Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Tipik bir hava yastığı saniyenin 1/10'undan kısa sürede açılır ve birkaç saniye sonra da sönerek yolcunun hareketini ve araçtan çıkmasını kolaylaştırır.
Her hızda açılmayan hava yastıkları, yalnızca aracın seyir halinde olması ve 20 - 25 km üzerinde bir hızla hareket etmesi durumunda çalışıyor. Hafif çarpışma, arkadan çarpma, devrilme ve takla durumlarında ise hava yastıkları açılmıyor.
Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur. Hava yastıklarının açılması pert olarak da değerlendirilir. Pert terimi genellikle kişiler tarafından kullanılıyor. Ağır hasır kaydı, pert teriminin sigorta şirketinde olan karşılığıdır.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
İlgili 38 soru bulundu
Airbag patlayan araç nasıl belli eder? Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
Airbag patlaması araç için kötü bir şey değildir. Ancak hava yastığı tekrar tamir edilebilen ve yerleştirilebilen bir parça değildir. Airbag patladığında aracınızın kullanımında herhangi bir sorun olmayacaktır.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Evet değişensiz ve boyasız aracın hava yastıkları(airbag) işlem görmüş olabilir.
Emniyet kemeri takılı değilse hava yastıkları açılır mı? – Birçok otomobilde hava yastıkları, emniyet kemeri takılı olsa da olmasa da açılır ve genelde bir bağları yoktur. Ancak bazı kazalarda hava yastıklarının bir kısımının açılması veya hiç açılmaması kazanın gerçekleştiği açıya ve hıza bağlı olarak değişebilir.
Bir kaza anında darbe sensörleri darbeyi algılar ve airbag motoruna sinyal gönderir. Airbag şişer ve patlayarak araç içerisindeki sürücü ve yolcuları korur.
* Yandan gelen çarpmalarda ön havayastıkları açılmaz. Yan havayastıkları varsa, önden çarpmada olduğu gibi, aynı uygun koşullar gerçekleştiğinde açılırlar. * Arkadan çarpmalarda havayastıkları açılmaz.
Evet yakar. Hava yastığının içinde gas generator denilen veya inflatör diye adlandırılan parça aslında küçük çapta bir bomba denilebilir,patlama anında tabiki parçalanmaz ancak yüksek ısılı yanmış gazlar yastığın içini doldurur.
"hava yastığı" cümle içinde nasıl kullanılır
Araçta diz hava yastığı da dahil olmak üzere toplam 7 hava yastığı mevcuttur.
Hava yastıklarını düşündüğümüzde aklımıza kontak kapalıyken de devreye girebilirler mi sorusu mutlaka geliyor. Fakat her ne kadar emniyet kemeri takılı olmuş olsa bile, kontak kapalıyken airbagler açılmaz. Bunun sebebi kontak kapalı olduğu için, airbag beynine ya da darbe sensörüne elektrik gitmeyeceğidir.
10 yıl, süre sonunda yenisi ile değiştirilir.
Airbag lambasının yanması muayenede hafif kusur olarak tanımlıdır. Yani aracın muayeneden geçmesine engel bir durum değildir.
Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir. Bu özellikle çocuklar olmak üzere, çok yakın oturan kişilere zarar verebilecek çok büyük bir güç anlamına gelir.
Eğer alttan alınan darbe şaseye değerse bu da aracın airbag sisteminin aktif hale gelmesine neden olabilir.
Pert kaydı, bir aracın kullanılamaz duruma gelmesini ve %70'den fazla hasar almasını ifade eder. Ancak ağır hasar kaydı, aracın arıza durumunun %70'in altında olduğunu gösterir. Ağır hasar kaydı bulunan bir araç, yalnızca maddi zararları karşılandığında yeniden kullanılabilir hale gelebilir.
Araç sahipleri, “Pert kaydı ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir.
Hava yastığının açılma şekli, kaza anında araçtaki sensörün Airbag beynini harekete geçirmesiyle birlikte, sodyum azit ve potasyum nitrat kimyasallarının tepkimeye girmesi ile birlikte saniyenin dörtte biri sürede, şişer ve siz başınızı ona çarparak yaralanmayı minimum derecede yaşarsınız ve hayatınız kurtulur.
Sensörlerde ve modülde gerçekleşen hasarlar airbag beyni tamiri ile giderilmektedir. Araçların kaza anında açılan hava yastıklarının tekrar kullanılabilmesi için airbag tamiri gerekmektedir. Kaza esnasında kullanılan hava yastıklarının değiştirilmesi ve yerlerine yenilerinin konulması gerekmektedir.
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri