Havalı fren sistemleri, çoğunlukla ağır vasıta ya da ağır ticari olarak isimlendirilen araçlarda kullanılır. Bu sistem hava kompresörü adı verilen alet ile çalışır ve frene basıldığı anda hava boşalır. Havanın boşalması ise fren yapılmasını sağlar. Hidrolik fren sistemlerinde yağ bittiğinde fren yapılması mümkün olmaz.
Otobüs, kamyon, tır gibi ağır araçlarda fren pedalına uygulanan kuvvet aracın tekerleklerine iletilemez. Bu nedenle hava aracın tekerleklerine yükselir, bu da pnömatik güçle hareket eder. Tırlarda havalı frenler kullanılmaktadır.
Motordan aldığı güçle çalışan hava kompresörünün yardımıyla, fren pedalına basılarak iletilen basınçla birlikte; bu basınçlı havayı mekanik güce dönüştürerek durmayı gerçekleştiren Fren Sistemlerine havalı fren sistemi denir.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Elektro-mekanik disk frenler, elektrik tahriğiyle çalışır, ancak torku mekanik olarak iletirler. Bir elektromıknatısın bobinine elektrik uygulandığında, manyetik akı armatürü frenin yüzüne çeker. Bunu yaparken iç ve dış sürtünme disklerini birbirine sıkıştırır.
İlgili 23 soru bulundu
Günümüzde motorlu taşıtlar için en yaygın olarak kullanılan fren sistemi, geçmişte trenlerde de kullanılsa da günümüzde kullanışlılığını yitirmiştir.
Eddy-Current freni (ECB), demiryolu hatlarında trenlerin acil durum ya da servis freni olarak kullanılabilecek yeni teknoloji fren sistemidir. Bu sistemde frenlemeye esas kuvvet, tekerlek ve ray arasındaki adezyondan bağımsız olarak mıknatıs düzeneği ve ray arasındaki elektromanyetik etkileşim ile ortaya çıkmaktadır.
Fren Havası Alma Yöntemleri
Manuel Hava Alma : İlk olarak doğru fren sıvısını almalısınız. Bundan sonra arabayı bir yere monte edin ve lastiklerini çıkartın. Sonra hava alma vidasını gevşetin. Ardından fren hidroliği seviyesini kontrol edin.
Fren pedalına bastığınızda gelen hava sesi ve aynı zamanda aracın teklemesinin nedeni westinghouse'un hava kaçırmasıdır. Aracı bir fren servisine götürerek sorunu çözebilirsiniz. Bir hortumun çıkması bu soruna yol açabileceği gibi westinghouse'un bozulmasıda bu soruna yol açmaktadır.
Frene basınca önce önler, sonra arkalar tutar. Bahsettiğiniz yağmurlu havalarda diskleri kurulama özelliği nadir araçlarda var diye biliyorum. En aşşağı Executive Car larda oluyor.
Yokuş inerken motor freni yetersiz kalıyorsa araba hızlandıkça freni sert basarak yavaşlatın. Sabit az miktar basılı tutmayın. Kısa ve sert basarsanız ısınma ve aşınmalar çok daha az olur.
Çoğu büyük uçakta frenleme kabiliyet ve verimliliğini artırmak için, “çok diskli fren” adı verilen bir fren sistemi kullanılır. Bu sistemde, aralarına stator adı verilen dönmeyen disklerin yerleştirildiği birden fazla rotorlar vardır. Statorlar bir nevi frenleme balatalarıdır.
El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz.Soğuk havalarda el freni çekili durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır.
●
Havalı fren sistemleri, çoğunlukla ağır vasıta ya da ağır ticari olarak isimlendirilen araçlarda kullanılır. Bu sistem hava kompresörü adı verilen alet ile çalışır ve frene basıldığı anda hava boşalır. Havanın boşalması ise fren yapılmasını sağlar.
En uygunu ön arka birlikte kullanımıdır, ancak dediğim gibi ön fren her zaman birincildir. Tabi bu standart kullanım için, viraj esnasında mümkün olduğunca fren kullanılmaz, kullanılması şartsa arka fren kullanılır. Dik yokuş yukarı kalkışlarda arka fren kullanılır.
Otobüs ve tır gibi ağır vasıtalarda ise birincil ve ikincil olmak üzere iki farklı fren sistemi kullanılıyor. Birincil fren sistemi tıpkı otomobillerdeki gibi fren diski ve balatalarının sürtünme prensibine dayalı olarak çalışıyor.
Fren pedalınıza uyguladığınız sert itiş gücü, fren sisteminizin kilitlenmesine yol açar. Bu sorun, aşırı ısınma sorunları yaşamanıza da neden olur. Sürekli aracınızı sert fren yaparak durdurduğunuzda aracınızdaki lastikler de aşınarak hasar görür.
Ardından gaz ve frene aynı anda basmaya başlıyorlar. Bu işlem fren diskiniz için korkunç sonuçlar doğurabiliyor. Videoda fren ve gaza aynı anda yüklenme işlemi 3:45'ten 6:30'a kadar sürüyor. Kaliperlerin ciddi anlamda alev aldığını görebilirsiniz.
Frene Basınca Titreme Olmasının Sebebi Nedir? Frene basıldığında aracın-direksiyonun titreme yapmasının sebebi, fren disk yüzeylerinin zamanla aşınarak bombeli (dalgalı) bir forma dönüşmesindendir.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Balatalar ısındığı için de fren tutmuyor. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Bunu sağlayan en önemli unsur fren sistemi reaksiyon süresidir(t). Bu süre normal frenleme için 1,25 saniye iken cebri frenleme için 0,57 saniyedir. Durma mesafesi uzadıkça aracın tekerlerinde ve rayda oluşan hasarda artacaktır.
Yeryüzünde havada hareket eden her şey hava direnci ile karşılaşır. Ne kadar hızlıysa o kadar geriye düşersiniz. Tren içinde de dışında da hava direnci olmadığında aynı yere düşersiniz.
Tekerleklerin şekli dalgalı veya düz olabilir. Her tür tren ve vagonda farklı şekiller görülebilir, ancak tekerlek ve fren sistemlerine ayrılan alan sınırlı olduğu için lokomotif ve metrolarda düz şekil daha yaygındır. Dalgalı şekil vagonlarda daha yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri