Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir. Bu nedenle yorgun mermi ölümcül olabilir.
Havaya doğru atış yapıldığında, mermi bir süre sonra namlu çıkış hızını kaybedip yer çekiminin etkisiyle hız kazanarak yere düşmeye başlar. Bu aşamada yorgun mermi olarak tanımlanır. Bu mermiler düştükleri alanda ciddi yaralanmalara ve ölümlere neden olabilmektedir.
Namludan çıkan merminin, çıktığı ilk anda oluşturduğu kinetik enerjiye ve sabit hızdaki ilerleyişine "zinde mermi" adı verilir. Havaya sıkılan merminin, namlu çıkış hızını kaybetmesinin ardından yer çekimi nedeniyle serbest düşüşü ise "yorgun mermi" olarak ifade edilir.
Konu hakkında, dedektif Savaş Kurtbaba, CNN Türk ekranlarında şu açıklamaları yaptı: “Silahın namlusundan mermi çekirdeği çıktıktan sonra doğrusal bir kritik hızla yukarıya doğru ve atış açısına bağlı olarak 600 metre ile 1200 metre arasında bir yükselme yaşar.
Havaya atılan mermilerin düşme hızları hakkında konuşan Profesör. Dr. Uzar, “Ülkemizde genel olarak kullanılan 9 mm bir mermi, namlu çıkış hızıyla 90 derecelik bir atışla 1250 metreye ulaşır. Benzer olarak 75 derecelik atışlarda 1200 metre, 60 derecede ise 1000 metre yükseklik kazanır” dedi.
İlgili 28 soru bulundu
Bu durumda 9x19 mm çap ve tipindeki mermi çekirdekleri için Kritik Hız Değeri; 60–150 m/sn; 7,65x17mm çap ve ti- pindeki mermi çekirdekleri için ise 75–175 m/sn arasındadır.
Namlu ne kadar uzun olursa gazın hız kazanması için gerekli olan mesafe o kadar uzun olur ve mermi namludan o kadar hızlı çıkar. Bu kolektif özellikler, Remington 223 gibi tüfeklerin mermilerinin namludan 4.390 km/s hıza kadar çıkabildiği anlamına gelmektedir.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ve ayrıca silahın içindeki yiv setlerine bağlı olarak değişir. İlk hız, 330 m/s (sesaltı) ile 1800 m/s arasında farklı değerler alabilmektedir.
Normalde konvansiyonel silahlarda mermi çıkış hızı, merminin kalibresine, silahın namlu çapına ve içindeki yiv setlerine bağlı olarak saniyede 330 metre ile bin 800 metre arasında değişiyor.
Medyada karşımıza maganda kurşunu olarak çıkan yorgun mermi, birçok deneyin ve tartışmanın ana konusu olmuştur. Havaya sıkılan bir kurşun, kuvvetli bir kinetik enerji ile ilerler. Patlama anındaki doğrusal hızı sayesinde ”zinde mermi” diye adlandırılır.
Dış balistik;Bir mermi, hava direncini yenmek ve dengeli (stabil) uçuş yapmak için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmek zorundadır. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse, hatta takla atarsa, bu uçuşun planlandığı gibi sonuçlanmamasına ve menziline düşmemesine sebep olur.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir. Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer.
1500 metre yükseğe çıkan bir merminin yere düşüş süresi 10-15 saniye arasındadır. Bu süre içerisinde yorgun mermi sürekli hızlanır. Mermi ne kadar hızlanırsa öldürücü etkisi de o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle halka açık yerlerde havaya ateş etmekten uzak durulması gerekir.
Düğünlerde ve halkın yoğun bulunduğu çeşitli yerlerde havaya ateş ederek genel güvenliği tehlikeye sokanlara bu madde kapsamında ceza verilecek. Bu kişiler için iki yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmedilebilecek.
Bu nedenle, maganda kurşunu veya yorgun mermi şeklinde gerçekleşen olaylar, olası kast kapsamına girmektedir. Fail veya faillerin TCK madde 81'de düzenlenen kasten insan öldürme hükümlerine göre cezalandırılması gerekir.
102mm(4 inç) namlu boyu olan bir şarjörlü tabanca kullanılan fişeğin cinsine bağlı olarak 50 ile 75 metre arası değişen bir menzile sahipken, aynı menzili toplu bir tabanca ile elde etmek için 50mm(2 inç) 'lik namlu boyu yeterlidir.
Tabanca mermisi (Namludan çıkış hızı) 3.500 km/sa. Uçak, 3 mach=3.564 km/sa. İnsanlı uzay aracı 39.897 km/sa.
Namlu ucu patlaması, merminin silah ucundan fırlatılması için kullanılan patlama sonucunda namlu doğrultusunda oluşan ses dalgalarıdır. Bu ses dalgasının süresi 3-5 ms arasındadır.
“Railgun” adı verilen silahlar bilim kurgu içerikli bilgisayar oyunları oynayanların çok kez karşısına çıkmıştır. ABD Deniz Kuvvetlerinin, Virginia eyaletinde yer alan üssünde gerçekleştirilen testte, geliştirilmekte olan bir “railgun” ile yapılan atışta merminin hızı ses hızının 7 katına ulaşarak bir rekor kırdı.
En İyi Türk Malı Silah Hangisi? Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Özgün Yerli Tabanca Projesi kapsamında yapılan oylama ile Sarsılmaz firması tarafından %100 yerli olarak üretilen Sar9 serisindeki Sar 9X birinci oldu.
Silah, Wilhelm Bubits tarafından 2005 yılında tasarlanmış olup ülkede üretilen ilk tabancalardır ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan birincil hizmet tabancasıdır. Caracal'ın F (full-size), C (compact) ve SC (sub-compact) olmak üzere üç modeli bulunmaktadır.
Ballistic Best dergisinin 2022 sayısında "Yılın En İyi Tam Boy Tabanca" ödülünü Canik SFx Rival kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri