Tulumba tatlısı, kızartılmış hamurun şekerli bir şurup içinde servis edildiği bir Türk tatlısıdır. İzmir, İstanbul mutfağında yapılır.
Geleneksel lezzetimiz olan tulumba tatlısını yeniden keşfetmek ve hak ettiği değeri bulması için kolları sıvayan Selçuklu Tulumbacısı; çikolatalı, meyveli, fıstıklı ve daha pek çok tulumba çeşidinin mucidi olmuştur.
Bir çok Doğu Avrupa ülkesinde yaygın olarak rastlanan bir tatlıdır ve Makedonya'da da en sevilenler arasındadır. Tulumbi bal ile fıstığa batırılmış kızarmış hamur rulolarıdır.
Bu tatlı adını yapılış yönteminden alıyor, çünkü ince bir hortumun (yani tulumba) içinden sıkılıp kızgın yağa atılan hamurla yapılıyor. Tulumba İtalyanca'da da hortum anlamına gelen Tromba kelimesinden geliyor.
İzmir yöresine aittir. Çok şekerli ve tatlıdır. Hamur harcının yağa dökülüp kızartılmasıyla elde edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Tulumba tatlısı, kızartılmış hamurun şekerli bir şurup içinde servis edildiği bir Türk tatlısıdır. İzmir, İstanbul mutfağında yapılır.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Halka tatlısının İstanbul'a giden yolculuğunda birkaç farklı teori var gibi görünse de, halka tatlısı, tulumba ve churros'un ortaçağ Arap mutfağında bir mirası paylaştığını, bu tür tatlıların bilinen en eski kökeninin İbni Sayyar el-Varak tarafından kaleme alınan Kitâbü't-Tabîh'te (Yemekler Kitabı) yer alan “zalabiya ...
İçerik: Tulumba tatlısı özel un, ayçiçek yağı, yumurta ve toz şeker kullanılır. Ürünlerimiz herhangi bir katkı maddesi içermez. Helal gıda belgeli olup, avrupa standardına ait belgeler doğrultusunda günlük üretim yapılmaktadır.
Davud'un icat ettiği tulumba 1718 yılındaki Tüfenkhane yangınında kullanıldı. Aletin faydası görülünce Sadrazam Nevşehirli Damad İbrahim Paşa, Davud'un emrine bir kâtip, bir çavuş yamağı, bir odabaşı ve 50 yeniçeri verdi. 1720 yılında kurulan bu maaşlı birliğe tulumbacı denildi.
Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
İzmitli Özcan ve Orhan Durmaz kardeşler, Türk tatlısı 'tulumba'yı ülke geneline franchising yöntemiyle yayıyor. Gölcük'te 'Osmanlı Tulumbacısı' adıyla ünlenen iki kardeş, 1.5 yıl içinde 29 franchising vererek, günlük üretim kapasitesini 1.5 tona çıkarmayı başardı.
Tatlı, Osmanlı geleneğinde sevinç ve hüzünler yanında her vesile ile sunulan;ikram kültürümüzün tercih edilen lezzetlerinden biri olmuştur.Balkan kültüründen Osmanlı saray mutfağına giren tulumba tatlısı, saray helvahanesinde yapılan 70 civarında tatlı çeşidi arasında önemli bir yere sahip olmuştur.
Helal. Helal belgemiz, ürünlerimizin islami şartlara uygun olarak üretiminin yapıldığının göstergesidir.
Ülker İçim, GİMDES tarafından yapılan denetimler sonucu süt ve süt ürünlerine “helal sertifikası” aldı.
Tatlan Gıda, geleneksel lezzetleri kendi modern tesislerinde uluslararası kabul gören ISO 9001, BRC, HACCP Helal, ISO 22000 ve Kosher kalite standartlarındaki ürünlerimizi yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunmaktadır.
Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.
Sütlaç, ''sütlü aş'' veya ''sütlü pirinç'' adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer. İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius'ın 1570'de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak ''üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç'' diye sunuldu.
Kilis mutfağıyla özdeşleşen züngül tatlısı, misafirliğe gittiğiniz hemen her evde rastlayabileceğiniz bir tatlıdır. Üzüm pestilinin unlu ve yumurtalı harca batırılıp kızartılmasıyla hazırlanan bu tatlı, fıstık ya da ceviz serpilerek servis edilir. Malzemeler hazırsa, Kilis usulü züngül tarifine geçebiliriz.
1. Sufle. Fransız mutfağının en ünlü tatlılarından biri olan sufle; temelde süt, tereyağı, yumurta ve un kullanılarak hazırlanıyor. Tarihçesi 1700'lü yılların ortalarına dek uzanıyor.
28 farklı kakao çeşidinin karıştırılması ile yapılan The Frozen Haute Chocolate şu ana kadar yapılmış olan dünyanın en pahalı tatlısı olarak biliniyor. Bir kasesinin fiyatı 25.000 dolar.
Sufle, kökeni 18. yüzyıl Fransa'sına dayanan tatlıdır. Sufle, bir ana yemek veya tatlı olarak servis edilebilir. Sözcük, Fransızca "souffler" (Türkçe anlamıyla: üflemek) fiilinden türetilmiştir.
Adana Halka Tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
İstanbul'un meşhur tatlıcıları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de İnci Pastanesi'dir. İnci Pastanesi'nin en önemli ve en popüler tatlısı ise profiteroldür. İstanbul'da en lezzetli profiterolü arıyorsanız durağınız İnci Pastanesi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri