Bazı uygulamalarla nemli, buhar verilmesi evde buhar makinesi bulunmuyorsa banyo ortamında buhar oluşturularak çocuğunuzun 10-15 dk kadar kalması, serin havalarda dış ortamda nefes alıp verilmesinin sağlanması rahatlatıcı olacaktır. Ateşli şekilde geçiriliyorsa doktor tavsiyesi ile verilen ateş düşürücüler verilebilir.
Viral krup antibiyotik tedavisi gerektirmez. Tedavide genellikle 20-30 dakika soğuk buhar uygulanması önemlidir. Çünkü soğuk hava ses tellerindeki şişliği azaltarak çocuğun nefes almasını kolaylaştırır. Soğuk buhar uygulaması için buhar cihazı kullanılır.
Krup hastalığı, virüslerin en sık neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor ve genellikle 6 ay -5 yaş arasında görülüyor. Hastalık soluk borusunda ve ses tellerinde ödeme neden oluyor. Oluşan bu ödem de çocuklarda kaba ve havlar tarzda olarak ifade edilen öksürüğe yol açıyor.
Krup belirtileri genellikle geceleri daha belirgin hale gelir ve belirtiler 3-5 gün sürer. Çocukların hava yolları yetişkinlere göre daha dardır. Bu nedenle yetişkinlerde krup hastalığı çok ciddi problemlere neden olmazken çocuklarda daha çabuk istenmeyen durumlar gelişebilir.
Krup hastalığı normal bir soğuk algınlığı gibi başlayabilir. Fakat kısa süre sonra çocukta havlamayı andıran bir öksürük gelişir. Ayrıca nefes alıp verirken hırlama ile karışık tiz bir ses çıkarabilirler. Krup hastalığının öncesinde hafif burun akıntısı ile birlikte ateş görülebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Özellikle evde tedavi gerektiren krup tanısı konmuş çocukların çoğunda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çünkü oldukça hafif düzeyde seyreden vakalardır. Genellikle 20-30 dakikalık bir soğuk buhar uygulaması, bol sıvı tüketimi ve ateş için de ağrı kesicilerin verilmesi yeterli görülmektedir.
Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır.
Krup bulaşıcıdır!
Belirtiler genelde gece çocuk yatar pozisyondayken ağırlaşır. Krup, yüzde 5-10 hastada hastanede tedavi görmeyi gerektirir. Krup, tıbbi acil bir durumdur. Hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklarla ya da direkt temasla bulaşır.
Krup hastalığı genellikle ciddi değildir ve çoğu çocuk evde tedavi edilebilir.
Ilık Su İçirin
Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
-Sık gördüğümüz klasik krup sendromunda antibiyotik ve öksürük ilaçlarının yeri yoktur. Ancak seyrek görülen bakteriyel krup tablolarında antibiyotik tedavisi hayat kurtarıcıdır.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Ananas, tavuk suyu çorbası, zencefil, karabiber, kuşburnu, badem, bal, ceviz, ayva, limon, incir ve soğan ürünleri çocuklardaki kuru öksürüğe iyi gelmektedir. Bunun yanında bol su tüketmek, ballı ve ılık bir süt içmek de öksürüğü hafifletecektir.
Soğuk algınlığı, grip ya da bronşitten sonra görülebilir. Bunların yanında kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da kuru öksürük nedenleri arasında sayılır. Bazı kişilerde kuru öksürüğün yanında göğüste sıkışma ve göğüs ağrısı da olabilir.
Krup genel olarak hafif seyirli bir hastalıktır ancak bir süre sonra hızla şiddetlenebilir. Krup hastalığı 5 yaş ve altı çocuklarda yaygın olarak görülür. Kruplu çocuklar nefes alırken genellikle tiz bir "gıcırdama" veya ıslık sesi duyulur.
Eğer ateş, mide bulantısı, halsizlik ile birlikte görülmüyorsa genellikle ciddi bir hastalık belirtisi olmasa da kuru öksürük özellikle nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda ortaya çıkar.
KRUT: Kabuk.
Vezikül, bül ve püstülün çatlamasından sonra buradan çıkan sıvı ile epiderm hücre döküntülerinin birleşmesinden oluşan kabuklar.
Bolca su içirin. Özellikle bu, geniz akıntısına bağlı gece öksürüğüne birebirdir. Solunum yollarındaki tahrişi ve kuruluğu önleyen bol su tüketimi,boğazı temizleme ve geniz akıntısının yoğunluğunu azaltma etkisine sahiptir.
Ilık su, bitki çayı ya da sıcak içecekler tüketmek öksürüğe neden olan bölgeyi ıslak ve sıcak tutarak kuru öksürüğün azalmasına ve oluşan ağrının giderilmesine yardımcı olur. Buhar Solumak: Havayı nemlendirmek gibi buhar solumak da boğazın nemlenmesine yardımcı olur.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
Su, meyve suyu veya bitki çayı gibi içecekler, boğazı yumuşatabilir ve öksürüğü hafifletebilir. Buhar tedavisi de etkili bir evde krup tedavi yöntemidir. Bu yöntem, çocuğunuzun solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir. Sıcak bir banyodan çıkan buhar veya bir buharlaştırıcı kullanarak da bu sağlanabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığına bağlı solunum yolu hastalıkları arasında astım, tekrarlayıcı pnömoni, öksürük, apne, sinüzit, otitis media, laringomalazi ve tekrarlayıcı krup gibi durumlar vardır.
Boğazdan başlayarak gırtlağa, ana soluk borusuna ve daha sonra alt solunum yollarına doğru ilerler. Sıklıkla 6 ay ile 3 yaş arasında çocuklarda ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında daha fazla görülür. Hastalıkta etken sıklıkla virüslerdir, en sık (%75) krup etkeni parainfluenza virüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri