Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
Siyah, turuncu, kırmızı, sarı ve beyaz olmak üzere beş çeşidi bulunan havuç, sofralara renk getirir.
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Bugün kök olarak tüketilen turuncu renkli havuç, aslında bir zamanlar uzaktan akrabası olan maydanoz ve kişniş gibi yaprakları ve tohumları için yetiştirilen beyaz bir kök bitkisiydi.
Havuç ailesinin pek tanınmayan üyelerinden biri de mor renkli havuçlar. Yemeklere verdiği renk nedeniyle mor havuç, ıslah çalışmalarının da etkisiyle tahtını zamanla sarı havuca bıraktı. Yabani havuç olarak bilinen beyaz havucun işte bu sarı renkli havuçlardan geliştirildiği tahmin ediliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Siyah havuç kasım ve aralık aylarında hasat edilir. Siyah havuç Çiğ yenildiği gibi (Salata ve turşularda) yemeklere de katılarak yenebilir. Özellikle Türkiye'de genel olarak bilinen Doğu Anadolu ve Güney-Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen içecek türü olan Şalgam'ın ham maddesidir.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Ancak günümüzde daha sonra yapılan ıslah çalışmaları sonucu sarı renkte havuç ortaya çıkmıştır. Ve sarı renkli havuç morun yerini almıştır fakat bugün bile Asya'da, Anadolu'nun bazı yerlerinde ve Mısır'da mor renkli havuca rastlanmaktadır.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Halk arasında şalgam havuç olarak da anılan siyah havuç en çok şalgam suyu yapımında kullanılsa da günümüzde faydalarının öğrenilmesinin ardından mutfaklarda kendine daha çok yer bulmaya başladı.
Mor havuç özellikle İç Anadolu bölgesinde Konya'da yetiştiriliyor. Mor havucun faydaları ise saymakla bitmiyor. Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Özellikle mercimek çorbasına eklendiğinde hastalıklara karşı ilaç niyetine tüketilebilir. Dünyanın farklı coğrafyalarında yetişen siyah havuç, ülkemizde Konya'da yetişmektedir. Kozmetik ve gıda sektöründe çok fazla kullanılan siyah havuç, hastalıklara karşı kullanılan en sağlıklı ve doğal gıdalardandır.
Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç, güçlü bir antioksidandır. Şalgam yapımında kullanılan bu havuç türü hastalıklara karşı birebir fayda sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan mor şalgam ülkemizde Konya ve Afyon'da yetiştirilir.
-Siyah havuç, A, C ve K vitaminleri, potasyum, çinko, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan bu vitamin ve mineraller sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellik mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmakta etkili olur.
Mor havuç, dışı siyaha çalan koyu rengi nedeniyle siyah havuç olarak da bilinir. Ona bu koyu rengi veren madde güçlü bir antioksidan olan antosiyanindir. Siyah havucun faydaları içindeki antosiyaninde gizlidir. Taze siyah havuçta kilogram başına 1750 mg kadar antosiyanin bulunabilir.
Mor Havuç Tozu 1 kg Fiyatı 89,90 TL.
Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir.
Sarı Havuç Ve çeşitleri sarı veya açık sarı renktedir. Bu sebzenin ilk yetiştirildiği yer Orta Asya'dır. Dünya istatistiklerine göre, tüm havuç çeşitlerinden en popüler olanıdır. Sarı Havucun, görme yetisine faydalı bir etkiye sahip olan luteinin içeriği gibi bir çok yararlı niteliklere sahiptir.
Siyah havuç nerede yetişir? Kumlu ve yumuşak toprakları seven kırmızı havuç Türkiye'de İç Anadolu Bölgesi'nde ve özellikle de Konya'da yaygın olarak yetiştirilir. Siyah havuç yetiştiriciliği Konya'nın Ereğli ilçesinde yüksek miktarlarda yapılmaktadır. Hatta burada yetiştirilen havuçlar yurtdışına ihraç edilmektedir.
5.6 metre uzunluğundaki havuç, normal bir havucun 36 katı uzunluktaydı. Glazebrook, en ağır yaban havucunu yetiştirerek de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.
Rengi kirli beyaz olan yabani havucun anavatanı Avrasya topraklarıdır. Yani bir Orta Asya ev Anadolu besini olan yabani havuç, Asya topraklarında da üretimi tüketimi vardır.
Tamimiyle doğal bir sebze. Siyah havucun içinde bulunan güçlü antioksidanlar, antosiyanin isimli pigmentler bakımından yoğun olmasına neden oluyor. Bu da havucun renginin oldukça koyu olmasına neden oluyor.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Lezzeti oldukça güzel, size koyu gelirse içine biraz daha su ekleyebilirsiniz. Organik gıda boyası olarak kullanılan siyah havuç aynı zamanda şalgam suyunun hammaddesi. Lezzeti bildiğimiz turuncu havuçtan biraz farklı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri