Şef bıçağı gibi enli bir bıçağı yatay olarak kesme tahtasının üzerindeki sarımsakların üstüne koyun ve elinizle üzerine bastırarak ezilmelerini sağlayın. Ardından bıçağı düz bir şekilde kullanarak sarımsakları dilediğiniz boyuta kadar inceltin. İşte bu kadar!
Ezilerek kullanılması gerektiğinde, genel olarak havanda döveriz. Kimi zamansa ince ince keser üzerine basınç uygulayarak ezeriz. Her ikisinde de biraz tuz ilave etmek, ezmeyi kolaylaştırır. Sarımsağın diş hali, kaygan yapıda olduğu için, tuz ilave etmek onun kayganlığını alacak ve ezilmesini kolaylaştıracaktır.
Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz.
EZİLMESİ YA DA ÇİĞNENMESİ GEREKİYOR!
Halkımız sadece kokusundan kaçındığı için çiğnemek yerine sarımsak dişini bütün olarak yutmayı tercih etmektedir. Bunun yerine tedavi edici özelliğini ortaya koyabilmesi için sarımsağın kesilmesi, ezilmesi ya da çiğnenmesi gerekmektedir.
200 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar kavurun. Rengi değişip sertleşen sarımsakları bir tülbentin ortasına yerleştirin ve soğuyana kadar bekleyin. Soğuduklarında ise tülbenti havanın içine koyarak un kıvamına gelene kadar iyice dövün.
İlgili 37 soru bulundu
Şef bıçağı gibi enli bir bıçağı yatay olarak kesme tahtasının üzerindeki sarımsakların üstüne koyun ve elinizle üzerine bastırarak ezilmelerini sağlayın. Ardından bıçağı düz bir şekilde kullanarak sarımsakları dilediğiniz boyuta kadar inceltin. İşte bu kadar!
Sarımsak Tozu Zararları Nelerdir? Midenin asit oranını arttıran sarımsak tozu aşırı tüketildiğinde sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Mide ve bağırsaklarda şişkinlik ve gaz oluşturabilen sarımsak tozu ağızda koku da yapar.
Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.
Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri var. Sarımsağın yan etkisi sadece kokusu. Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek.
Kokusuz kükürtlü bir amino asit türevi olan (s-allyl cysteine sulfoxide) Alliin, sarımsağın ezilmesiyle birlikte Alliinaz enzimi ile parçalanır ve açığa Allisin (diallylthiosulfinate) çıkar. Sarımsağın kokusunun kaynağı işte bu uçucu yağdır. Sarımsağın ezilmesiyle ortaya çıkan Allisin'in ömrü çok kısadır.
Sarımsak, çiğ halde, özellikle de parçalandıktan sonra deri ve mukozaya direkt olarak uygulandığında kimyasal yanıklara sebep olmaktadır.
Ardından nasıl kullanmayı tercih ettiğinize göre sarımsakları küçük küçük kesin, rendeleyin ya da havanda ezin. Bu işlemin ardından sarımsaklarınızı yine hava almayacak şekilde kapanabilen cam kavanozlara aktarın. Son aşamada üzerine bolca zeytinyağı ve dilerseniz biraz tuz ekleyin.
İltihap karşıtı özelliğinden dolayı sarımsak, hemoroidleri tedavi etmek için kullanılır. Damardaki enfeksiyonları yok eder ve herhangi bir zararı da yoktur.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır. Dolayısıyla sarımsağın ömrünün en uzun olacağı yer kilerdir.
► Sarımsağı bir kapta sallayarak soyma yöntemi
Sarımsakları öncelikle baş şeklinde yani tüm olarak bir kavanoza koyulur. 2 baş sarımsağı koyduğumuzda daha kolay dişlerine ayrılma işlemi gerçekleşir. Ardından 1 dakika boyunca salladığınızda tüm dişlerin ayrıldığını göreceksiniz.
Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Sarımsak gaz yapan besin maddesi olması ve fazla tüketilmesi halinde hem anne hem de bebeğe süt aracılıyla geçebilmekte ve gaz oluşturabilmektedir.
Afrodizyak etkisi vardır. Sarımsağın yutularak tüketilmesi cinsel performansı artırır. Damarları genişletir ve kalp sağlığına iyi gelir.
Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir. Ancak, sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Sarımsak belirtiğimiz gibi sağlık için son derece yararlıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi sarımsağın da fazlası zarardır. Sarımsak fazla tüketildiğinde özellikle tansiyon sorunlarına sebep olur. Bu nedenle uzmanlar günde 2-3 dişten fazla sarımsak tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Sarımsağın kendisi ve tozunun ölçüsünü kıyaslamak gerekirse; 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığının 4'te 1 ölçüsünde kurutulmuş sarımsak tozuna denk gelir.
Sarımsağın kullanıldığı her yerde sarımsak tozunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sebze ve et yemekleri başta olmak üzere yoğurtlu soslarda direk kullanılır. Sarımsak tozu birçok hamur işinde (ekmek,mantı, pizza, poğaça, vs..)
SARIMSAĞIN ZARARLARI
Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri