Havuç aşağıya doğru büyüyen bir bitki olduğu için, saksının derin seçilmesi tavsiye edilir. Derin ve geniş bir saksıda verimli sonuçlar alabilirsiniz.
işlenmiş toprağa havuç tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 10-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.
En iyi yetiştiği sıcaklıklar ise 15-20 derece arasında nemli toprakta olmaktadır. Sürekli yağış alan bölgelerde ise yetiştirilmesi son derece zor olmaktadır. Havucun yetişeceği toprak da son derece önemli olmaktadır. En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır.
Havuç en iyi tam güneş ışığı altında yetişir, ancak orta derecede gölgeye tolere edebilir. Ayrıca gölgede yetişen havuçlar, güneşte yaşayanlar kadar sağlam olmayacaktır.
Havuç derin gevşek bünyeli geçirgen organik maddelerce zengin, uygun oranda kireç ihtiva eden kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklarda en iyi sonuç verir. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar tercih edilirken verim için milli ve tınlı topraklar seçilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Derin ve geniş bir saksıda verimli sonuçlar alabilirsiniz. Havuçlar ortalama 30 gün içinde olgunlaşacaktır.
Havuç, drenajla toprakları sever. Su içinde kalmaktan hoşlanmaz. Ayrıca güneş ışığı da havuç için olmazsa olmazdır.
Saksının en alt kısmına küçük çakıl yaşları yerleştirin. Toprağı saksının 3/4'üne kadar doldurun. Saçaklanan havuçları dikkatli bir şekilde toprağa yerleştirin ve üzerine bir miktar toprak ekleyin. Haftada 1 veya 2 kez sulayarak havuçlarınızın büyümesini bekleyin.
Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb. Saksıda yetişen meyve ağaçları; limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, armut, elma vb.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. İlk çiçeklenme bitkinin en üst kısmındaki ana şemsiyede başlar. Şemsiyeler birincil-ikincil-üçüncül ve dördüncül olmak üzere gruplar haline oluşurlar.
Havuç köklerinin düzgün şekilli ve düzgün yüzeyli olabilmesi için toprağın hafif bünyeli olması gerekir. Tınlı veya kumlu-tınlı topraklar ter- cih edilmelidir. Bununla birlikte yüksek verim istenirse milli ve milli-tınlı topraklar da kullanılabilir.
2-3 gün içerisinde tüketin. Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir.
Tohumdan yetişen havuç, sağlığa oldukça faydalıdır. Hem bitki halinde hem tohum halinde tüketilen havuç insan sağlığı için büyük önem arz eder. Aktarlardan havuç tohumu temin edip mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Havuç tohumu yağı havuç tohumundan elde edilir ve pek çok amaç için kullanılır.
Havucun yeşillik ve yaprak kısımlarını keserek temizleyin. Ardından plastik poşete koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Havuçları buzdolabının sebze rafında 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Saklama esnasında havucu elma, armut gibi olgunlaşan meyvelerin yanına koymayın.
Havucun ekilirken derinliğinin 2 cm olması ve sıralar üzerindeki mesafenin de en fazla 10 cm olması gerekir. Sıraların arasında 25 cm bırakmak da oldukça önemlidir. Havuç Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilir? Havuç tohumunu ekmeden önce toprak ısısının uygun olması gerekir.
Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir. Bezelye toprak ısısı 4,5 derece olan yerde ekimi gerçekleşir.
Yumuşak doku: Havuçlar, sert ve gevrek olduklarında en iyi tada sahiptir, ancak daha kauçuksu bir dokuya sahip olduklarında yemeleri yine de güvenlidir. Dikkatli olmak isteyeceğiniz şey yumuşak ve duygusal havuçlardır - bu havuçlar şımarıktır ve yenmesi güvenli değildir.
Sağlığınız için pek çok faydası bulunan vitaminlere ve farklı minerale sahip olan havuç tohumuna Trendyol'dan kolayca ulaşabilirsiniz.
Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak şekilde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Ardından tabağa havuç parçalarının yarısına gelecek kadar temiz su koyun ve bu şekilde beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yere yerleştirin.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır. Havucun çeşidine göre hasat zamanı değişiklik gösterebilir.
Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir. Genellikle bilinen turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur. ß-karoten antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşendir. Bulunduğu gıdaya sarı-turuncu renk verir.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri