Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz. Hava filtresinin iyi çalışması sayesinde havada bulunan bütün zararlı maddeler süzülür. Böylece motor olası zararlardan korunmuş olur.
Hava filtresi olmazsa ne olur: Hava filtresi olmaması durumunda kirli hava doğrudan motora girebilir ve bu da motorda hasara neden olabilir. Ayrıca, aracın yakıt tüketimi artar ve emisyon seviyeleri yükselir.
Güç kaybedilir. +1 yakıt hava karışımında hava yüzdesini arttırır tork düşer. Kalkışlarda ve düşük devirde güç olmaz , yüksek devirde de hava akışı düzensiz olur,yine güç düşer.
Toz zerrecikleri vakumla silindir içine girerek resmen zımpara ve torna işlemi yaparlar motor kısa zamanda kullanılamaz hale gelebilir.Yakıt tüketimin artar yağ çabuk kirlenir. Motorun verimi bile dengesizleşebilir.
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Hava filtresi motor performansını doğrudan etkilerken araç çekişine doğrudan bir etkisi yoktur.
Bir motorun verimli şekilde çalışabilmesi için bazı parçalara ihtiyacı vardır. Bu parçalardan biri de hava filtresidir. Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz.
Gözenekleri normal filtrelere nazaran daha büyük olan açık hava filtreleri daha fazla havanın emilmesini sağlar. Bu sayede yanma odasına daha fazla hava girer. Aynı zamanda motordaki silindirlerin performansı da artışa geçer. Bu sebeple beygir gücünde artış meydana gelir.
Tıkalı hava filtresi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir; Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik.
Açık hava filtresi araçların performansını güçlendirerek motorun beygir gücünü arttıran bir üründür. Aracın gücünü arttırır ve bazı toz parçacıklarının motora hasar vermesini engeller.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir. Bu da motorun ve motor parçalarının daha kolay aşınmasına yol açar.
Küçük partiküllerin motora girmesini önleyen bu parçadaki arızalar giderilmediği takdirde daha büyük zararlar meydana gelebiliyor. İşte hava filtresini değiştirmenin üç faydası: Artan yakıt verimliliği: Tıkalı bir hava filtresini değiştirmek, aracınızın marka ve modeline bağlı olarak yakıt verimliliğini artırabilir.
Hatta emilen hava ile gelen toz ve taş parçaları pervane yataklarına da zarar vermektedir. Motor parçaları hassas bir yapıya sahip olduğu için bu durumlar sonucunda zarar görmekte ve sahip olduğu güçte bir düşüş meydana gelmektedir. İşte tam bu duruma son vermek için günümüzde performans hava filtresi kullanılmaktadır.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Motosiklet Hava Filtresi Ne Zaman Değişir? Hava filtresinin ne kadar sürede değiştirileceği kilometreye bağlıdır. Genel olarak, 10.000 veya 15.000 periyodik araç muayenesinde hava filtresi değiştirilir.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Araba hava filtresi, yakıtın tepkimeye girebilmesi için gerekli havayı süzme görevini üstleniyor. Dolayısıyla kolay bulunabilen ve görece ekonomik fiyatlı olmasına rağmen motorun en önemli parçaları arasında sayılıyor. Çünkü filtre tıkalı olduğunda, motordan istenilen performansı elde etmek güçleşiyor.
Araç motorunu çalıştırmada zorluk çekersiniz. Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava filtre hortumu, motorlarda hava ihtiyacını karşılamaya ve motora giren havanın kirden, tozdan arındırılmasına yardımcı olmaktadır. Hava filtre hortumu, her araçta bulunan parçalardan biridir.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri