hava temizleme cihazınızın modeline uygun değiştirme göstergelerini öğrenmek için lütfen kılavuza bakın.
Genel olarak araç üzerinde %4'e kadar güç artışı sağlar ve araçların çekişini arttırır. Açık hava filtreleri performansı etkilediği kadar bakım rutinlerinin de ihmal edilmemesi gerekir.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Hava filtresi normal koşullarda 10 bin kilometrede bir yapılan periyodik bakımlarda değiştirilir. Ancak tozun, toprağın bol olduğu Türkiye'de 5 bin km'de bir hava filtresini değiştirmek gerekir. Bilgiler için teşekkür ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri