Korkunun (havf), “insanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terimdir” şeklindeki tarifi, korkunun daha ziyade manevî olarak, özellikle ahirete bakan boyutuyla ele alınan bir tanımıdır.11 Gazzâlî'nin (ö. 555/1111), 'ileride kötü bir durumla karşılaşacağı ...
Sözlükte “korkmak, kaygılanmak, endişe duymak” gibi anlamlara gelen havf kelimesi, genellikle “hoşlanılmayan bir durumun başa gelmesinden veya arzulanan bir şeyin elde edilememesinden duyulan kaygı ve korku” şeklinde tanımlanmıştır (et-Taʿrîfât, “ḫavf” md.; krş.
Havf/Korku, insan hayatında bir savunma mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönüyle havf, insanı tehlikelere karşı uyaran ve tedbire sevk eden içsel bir dürtüdür. Bu duygunun aşırı ve yersiz bir şekilde kullanılması hem insanın ruhî yapısına hem de sosyal yaşantısına zarar veren bir mahiyeti haizdir.
Tehlike arz eden bir hadisenin gerçekleşme ihtimaliyle ortaya çıkan panik duygusuna havf denir. Kelimenin yan anlamı ise şiddetli üzüntü ve endişedir Bu kelime edebi eserlerde terim anlamında kullanılır.
Özet: Korku (havf), insanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir kavramdır. Sadece “Havf ” kelimesiyle yaklaşık 125 ayette işlenmekte olan bu mevzu, müteradifi olan haşyet kavramıyla Kur'ân'da korkununçok ifade edildiği kavramlar olarak yer almaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Korkunun (havf), “insanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terimdir” şeklindeki tarifi, korkunun daha ziyade manevî olarak, özellikle ahirete bakan boyutuyla ele alınan bir tanımıdır.11 Gazzâlî'nin (ö. 555/1111), 'ileride kötü bir durumla karşılaşacağı ...
Kulun işlediği günahlar sebebiyle veya Allah'ın celâl sıfatlarının kendinde tecelli edeceği düşüncesiyle kalbinde duyduğu endişe. İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim.
Haşyet: Haşyet kelimesi, havf gibi “korkmak” anlamında kullanıldığı gibi,“bilmek” anlamında da kullanılmaktadır. Bu durumda, bilgiye ve bu bilgi neticesinde saygıya dayalı bir korkuyu ifade etmektedir.
Her mümin havf ve recâ halini yaşayabilir. Kur'an okuyan bir kimsenin azap âyetleri gelince korkması havf, rahmet âyetleri gelince ümitlenmesi recâ halidir.
Virtüöz, icra ettiği sanatta olağanüstü yeteneklere sahip kimselere denir. Genellikle müzik ve resim gibi alanlarda kullanılmaktadır. Zannedildiği gibi sadece müzikte kullanılmaz. Resmî bir unvan değil bir iltifattır.
Sözlükte “korku namazı” anlamına gelen salâtü'l-havf tabiri fıkıhta düşman, eşkıya, hayvan saldırısı yahut yangın, sel tehlikesi gibi tehditler karşısında farz namazların tek imama uyarak nöbetleşe kılınmasını ifade eder.
Kişinin Allah nazarındaki durumundan endişelenmesine havf denir. Bunun tam karşıtı olan reca ise Allah'ın rahmetinden ümit kesmemek ve manen rahatlamak anlamına gelir.
Beynel havf ve reca, insanın korku ile ümit arasında olmasını ifade eden bir deyimdir. Kur'ân'da insanın Allah'ın azabından korkması (Nûr, 24/52) ve rahmetinden de ümitvar olması (Bakara, 2/218) istenmiştir. Bu âyetler insanın korku ile ümit arasında olmasını ön görmektedir.
Değerli kardeşimiz, İslam dininde Allah sevgisiyle Allah korkusu orantılıdır. Allah'ın azabından korkan bir mü'min onun merhametine sığınır.
Kur'ân literatüründe bu olguyu ifade eden birden fazla terim vardır. Ancak korku olgusunu en genel anlamı ile ifade eden kelime “havf” kelimesidir. Kur'ân, imanla küfrü, hakla batılı, iyi ile kötüyü birlikte zikreder ve her iki davranışın sonunda insanı nelerin beklediğini ortaya koyar.
Korku ile ümit arasında bulunmak.
Söz konusu ayette geçen ümit kavramının manası kulun, Allah'ın rahmetine güvenmesi, Rabbinin lütfunu kendine yakın hissetmesidir. Bu ifadenin zıddı olan ümitsizlik ise kulun Allah'ın rahmetinden ve yardımından ümidini kesmesidir. Bu ifade, yeis olarak da kullanılmaktadır.
Allah'ın rahmetinden ümidini kesmemek, O'nun lütfuna nail olacağını ummak, sonunun iyi olacağını düşünüp sevinmek ise RECA hâlidir. Reca da ümit etmek demektir. Tövbe eden birinin affedileceğini, salih amel işleyen birinin sevap kazanacapını ümit etmesi recaya girer.
Bu bakımdan Allahü teâlâdan, Celal sıfatı sebebiyle korkmak daha üstündür. Cenab-ı Hak, Davud aleyhisselama, (Kükremiş aslandan nasıl korkuyorsan, benden de öyle kork) buyurdu. Çünkü aslan, senden korkmaz, öldürmemek için bir sebep aramaz. Öldürmek isteyince de seni bir suçundan dolayı öldürmez.
Nümayiş kelimesi TDK sözlük anlamı “Gösteri” anlamını taşımaktadır. Nümayiş yapmak topluluk önünde gösteri yapmak ya da yapılması gereken bir toplu hareketler nümayiştir. Nümayiş bir kişinin başkalarına ilgi çekmek ilgi çekmek amaçlı yaptığı gösteriye nümayiş denir.
TDK anlamı 'korku korkmak' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle Kuran-ı Kerim'de karşılaşılan ve Osmanlıcada yer edinen bir kelimedir.
Literatürde muhabbet ve hub ile meveddet ve vüd (vüdd) yaygın biçimde “sevgi” anlamında kullanılmakta, sevginin coşkulu şekli ise aşk kelimesiyle ifade edilmektedir.
Allah'tan korkmak, doğru iman sahibi olmak şartıyla, Allah'ın yasak ettiklerinden sakınıp, emrettiklerini yapmak, yani haramlardan uzaklaşıp, ibadetleri yapmak demektir.
“Terbiye” denildiğinde dini manada anlatılmak istenen; Rabb'in rızasına uygun gidişatta bulunmak ve Rabb'e doğru yönelmektir. Terbiye “Rab” kökünden gelir ve Rabb'e doğru, Rabb'in rızasına uygun şekle doğru, bir insana bir şeyin tatbik edilmesidir.
Takva (Arapça: التقوى at-taqwá) kulun, azametinden korkarak ve rahmetini ümit ederek Rabb'ine karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmesi, emirlerini tutup yasakladıklarından kaçınması anlamına gelen bir terimdir. Kur'an'da Allah katında insanların en üstünün en çok takva sahibi olanlar olduğu belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri