Meteoroloji Sözlüğü'nde Kuyruk İzi: Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
Su buharı, uçağın arka motorundaki egzoztan çıkarak tekrar soğuk hava dalgasıyla karşılaşır. Şurada Paylaş! Sıcak ve soğuk hava karşılaşınca, ikisinin birleşimi buz halini alır. Yani aslında gördüğümüz o beyaz şeritler duman değil, donmuş su taneleridir.
uçakların gökyüzünde arkalarında bıraktıkları bu ize contrail denir. ingilizcede; yoğunlaşma anlamına gelen, ''condensation'' ve iz anlamına gelen ''trail'' kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiş bir sözcüktür contrail. tam türkçe karşılığı ''uçak kuyruk izi'' ya da ''yoğunlaşma izi'' şeklinde açıklanabilir.
2) En basit haliyle, uçak motorları havayı ön taraftan emer, sıkıştırır, yakar ve egzozdan yaklaşık 600°C sıcaklıkta dışarı çıkar. Büyük bir kısmı karbondioksit ve su buharı olan bu atık, yüksek irtifada soğuk hava içine karışınca bir anda yoğunlaşır ve beyaz izlere dönüşür.
Radar sistemleri sayesinde, uçakların havada sürekli olarak izlenmesi ve kontrol edilmesi mümkün olmaktadır. Radar sistemleri, uçakların konumlarını, hızlarını ve seyir rotalarını belirleyerek çarpışmaların önüne geçilmesini sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Suudi Arabistan Havayolları'na ait Boeing 747 ile Kazakistan Havayolları'na ait İlyushin 76 model uçaklar havada çarpışmıştı.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
Uçakların havada tutunma olayı , kanatlarının alt ve üst bölümlerinde oluşan hava basınçları arasındaki bir kaç kilogramlık fark sayesinde gerçekleşir. Kaldırma kuvveti ile denge kuvveti uçuş aşamasında aynı derecede rol oynar. Uçakların yükselmesini kanatları sağlar, ileriye doğru hareket etmesini ise motorlar.
TİCARİ yolcu uçakları ne kadar yüksekten uçabilir? Günümüzde ticari uçaklar ortalama deniz seviyesinden yaklaşık 30.000 fit (9.144 metre) yüksekliğe ve biraz ötesine ulaşan yüksek irtifalarda uçar. Yolcu olarak uçarken, kokpitten yapılan çeşitli anonslarda uçuşun seyir irtifasının anons edildiğini duyarsınız.
Hava Olaylarından Kaçınma
Uçakların binlerce fit yükseklikten uçması kötü hava olaylarından uzaklaşması demektir. Yere en yakın atmosferik katman troposfer, dünyadaki hava olaylarının çoğuna ev sahipliği yapar. Uçaklar ise stratosferdeki hayatı tercih eder. Çünkü bu katmanda hava olayları gerçekleşmez.
Gökyüzünde gördüğümüz bu tip bulutlar ve izler, uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu ısı değişimi olmadan ani (adyabatik) soğumadan ya da uçak egzozundan çıkan su buharı ve sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanmaktadır.
Peki herhangi bir anda gökyüzünde kaç uçağın seyir halinde olduğunu hiç düşündünüz mü? Sorunun cevabı, hem yılın günlerine hem de günün saatlerine göre farklılık gösteriyor olsa da uçuşları gerçek zamanlı olarak takip eden Flightradar24'e göre, herhangi bir anda gökyüzünde, 8.000 ila 20.000 arasında uçak var.
Aynı zamanda çift motorlu uçaklarda motorlardan herhangi birisi arıza yaptığı zaman uçakların güvenli bir şekilde uçuşa devam edebilmeleri için belirli bir irtifaya inmeleri gerekir. Tibet'in coğrafi yapısı ise bu iniş ne yazık ki mümkün değildir. İşte tam da bu yüzden Tibet'in üzerinden hiç uçak geçmez.
s-vtol tipi egzoz yönlendirmeleriyle uçaklar havada asılı kalabilirler.
Ticari havacılık için en yaygın kullanılan türleri, standart uluslararası talebe göre üretilen Jet A ve Jet A-1'dir. Sivil türbin motorlu havacılıkta yaygın olarak kullanılan diğer jet yakıtı ise, çoğunlukla yüksek soğuk hava performansı için tercih edilen Jet B'dir.
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
Güçlü bir rüzgâr akımı uçağın arkasında kalırsa uçağın hızını saatte ortalama 200 kilometre artırabilir. Uçakların maksimum hızı nedir? Bir uçağın maksimum hızı modeline göre değişebilir. Boeing 747 tipi uçaklar 920 km/saat hız yapabilirken Airbus A380 ise 1020 kim/saat hıza kadar erişebiliyor.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Uçaklar 240-285 km/sa hızla kalkarlar. Kalktıktan sonra da hava genelde 800 – 850 km/sa hızla giderler. Bu videoda sizlerle bir uçak kalkış anını paylaştık.
Uçağın uçmasını sağlayan 4 temel kuvvet vardır: yerçekimi, havanın direnci, havanın kaldırma kuvveti, itme kuvveti. Bu 4 kuvvet uçağın havalanmasını ve uçmasını sağlar. Planör, paraşüt gibi hava araçlarında motor olmamasına rağmen bu 4 kuvvet sayesinde uçulabilir.
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
Uçakların düşme ihtimali oldukça düşüktür. Yolcu uçakları için bu ihtimal %0.00005, kargo uçakları için ise %0.0001'dir. Bu sebeple uçak seyahatleri genellikle güvenli bir ulaşım şeklidir.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Uçaklar türbülans dahil olmak üzere taşıyabilecekleri maksimum yüke göre tasarlandığından dolayı hiçbir uçak türbülanstan dolayı düşmez. Teknik bir arıza ve insan faktörü ile birleşmedikçe türbülansın uçak düşürmesi de beklenemez. Yapılan araştırmalar uçak kaza oranlarının giderek azaldığını gösteriyor.
En sık rastlanan etkiyse Juliane'in söz ettiği vertigo, yani yön duygusu kaybı. Ancak hayatını kaybedenlerin büyük bölümü basınç ve oksijensizlikten bilinç kaybı yaşayıp olanları hissetmez bile. 1992'de Vietnam'da düşen bir uçaktan sağ çıkan Annette Herfkens ise “Bir anda nefes alışverişlerimi kontrol edemez oldum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri