(MKE), 16 sıra düşmesine rağmen 137'nci olarak tamamladı. Ciro ise 6,8 milyar TL olarak gerçekleşti. TEI: TUSAŞ Motor Sanayii TEI, 2022'yi 5 milyar TL ciro ile 9 sıra düşerek 190'ıncı olarak tamamladı. HAVELSAN: 99 sıra birden tırmanan HAVELSAN, 252'nci oldu.
Listede ASELSAN 60, Baykar 76, Türk Havacılık Uzay Sanayii 82 ve Roketsan 100. sırada yer aldı. Türk şirketlerinin toplam gelirleri geçen yıl 2021'e göre yüzde 22 artarak 5,5 milyar dolara ulaştı.
Türkiye, dünyanın en güçlü ordularına sahip olan ülkeler arasında yükselişe geçti. Türkiye, sahip olduğu askeri hava, kara ve deniz gücüyle 2022'deki verilere göre 9'ncu, 2023'deki rakamlara göre 11'nci sırada yer alırken bu yıl ki savunma sanayii başarısı ile yükselişe geçerek 8'nci sırada yer aldı.
Listede dört Türk şirketi yer alıyor. 60'ıncı sırada ASELSAN, 76'ncı sırada Baykar, 82'nci sırasında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve 100'üncü sırasında da Roketsan yer alıyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67'nci sıradayken, bu listeye 58'inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi.
İlgili 37 soru bulundu
Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna gelmiştir.
TUSAŞ'ın hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (%54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (%45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (%0.06)'dur.
MKE A.Ş., ülke genelinde 12 modern fabrikası ve 7.000 tecrübeli personeli ile NATO standartlarında hafif ve ağır silah, mühimmat, top, mayın, patlayıcı, roket gibi savunma ürünlerinin yanında sivil tüketime yönelik çelik, pirinç, ölçü aletleri vb. ürünleri de imal etmektedir.
Son olarak piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketleri sıralandı. Listenin birinci sırasında Apple yer almışken, onu, hemen ardından ise Microsoft takip etti.
Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2024 yılı itibarıyla sayı bakımından dünyanın 8, NATO'nun ise en güçlü 3. ordusudur. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne son hâlini Mareşal Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.
ABD'de bulunan Global Firepower Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 2023 yılında 11. sırada yer alırken, 2024 yılı itibarıyla 3 sıra atlayarak 8. sıraya yükseldi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
ASELSAN: Listede en üst sırada ASELSAN yer aldı. Türkiye'nin en büyük savunma şirketi unvanını bu yıl da devam ettiren ASELSAN, 2021 rakamlarına göre 3 sıra düşerek 20'inci oldu. ASELSAN'ın toplam üretiminden satışları 32,9 milyar TL olarak gerçekleşti. TUSAŞ: 2 sıra düşen TUSAŞ, 30'uncu oldu.
Akyol, 2023'te 601 milyon dolarlık yeni sözleşme imzaladıklarını kaydederek, bunun, ASELSAN'ın bugüne kadar ulaştığı en yüksek rakam olduğunu bildirdi. Dört yeni ülkeye ihracat yapma imkanı yakaladıklarını aktaran Akyol, "Böylece kurulduğumuz günden bu yana ihracat yaptığımız ülke sayısı 86 oldu." bilgisini paylaştı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasına göre TÜPRAŞ (TUPRS) bu yıl da Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu oldu. İSO tarafından gerçekleştirilen 2022 yılı araştırmasında TÜPRAŞ, 418,4 milyar TL'lik üretimden satışları ile ilk sırada yer aldı.
Türk Hava Yolları: Türkiye'nin en değerli markasıdır.
Amazon: 299,3 milyar dolar. Apple:297,5 milyar dolar. Google: 281,4 milyar dolar. Microsoft: 191,6 milyar dolar.
Savunma sanayi alanında Doğu Karadeniz'in en büyük üreticisi konumunda olan TİSAŞ Trabzon Silah Sanayi A.Ş., ABD'de bu yıl 45'incisi düzenlenen Shot Show Fuarı'nda 3 yeni modelini müşterileriyle buluşturdu.
Türkiye kaçıncı sırada? Türkiye, raporda karşılaştırılan dönemler arasında silah ihracatını yüzde 106 artırarak yaklaşık iki katına çıkardı.SIPRI'nin raporuna göre Türkiye, dünyanın en büyük 11'inci silah ihracatçısı konumuna geldi.
Hisse dağılımları TEI'nin %50,5'lik hissesi TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'ye, %46,2'lik hissesi General Electric şirketine, %3,3'lük hissesi ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumuna aittir.
TAI tesislerinde gerçekleşen Olağan Genel Kurul'da yeni Yönetim Kurulu seçildi. Yönetim Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Oğuz Borat'ın seçildiği yeni Yönetim Kuruluna 6 yeni üye atandı.
TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ'NİN “GÖZÜ DAHA YÜKSEKLERDE”
Havacılık ve Uzay alanında öncü ve lider konumda olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, yeni logo ve kimliğiyle yüzünü yeniledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri