Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Süt. Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.
İlgili 29 soru bulundu
Peynir, kahvaltı için iyi bir protein kaynağı. Aynı zamanda kalsiyum fosfor ve B12 açısından da zengin. Dengeli karbonhidrat ve proteinin özelliği sayesinde sabah kahvaltılarında veya ara öğünlerde tok tutan iyi bir seçenek.
Bitter çikolata, vücudun yağ asitleri sentezlemesini etkiler, sindirimi azaltarak karbonhidrat ve yağ emilimini azaltır. Sonuç olarak, bitter çikolata yemek, sizi tok tutar.
Su oranı yüksek meyveler tüketmelisiniz
Taze veya kuru meyve çeşitleri hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Üzüm, karpuz, şeftali gibi su oranı yüksek meyveleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Canan Efendigil Karatay, iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirterek, "Hem sahurda hem de iftarda doğal, sulu ev yoğurdu tüketilmesi de susuzluğumuzu gidermeye yardımcı olur.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, sahurda vücutta fazla su tutan besinlerden, özellikle zeytin ve sucuktan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Bilim insanları, fazla tuz (sodyum klorür) alımının susuzluğu arttırdığını ve bunun da vücudun sodyum dengesini sağlamak gibi önemli bir görevi yerine getiren içtiğimiz su miktarını arttırdığını düşünüyorlardı.
Ne yenilmemelidir? Salam, sosis, sucuk, pastırma, cips, tuzlu çerez peynir ve zeytin kısa sürede ve çok susatan yiyecekler olduklarından sahurda uzak kalınmalıdır.
Patatesin tok tutma özelliği de olduğundan diyet yaparken de çok fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Etlerin yanında da püre şeklinde kullanımı yaygın olan patates oldukça da lezzetli bir sebzedir.
Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir. Susamaya neden olurlar."
İnsanlar susar, çünkü ağızlarından çıkan cümlenin çarpıtılarak aleyhlerine kullanılacağını düşünürler. Sessizlik bazen, kitlelerin protestosu olabilir. Bu sükunet biçimi, yönetime karşı sessiz, ama derin bir tepkidir.
Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, konserve ürünler, turşu, salamura ürünler, çok tuzlu zeytin, baharat içeren yağlı yemekler, salçalı yemekler, kurutulmuş etler, pilav ve makarna gibi yiyecekleri sahurda tercih etmemenizi öneriyor.
Ramazan ritüellerinden bir tanesi de sahurda pilav yemektir. Bu alışkanlığı pirinç pilavından bulgur pilavına çevirmekte yarar vardır. Pirinç pilavı tıpkı beyaz ekmek gibi kan şekerini hızlı yükseltip, düşürerek kişiyi daha kolay acıktırabilir. Ayrıca vitamin değeri daha düşüktür.
Sahurda bol domates ve biberli menemen sizi gün içinde daha tok tutacaktır. Çorbaların içinde bulunan yüksek sıvı miktarı, mideyi genişleterek, beyine doygunluk sinyali yollar ve bu şekilde doyarız. Mercimek çorbası, yüksek lif ve dirençli nişasta içeren özelliği sayesinde doygunluk uzun süre sağlar.
TOK HİSSETMEYİ SAĞLAR
Suyun tokluk hissiniz arttırıcı özelliği vardır. Bu yüzden diyet sırasında bol su tüketmek kilo vermeye yardımcı olur. Böylece hem tokluk hissini artmış hem de vücutta doğru kimyasal enzim hareketi sağlanmış olur.Ayrıca metabolizmanın az ve sık uyarılması ile devamlılık sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri