Uzmanlar havuç ekme zamanını şöyle önermektedir: Havuç ekimi için ilkbahar mevsimi tercih edilmelidir. Soğukların kırılmaya başladığı mart ayı günlerinden itibaren ilkbaharın ortalarına dek havuçları ekmeye başlayabilirsiniz. Bazı çiftçilere göre ise kasım ayında dikilmesinin uygun olduğu bilinmektedir.
Tohumlar yastıklara veya serpme olarak ekilir. Ekim Pnomatik ekim ma- kinası ile yapılır. Yastığa ekim tercih edilmelidir. Çeşidin kök iriliğine bağlı olarak tohumlar 10-12 cm sıra arası ve 4-6 cm sıra üzeri mesafe ile 2-3 cm derine ekilmelidir.
Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir. Havuç Tohumu Nasıl Saklanır?
Bu nedenle havuç yetiştiriciliğinde sulama başarıyı en çok etkileyen faktörlerden birisidir. Havuç için yağmurlama veya damlama sulama tercih edilmelidir. Havuçlarda zarar yapan hastalıkları Botrytis, Rhizoctonia ve havuç mildiyösü (Plasmopora) olarak verebiliriz.
Tohumların ekimi: Havuç tohumları, hazırlanan toprak yatağına yaklaşık 1-2 cm derinliğe ekilir. Tohumlar arasında yaklaşık 2-3 cm mesafe bırakılmalıdır. Daha sonra tohumları hafifçe toprakla örtün. Sulama: Ekimden sonra toprağı hafifçe sulayın.
İlgili 22 soru bulundu
Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Toprak asidine karşı dayanıksız olan havuçlar için gerekli olan toprak PH değeri ise 6,5-7,5 arasında olmaktadır. Bu sebeple kireçli topraklarda yetiştirilmektedir.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Havuç Tohumu Nasıl, Ne Zaman Ekilir? Havuç tohumunu ekmek için kış mevsimi dışındaki zamanları değerlendirmelisiniz. Ekilecek toprağın 2-3 cm derinliğine tohumlar atılır. Havuç tohumunun daha iyi şekilde çimlenmesi için toprağa ekmeden önce nemli bir poşet ya da peçete arasında 1 gece bekletebilirsiniz.
işlenmiş toprağa havuç tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 10-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, geçci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Havuç ektiğiniz saksının bulunduğu konum önemlidir. Güneşi görebilen fakat dik açıyla almayan noktalar, saksı için idealdir. Güneşi şiddetli derecede alırsa, havuçlar kurumaya başlayabilir.
Ekim derinliği 2.5-3 cm olmalı bir dekar alana 600-800 gr tohum atılmalıdır. Ekilecek tohum miktarı sıra arası mesafesi olarak 25-30-40 cm'lik aralıklar verilir.
Konya'nın Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 70'ini tek başına karşılıyor. Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya Ovası'nda, son yıllarda altyapı ve üretim ekipmanlarındaki gelişmeler havuç üretimini de ön plana çıkardı.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Sebze bahçesinde var olan bitkileriniz ve yeni dikimlerinizde de, ayrıca TOPRAKTAN ve YAPRAKTAN EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi ürünümüzü uygulayarak, bitkilerinizi yaprak ayalarından besleyerek sebzelerinizin verim, aroma ve dayanma süresini arttırabilirsiniz.
Gübreleme: Hıyar bitkisi gübreyi çok sever. Bu amaca yönelik iyi hazırlanmış çiftlik gübresinden dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliliğini artırır hem de toprağı organik maddece zenginleştirir.
Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır. Ekimi tamamlayıp doğru bir yerde, doğru bir sulama şekliyle maydanoz yetiştirmeye başladığınızda yaklaşık 3-4 hafta içinde saksınızın üzerinden minik maydanozlarınızı görebilirsiniz.
Maydanoz rutubeti sevdiğinden kurak zamanlarda sulanma zorluğu vardır. Maydanoz üretiminde sulama, tohum çimlenme döneminde çok önemlidir. Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır. Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir.
Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız. Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri