Yaklaşık 3-4 ay sonra havuçlarınız toplanacak boyutlara gelmeye başlayacaktır. Ancak dikkat, havucu tohumdan yetiştirmek için en uygun zamanlar şubat ve kasım ayları arasıdır.
Sıklıkla Akdeniz illerinde yetiştirilen havuç ekildikten ortalama 70 gün sonra hasat verir. Peki, havuç hangi mevsimde yetişir? Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir.
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir.
En iyi yetiştiği sıcaklıklar ise 15-20 derece arasında nemli toprakta olmaktadır. Sürekli yağış alan bölgelerde ise yetiştirilmesi son derece zor olmaktadır. Havucun yetişeceği toprak da son derece önemli olmaktadır. En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır.
Saksıda havuç yetiştirmek çok kolaydır ve bütün yıl boyunca yetiştirilebilir. Havuçlar çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar. Organik havuç yetiştirmek isteyenler evde yapabileceğiniz birkaç yöntemle kolayca kendi havuçlarınızı kendiniz yetiştirebilirsiniz. Yeterli miktarda su gerekiyor.
İlgili 30 soru bulundu
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Yeterli sulamanın yapılmaması, havucun çatlamasına ve kalite kaybına neden olur.
Havuç bir uzun gün bitkisidir. Optimum sıcaklık isteği 16-18°C' dir. Minimum sıcaklık isteği 9°C, Maximum sıcaklıkisteği ise 28°C dir. -5 ile -7°C'leri arasında donma başlar.
İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak şekilde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Ardından tabağa havuç parçalarının yarısına gelecek kadar temiz su koyun ve bu şekilde beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yere yerleştirin.
Tohumdan yetişen havuç, sağlığa oldukça faydalıdır. Hem bitki halinde hem tohum halinde tüketilen havuç insan sağlığı için büyük önem arz eder. Aktarlardan havuç tohumu temin edip mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Havuç tohumu yağı havuç tohumundan elde edilir ve pek çok amaç için kullanılır.
Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir.
Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
Havuç yumuşamamış ve pörsümemiş, gövdesinde yarıklar olmamalıdır. Bu şekildeki havuç tazedir. Kereviz alırken renginin soluk yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Kereviz ne kadar soluk renkli ise o kadar taze olduğu anlamına gelir.
Bu durum göstermektedir ki Türkiye'de havuç ekili arazinin % 45.8'i, Türkiye'de üretilen havucun ise % 57.3'ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Havuç hem kış hem de de yaz sebzesidir. Havucun hasat zamanı yaz mevsimi olmakla beraber Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır satışa çıkar.
Havucun yeşillik ve yaprak kısımlarını keserek temizleyin. Ardından plastik poşete koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Havuçları buzdolabının sebze rafında 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Saklama esnasında havucu elma, armut gibi olgunlaşan meyvelerin yanına koymayın.
HAVUÇ Yoğun A vitamini içerir. Kuvvetlendirir, güçlendirir ve cinsel gücü artırır.
Havuç suyunun iyi geldiği diğer bir durum ise cinselliktir. Cinsel dürtüyü arttırma özelliği olan besin, cinsel arzuyu artırır ve havuç suyu sperm sayısını arttır.
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
Havuçları renklerini geliştirdiklerinde ve üst kısımları 2,5 cm veya daha küçük çapa sahip olduğunda hasat edin. Havuç, kullanılabilir boyuta gelir gelmez toplanabilir. Havuç, çeşidine bağlı olarak ekimden 60 ila 90 gün sonra hasada hazırdır.
2-3 gün içerisinde tüketin. Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Havucu yana doğru itin, ardından yukarı çekin. Bahçe çatalı hala topraktayken, serbest elinizi kullanarak aşağı uzanın ve havuç kökünü bir yandan diğer yana itin. Artık toprağa yapışmadığında, havucu yeşilliklerin kökünden veya tabanından tutarak yavaşça yerden çıkarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri