Dünya üzerindeki rüzgar, bulut, yağmur, kar, sis ve toz fırtınaları olağan hava olaylarıdır. Hortumlar, kasırgalar, tayfunlar ve kar fırtınaları gibi doğal afetler daha az görülen nadir olaylardır. Neredeyse tüm tanıdık hava olayları troposferde (atmosferin alt kısmı) oluşurr.
Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Atmosferde oluşan nem, yağış, rüzgar ve meteoroloji ile alakalı meydana gelen tüm olaylara hava olayı denir.
Atmosferde meydana gelen değişmelere hava olayları denir. Havada nem miktarına (su buharına) bağlı olarak gerçekleşen yağışlar ve hava hareketlerinden oluşan rüzgarlara hava olayları (meteoroloji olayları) denir.
Doğada gerçekleşen, yağmur, kar, dolu, sis ve rüzgâr gibi olaylara hava olayları deniliyor. Bunlar doğanın düzeninde olduğu kaçınılmazlar. Siz sadece bunların ne olduğunu, etkilerini ve korunma yollarını bilmeniz önemlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Nedenler. Dünya üzerindeki rüzgar, bulut, yağmur, kar, sis ve toz fırtınaları olağan hava olaylarıdır. Hortumlar, kasırgalar, tayfunlar ve kar fırtınaları gibi doğal afetler daha az görülen nadir olaylardır.
Hava Olayı: Havada meydana gelen yağış, rüzgâr, sıcaklık, sis, gök gürültüsü gibi olaylara denir.
Hava Olayları
Dünyanın etrafını hava sarmıştır. Bunu aynı zamanda hava küre denir. %78 azot ve %21 oksijen ile beraber, %1 karbondioksitin yanı sıra su buharı ile beraber birçok farklı gaz üzerinden hava küre oluşmuştur. Havadaki sıcaklık farkından ve yine nem sebebiyle meydana gelen değişimleri hava olayları denir.
Şiddetli yağış-sel, fırtına, dolu, orman yangını, kar, çığ, yıldırım düşmesi, kuraklık, don, yüksek sıcaklık, heyelan, hortum, sis, şiddetli soğuk ve kum fırtınası gibi aşırı hava olayları, Türkiye'nin birçok bölgesinde hem can hem de mal kayıplarına yol açtı.
Yer yüzeyini etkileyen ve atmosferde oluşan bütün hava olayları troposfer tabakasında meydana gelmekte, bazen stratosferin alt kısımlarında da bu tür olaylar oluşabilmektedir. Kuvvetli konvektif hava akımlarının görülmesi nedeniyle troposfer tabakası karışma bölgesi olarak da adlandırılmaktadır.
Sis, yatay görüş mesafesini 1 km'nin altına düşüren bir hava olayıdır. Stratüs bulutlarının yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.
Hava durumu bir anda gelişen ve günlük, haftalık olaylarken; İklim yavaş bir şekilde ve uzun bir zaman diliminde ( en az 35 – 40 sene arası) oluşmaktadır. Hava durumunda, hava olayları bulutlu, karlı, güneşli, yağmurlu, sisli vb. şeklinde ifade edilirlen; iklimde nemli, soğuk, sıcak, kurak vb. şeklinde ifade edilir.
Dolu, çapları 5-50 mm bazı durumlarda çok daha büyük küresel veya düzensiz buz parçacıklarının yağışıdır. Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağanak şeklinde yağar ve fazla su bırakır.
Havada meydana gelen sıcaklık farkından ve havadaki nem (su buharı) kaynaklanan olaylara hava olayları denir. Hava olayları ve hava olaylarının canlılara ve çevreye etkilerini inceleyen bilim dalına meteoroloji, hava olayları uzmanına ise meteorolog denir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzmanları, yer ölçümleri ve yüksek atmosfer ölçümleriyle elde edilen verileri analiz ederek, hava durumu tahmininde bulunuyor. Bu ölçümler için otomatik meteoroloji istasyonları, radarlar, uydular, meteoroloji balonları kullanılıyor.
》 yaşam ve insan aktiviteleri üzerinde etkisini göz önünde bulundurmak koşuluyla atmosferin bir anda , bir bölgedeki halidir. günümüzde hava durumun kavramı yerine hava tahmini kullanılabilir. Hava durumu mitolojik dereceden ; bulutluluk durumu , yağış durumu , sıcaklık durumu , güneş durumu olmak üzere bölüme ayrılır.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur. Sisin buharlaşması şeklinde oluşumu da söz konusudur.
- Bir yerde atmosferde kısa süreli olarak yaşanan meteorolojik olaylar hava durumu adı verilir.
Bu yazın başlarında ABD İklim Tahmin Merkezi, 2023'ün büyük bir El Nino yılı olacağını duyurmuştu. El Nino, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator boyunca yayılan sıcak suyun neden olduğu geniş kapsamlı bir iklim modeli. Bu modelde Pasifik'teki bol miktarda ısı atmosfere aktarıldığı için ekstra sıcaklıklar ortaya çıkıyor.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Atmosferde meydana gelen değişikliklere de "HAVA OLAYLARI" denir. Kısa süreli etkili olan haca olaylarına da "Hava Durumu" denir. Havayı oluşturan maddeler %75 azot, %21 oksijen, %1 su buharı ve diğerler gazlardır.Hava olaylarının oluşma sebepleri; Nem (su buharı)
Dünyanın Güneş etrafında dolanımı ve eksen eğikliği Güneş ışınlarının Dünyaya geliş açılarının farklı olması Dünyanın etrafını saran havanın sıcaklığının değişmesine neden olur . Sıcaklık değişimi sonucu atmosferde meydana gelen değişiklikler sonucu oluşan rüzgar yağmur sis ve kar gibi olaylara hava olayları denir.
Sis, görüş mesafesini 1 km'den aza düşüren, karmaşık ama bir o kadar da basit bir meteorolojik olaydır. Havada her zaman az miktarda da olsa su bulunmaktadır. Ancak bu küçük aerosol damlacıkları görünür hale geldiğinde görüş mesafesini azaltırlar.
Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamlar. Bir yılda tamamlanan bu yörüngesel hareket sonucu 4 mevsim (kış, ilkbahar, yaz, sonbahar) oluşur. Dünyanın geoid şeklinde olması dönme eksenin eğik olmasına neden olur. Bu da mevsimlerin meydana gelmesinde etkilidir.
Nispeten dar bir alanda, kısa bir zaman diliminde etkili olan atmosfer koşullarına hava durumu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri